Összeomolhat a brit vendéglátóipar az EU-s vendégmunkások nélkül

A Brit Vendéglátóipari Szövetség által megrendelt tanulmányból kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza.

A vendéglátás jelenleg az Egyesült Királyság negyedik legnagyobb iparága, a GDP 10%-át teszi ki. A Brit Vendéglátóipari Szövetség (BHA) szerint, ha jövőben nem érkeznek majd az EU területéről dolgozók a vendéglátásba, akkor komoly toborzási krízis fog jelentkezni. Csak ez az ágazat jelenleg 200 ezer álláslehetőséget hirdet és évi 60 ezernél többre tehető a pótlási igény. 

A BHA által megrendelt és a KPMG könyvvizsgáló cég által készített tanulmányból kiderül, hogy a vendéglátás és a turizmus a legjobban érintett szektor az EU-n belüli migráció korlátozásával.  A BHA ezért egy 10 éves stratégiai tervet küldött a brit kormánynak arról, hogyan lehetne több dolgozót toborozni a szektorba és egyben, hogyan lehetne csökkenteni az EU-ból érkező dolgozók számát. A stratégiai terv a népesség három szegmensére koncentrál, a munkanélküliekre, a munkaerőpiacra visszatérőkre és a fiatal generációra. 

A KPMG tanulmányából az is kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza. A jelenleg dolgozó pincérek és pincérnők 75%-a, a szakácsok 25%-a és a háztartási személyzet 37%-a az EU-ból származik. 

Ufi Ibrahim, a Brit Vendéglátóipari Szövetség vezetője elmondta: "A KPMG-jelentésből kiderül, hogy a vendéglátás és a turizmus komoly nehézségekkel szembesül majd, ha jelentősen csökken az EU-ból érkező munkavállalók száma. A kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy közép- és hosszútávon is számottevő munkaerő állományra lesz szüksége Nagy-Britanniának az EU-ból. Ezek a dolgozók eddig is sokat hozzátettek az iparunk és általában az Egyesült Királyság gazdaságához. A kormánynak szerepet kell vállalnia abban, hogy ösztönözzük a brit állampolgárokat, hogy ismerjék meg a turizmusban és a vendéglátásban lévő karrierlehetőségeket." 

A teljes angol nyelvű KPMG jelentés itt olvasható. 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.