Kárpátalján is lesz Torkos csütörtök

Február másodikán veszi kezdetét a „III. Magyar Konyha Hete Kárpátalján” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek szervezője a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). A február 8-áig tartó kezdeményezés keretén belül lehetőség nyílik a magyar konyha legjobb ételeinek megkóstolására 25, illetve 50 %-os kedvezménnyel.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Január 26-án a rendezvényről sajtótájékoztatót tartottak Magyarország Beregszászi Főkonzulátusán.

Szalipszki Endre főkonzul beszédében elmondta, hogy a néphagyományok szerint a torkos csütörtök a farsangi időszak egyik különleges napja volt, ezen a napon tartották a húsvéti nagyböjt előtti utolsó lakmározást. Ezt a népszokást Magyarországon 2006-ban elevenítették fel. 2013-tól a Beregvidéken is újjáéledt ez a hagyomány és évről évre egyre több vendéglátóhely vesz részt az akcióban.

2015-re olyannyira kinőtte magát a rendezvény, hogy kiterjesztették Kárpátalja szinte egész magyarlakta területére – az Ungvári, Munkácsi, Beregszászi, Nagyszőlősi járásokra.

Dr. Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai tanács elnöke elmondta, hogy nem egy futó pályázat keretében kerül sor ennek a programsorozatnak a megrendezésére, hanem ez egy civil kezdeményezés, amit a KMTT karolt fel. Kihangsúlyozta, hogy a szervezők önkéntesen dolgoznak azon, hogy minél sikeresebb legyen a rendezvény. Közölte azt is, hogy városonként és járásonként pontosan melyik éttermet kereshetik fel az érdeklődők a Magyar Konyha Hete ideje alatt.

Az éttermek listája és a menüajánlatok a Kárpátaljai Turisztikai Információs Portál honlapján (http://karpataljaturizmus.info/) olvashatók.

Dr. Tarpai József a rendezvényen bemutatta a KMTT által kiadott kárpátaljai magyar vonatkozású rendezvények 2015-ös naptárát is, melynek összeállítása – elmondása szerint – nem volt egyszerű a rendezvények sokszínűsége, a szervezők száma és az egyeztetési nehézségek miatt.

Kiemelte azt is, hogy milyen fontos ennek a naptárnak a megjelentetése, mely véleménye szerint nemcsak a belföldi, hanem a külföldi – elsősorban magyarországi – turisták között népszerűsíti majd a benne foglalt rendezvényeket. Kiemelten fontosnak tartja ugyanis, hogy ne fejlődjön tovább az az utóbbi időszakban erősödni látszó tendencia, mely a magyarországi turisták elmaradásához vezetett Kárpátalján.

Csizmár Sarolta, a KMTT alelnöke elmondta, hogy az éttermek vendégei egy nyereményakción is résztvehetnek. Ugyanis, ha február 15-ig eljuttatják az éttermekben a Magyar Konyha Hete ideje alatt fogyasztást igazoló számláikat a beregszászi (Beregszász, Zrínyi Ilona u. 25/2.) és az ungvári (Ungvár, Duhnovics u. 16/1.) tourinfó irodákba, azok egy sorsoláson vehetnek részt, melynek a sokféle nyeremény, mint például a Tourinfó által öszeállított kiadványcsomag, vagy a Bíró Tibor és a Helikon hotelkomplexum által felajánlott 20 db sószobai belépőjegy – mellett a fődíja – Csizmár Sarolta felajánlásának köszönhetően – egy négyszemélyes hétvégi pihenés a Volóci járásban található vendégházban.

Az eseményen részt vevő Kovaly Olekszandr, a kárpátaljai megyei tourinform vezetője ecsetelte a kezdeményezés fontosságát a kárpátaljai turizmus fellendítése szempontjából. Sajnálatát fejezte ki arra nézve, hogy a turizmus Ukrajnában mind megyei, mind országos szinten csak „szóban” prioritás a vezető szerveknél, de valójában nem tesznek semmit a fejlesztése érdekében.

Ezért is nagyon fontosak a civil kezdeményezések. Szavai szerint maga a KMTT, mint TDM szervezet, egyedüli nemcsak Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában is. Reményét fejezte ki arra nézve, hogy a szervezet mintául szolgál majd az országos turizmusirányítás jövőbeni megszervezéséhez, ugyanis sajnálatos módon a megyei turisztikai hivatalokat és az országos hivatalt is megszüntették Ukrajnában.

A sajtótájékoztató végén a Helikon és Vadász csárda éttermek jóvoltából a résztvevők ízelítőt kaphattak azokból az ételekből, amelyeket a Magyar Konyha Hete folyamán az éttermek kínálnak majd, Jakab Sándor borász pedig borkülönlegességeivel nyűgözte le őket. Forrás: www.karpataljaturizmus.info

Forrás:

Forrás: www.karpatinfo.net


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.