hirdetés
hirdetés

Magyarországra tartó vonatot is érint a román vasutassztrájk

Spontán munkabeszüntetést kezdtek szerda reggel a román államvasutak (CFR) alkalmazottai, amely több mint 140, köztük két Magyarországra tartó nemzetközi vonat leállítását okozta.

hirdetés

A bérkövetelő megmozdulás a kolozsvári vasúti körzetben kezdődött reggel hét órakor, majd a temesvári, jászvásári és bukaresti körzetre is átterjedt.

Néhány órás veszteglés után a vonatok egy része tovább indult, mivel azonban a munkabeszüntetés szervezetlen formában történt, a CFR nem jelentette be hivatalosan, hogy befejeződött volna a sztrájk.

A CFR honlapján közzétett adatok szerint mindkét Budapestre tartó, a sztrájk által érintett járata tovább indult. Az IR 362-es jelzésű gyorsvonat, 260 perc késéssel indult tovább a kolozsvári pályaudvarról a biharkeresztesi határállomás felé, míg a Temesvár felől érkező IRN 78-as számú vonat 285 perces késéssel várható a Kürtös-Lökösháza határátkelőre.

A vasutasok 25 százalékos béremelést követelnek, és azt kifogásolják, hogy - bár szerdán lejár a kollektív munkaszerződésük - nem készült el az újabb szerződés, és semmilyen garanciájuk nincs bérköveteléseik teljesülésére.

A CFR igazgatósága azt állítja, már megkezdődtek a bértárgyalások a vasúti szakszervezetekkel, a CFR 2017-es költségvetésében pedig a béralap 22,5 százalékos növekedését is előirányozták.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai