hirdetés

Összeomolhat a brit vendéglátóipar az EU-s vendégmunkások nélkül

A Brit Vendéglátóipari Szövetség által megrendelt tanulmányból kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza.

hirdetés

A vendéglátás jelenleg az Egyesült Királyság negyedik legnagyobb iparága, a GDP 10%-át teszi ki. A Brit Vendéglátóipari Szövetség (BHA) szerint, ha jövőben nem érkeznek majd az EU területéről dolgozók a vendéglátásba, akkor komoly toborzási krízis fog jelentkezni. Csak ez az ágazat jelenleg 200 ezer álláslehetőséget hirdet és évi 60 ezernél többre tehető a pótlási igény. 

A BHA által megrendelt és a KPMG könyvvizsgáló cég által készített tanulmányból kiderül, hogy a vendéglátás és a turizmus a legjobban érintett szektor az EU-n belüli migráció korlátozásával.  A BHA ezért egy 10 éves stratégiai tervet küldött a brit kormánynak arról, hogyan lehetne több dolgozót toborozni a szektorba és egyben, hogyan lehetne csökkenteni az EU-ból érkező dolgozók számát. A stratégiai terv a népesség három szegmensére koncentrál, a munkanélküliekre, a munkaerőpiacra visszatérőkre és a fiatal generációra. 

A KPMG tanulmányából az is kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza. A jelenleg dolgozó pincérek és pincérnők 75%-a, a szakácsok 25%-a és a háztartási személyzet 37%-a az EU-ból származik. 

Ufi Ibrahim, a Brit Vendéglátóipari Szövetség vezetője elmondta: "A KPMG-jelentésből kiderül, hogy a vendéglátás és a turizmus komoly nehézségekkel szembesül majd, ha jelentősen csökken az EU-ból érkező munkavállalók száma. A kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy közép- és hosszútávon is számottevő munkaerő állományra lesz szüksége Nagy-Britanniának az EU-ból. Ezek a dolgozók eddig is sokat hozzátettek az iparunk és általában az Egyesült Királyság gazdaságához. A kormánynak szerepet kell vállalnia abban, hogy ösztönözzük a brit állampolgárokat, hogy ismerjék meg a turizmusban és a vendéglátásban lévő karrierlehetőségeket." 

A teljes angol nyelvű KPMG jelentés itt olvasható. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol, hogy lehetne Budapest turizmusát fellendíteni?

Partnerünk