Európában is felütötte a fejét a Zika-vírus

Egyre több európai ország számol be arról, hogy Közép- vagy Dél-Amerikából hazatérő turistáknál diagnosztizálták a Zika-vírust. Az amerikai légitársaságok máris reagáltak a veszélyre, Magyarországon nem kell tartani a vírus okozta járványtól.

Legutóbb egy dán és két svájci, Közép- és Dél-Amerikából hazatérő turistánál mutatták ki a tigrisszúnyogok által terjesztett, egyes születési rendellenességekért okolható Zika-vírust. A vírussal fertőzött fiatal dán férfi egy kelet-dániai kórház közleménye szerint Közép- és Dél-Amerikában is járt az utóbbi időben. A kórház vezetője hozzátette, hogy a férfi várhatóan hamarosan teljesen felépül.

A Svájci Szövetségi Közegészségügyi Hivatal jelentése szerint két svájci turista is elkapta a kórt, akik Haitin és Kolumbiában is megfordultak. A közleményben kiemelték, hogy egyikőjük sem állapotos, és nem szorulnak kórházi kezelésre.

Európában azonban már több esetben is diagnosztizálták a Zika-vírust, egészen tavaly márciusig visszamenőleg. Hollandia eddig tíz esetet erősített meg, Nagy-Britanniában pedig öt esetről számoltak be, az összes betegnél Dél-Amerikából visszatérve fedezték fel a vírust. Az olaszországi, fertőző betegségekkel foglalkozó intézet 2015 márciusában négy esetet jelentett, Portugáliában szintén négy Zika-fertőzésről számolt be az egészségügyi minisztérium. Mind a nyolcan Brazíliában tartózkodtak korábban. A svéd közegészségügyi hivatal megerősítette, hogy tavaly júliusban egy nőt diagnosztizáltak a vírussal Stockholmban. A hölgy kezelés után teljesen felépült. 2015 végén Spanyolországban fedezték fel két személyben a fertőzést – jelentették a katalóniai hatóságok. Mindketten dél-amerikai származásúak, akik karácsonyra a kontinensre utaztak. Visszatérésüket követően orvosi kezelésben részesültek, azóta felgyógyultak.



A Zika-vírus által jelenleg érintett területek az Egyesült Államok Betegség-felügyeleti és -megelőzési Központja (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) szerint

Amerika:

Barbados
Bolívia
Brazil
Kolumbia
Dominikai Köztársaság
Ecuador
El Salvador
Francia Guyana
Guadeloupe
Guatemala
Guyana
Haiti
Honduras
Martinique
Mexikó
Panama
Paraguay
Puerto Rico
Saint Martin
Suriname
Amerikai Virgin-szigetek
Venezuela

Óceánia:

Szamoa

Afrika környéke:

Zöld-foki Köztársaság


Az amerikai elnök sürgős cselekvésre szólít fel a Zika-vírus ellen

Barack Obama amerikai elnök közleményben sürgette a gyors cselekvést a Zika-vírus elleni küzdelemben, és az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmeztetése szerint az eredetileg Afrikában honos, de jelenleg Dél-Amerikából terjedő, szúnyogok okozta vírus nem csupán Észak- és Dél-Amerikát fenyegeti, hanem Európát is. A betegséget először Brazíliában észlelték, s ma már Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták. Brazíliában október óta több mint 4000 esetet regisztráltak. Az Egyesült Államokban a héten két ember szervezetében mutatták ki a vírust, mindketten Dél-Amerikában jártak korábban. A betegség a várandós nőkre különösen veszélyes, a kisbabák ugyanis kóros kisfejűséggel születnek. Terjedésének okairól, az ellene való védekezésről egyelőre semmit nem tudni, a salvadori kormány például megelőzésként azt tanácsolta a nőknek, hogy ne essenek teherbe.

Az amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vírus veszélyeiről, s arról, hogy az Egyesült Államokban olyan térségeket is fenyegethet, ahol az amerikai népesség mintegy hatvan százaléka él. Az amerikai országos egészségügyi intézet igazgatója a Lancet tudományos folyóirat egyik elemzésére hívta fel a figyelmet, amely szerint a vírus kivált a melegebb hónapokban fenyegetheti az Egyesült Államok keleti és nyugati partvidékét, sőt, a középnyugati szövetségi államokat is. Ezeken a területeken mintegy kétszázmillió ember él. De huszonhárom milliónyian élnek olyan nedves, párás vidékeken, ahol a vírust terjesztő szúnyog egész évben jelen van.

A Fehér Ház szóvivője nagyon fontosnak mondta, hogy szélesítsék és mélyítsék a tájékoztatást a vírusról. Az amerikai orvosok szövetsége pedig még kedden új irányvonalakat fogalmazott meg a védekezést illetően.

Az amerikai légitársaságok máris reagáltak a veszélyre. Az American Airlines visszatéríti a repülőjegy árát azoknak a várandós nőknek, akiknek a salvadori San Salvadorba, a hondurasi Tegucigalpába, és a panamai Panamavárosba van érvényes jegyük, de orvosi igazolással bizonyítják, hogy nem alkalmasak a repülőútra. A United Airlines pedig felkínálta a lehetőséget utasainak, hogy akik a veszélyeztetett vidékekre utaznának, újrarendelhetik repülőjegyeiket, vagy le is mondhatják és az árat teljes egészében megtérítik nekik.

A Konzuli Szolgálat figyelmeztet

A Konzuli Szolgálat tavaly decemberben tette közzé a következő figyelmeztetést weboldalán a Brazíliába utazók számára:

2015. utolsó negyedévében rendkívül megnövekedett az Aedes Aegypti szúnyog által terjesztett különböző vírusok terjedése Brazíliában. Ezek egyike a Zika-vírus, ami főleg az állapotos nőket, illetve magzatokat veszélyezteti, utóbbiaknál mikrokefáliát (a születendő gyermeknél ún. „kisfejűséget”) okozhat.

A legérintettebb területek közé Brazília északkeleti államai tartoznak (Pernambuco, Paraíba, Rio Grande do Norte, Sergipe, Alagoas, Bahia, Ceará), de a vírus már megjelent az ország legnépesebb szövetségi államában, Sao Pauló-ban. Ugyanitt emellett rekord mennyiségű – 711 ezer Dengue-s esetet is regisztráltak (ebben az esztendőben egész Brazíliában megközelítőleg 1,5 millió regisztrált eset fordult elő). Az előrejelzés 2016-ra sem bíztató – a kutatók a Dengue-láz agresszív terjeszkedését jósolják.

Javasoljuk, hogy a veszélyeztetett csoportba sorolható személyek fokozott figyelmet fordítsanak a megelőzésre (rovarriasztó, moszkitóháló használata).


Magyarországon nem kell tartani a Zika-vírus okozta járványtól

Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A főorvos elmondta: a vírust 1947-ben fedezték fel ugandai majmokban, egy Zika nevű erdőben, majd tíz év elteltével kiderült, hogy a vírus Nigériában emberi megbetegedéseket okozott. Közép-Afrikában évtizedeken keresztül megszokták a betegséget, nagyon sok emberben vannak ellene antitestek, ezért nem okozott különösebb gondot.

Hozzátette: a vírust állítólag egy ázsiai turista hurcolta be Brazíliába a 2014-es futball-világbajnokság idején. A vírus akkor már jelen volt Ázsiában, Thaiföldön, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. 2014-ben indult a járvány, amely gyakorlatilag egész Amerikán végigsöpört, már elérte az Egyesült Államok déli határát - jegyezte meg.

Mint mondta, a Zika-vírus okozta mikrokefália, kóros kisfejűség egyébként is előfordul, de Brazíliában két évvel ezelőtt száz eset volt egy évben, tavaly pedig már háromezer, és megállapították, hogy a vírusfertőzés okozta a növekedést.

Elmondta azt is, hogy a vírus felnőtteknél olyan tüneteket okoz, mint az influenza: magas láz, izomfájdalom, bevörösödött szem, szemmögötti fájdalom, ízületi fájdalom, néha bőrkiütés jelentkezik, szinte soha nem halálos, és általában egy héten belül magától is elmúlik. A vírus azonban veszélyes a várandós anyákra: a terhesség bármely szakaszában vetélést, halva szülést és kisfejűséget okoz. A főorvos jelezte: ezeknek a csecsemőknek az életkilátásai "szörnyű rosszak", soha nem lesznek teljes értékű felnőttek.

Szlávik János hozzátette: gyakorlatilag lehetetlen védekezni a vírust terjesztő, rendkívül agresszív tigrisszúnyogok ellen, amelyek nem csak napkeltekor és napnyugtakor csípnek, hanem egész nap. Ahol megvannak a szaporodásának a feltételei, gyakorlatilag lehetetlen ellene védekezni - hangsúlyozta, kiemelve ugyanakkor, hogy Magyarországon nem kell tartani ilyen járvány kialakulásától.

Ausztriában sem tartanak járványtól

Ugyan van egy zikavírussal fertőzött beteg Ausztriában, a szakértők mégsem tartanak attól, hogy járvány törne ki az országban - adta hírül pénteken a Die Presse című osztrák lap. A bécsi orvosi egyetem közlése szerint a zikavírust egy Brazíliából hazatért osztrák nő szervezetében mutatták ki. 

A trópusi betegségekkel foglalkozó szakértő szerint a következő hetekben egyre több utazó fog hazatérni úgy, hogy szervezetében kimutatható lesz a fertőzés, azonban többségük nem lesz beteg, észre sem fogja venni, hogy elkapta a vírust.

Ha az illető nem várandós vagy nem tervez éppen gyermekvállalást, akkor ennek nincs jelentősége - közölte Herwig Kollaritsch. Elmondása szerint Ausztriában azért nem kell járványtól tartani, mert a osztrák klíma hűvösebb, és nem élnek meg nagy számban azok az állatok, amelyek terjeszthetnék a kórt. Az osztrák szakértő elővigyázatosságra intette azokat, akik az érintett régiókba készülnek.

Ausztriában a tigrisszúnyog terjesztheti a kórokozót. Ezt a rovarfajt már 2012-ben észlelték az országban, de a maláriát terjesztő szúnyogfajta is feltűnt az országban - hangzott el az osztrák közszolgálati rádió (ORF) adásában. Szakértők elmondták: ezek a nem őshonos állatok a nemzetközi kereskedelem során szállított árukkal együtt "utazhatnak be" külföldről az országba.

Forrás: Straits Times

Forrás: MTI


Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai

Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai 

Egyelőre nem tudni, mitől szakadhattak le a lapátkerekek.
Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?