Törökország: két világrész határán

A török riviérán egymást érik a jobbnál-jobb szállodák. A kiváló szolgáltatások és az all inclusive-ellátás mellett a környékbeli látnivalók sora is hozzájárul a török sikertörténethez.

A főszezon kezdete előtt szervezett tanulmányutat a Kartago Tours  a török riviérára. Az út során 45 négy- és ötcsillagos szállodával ismerkedhettek meg a meghívottak.

Az antalyai repülőtérről indultunk a török tengerpart felfedezésére. A fővárosi és vidéki kollégákon kívül négy határon túli iroda munkatársa is helyet kapott a több mint 20 fős csapatban. Mindez Bajzáth Bea úticél-felelős szerint azt mutatja, hogy a viszonteladók köre bővül.

Valusek Viktória, aki már négy éve a Kartago Tours telepített idegenvezetője itt, elmondta, hogy Törökország az egyetlen olyan ország, amely két földrészen fekszik, egy kicsit Európa, és egy kicsit Ázsia.

Két kultúra ölelésében

A török emberek úgy tartják, hogy minden vendég király, és úgy is viselkednek a turistákkal. A két világrész - Európa és Ázsia - határán, két nagy kultúra: a bizánci ortodox kereszténység és a (világi) iszlám ölelésében fekvő Törökországban egyaránt megtaláljuk az évezredet történelmi emlékeit és a mai kor legmodernebb szálláshelyeit.

Ritka, hogy valahol a világban a történelmi múlt és a high-tech jelen ilyen harmonikusan tudjon együtt élni, ez talán Törökország turisztikai sikerének titka. Bár a muszlimok számára a vallás elvileg tiltja az alkoholfogyasztást, a helyiek szerint, ha az asztal alatt isszák a helyi töményszeszt, vagyis a rakit, akkor Allah szeme nem látja őket. Hogy ez régen sem volt másként, az tekintse meg a Szulejmán című filmsorozat idevégó részeit!

Tudni illik!

A Kartago Tours által kínált szállodák általában all inclusive-ellátást kínálnak, azonban nem árt tudni, hogy a legtöbb helyen csak a hallban ingyenes a wifi, a szobákban fizetni kell érte. A szállodában számtalan programot szerveznek, mindenki megtalálja a magának valót. Animátorok tartanak foglalkozásokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A hotelektől dolmussal, ezekkel a kisbuszokkal bárhová el lehet jutni, a közeli városokban, olcsón utazhatunk, és szinte bármikor megáll az intésünkre. Ha taxival akarunk menni, akkor jó ha összefogunk, és többen béreljük az autót, és előre alkudjuk ki a viteldíjat, mert a taxi nem olcsó mulatság. 

A kétmilliós Antalyában az idegenforgalmi szezonban kétmillióval vannak többen, és ez kihat a közlekedésre is, Viktória azt tanácsolja: legyünk óvatosak, mert Törökországban mindig az autósnak van előnye és igaza a gyalogossal szemben.

A bazárokban a törökök rugalmasak, elfogadják a lírán kívül a dollárt és az eurót is. A legfőbb tanács, hogy kötelező alkudni, a táskákat, pólókat, ékszereket akár fele áron is megvehetjük, mint amit eleinte mondanak.

Mango Club - magyar animátorokkal

A Kartago Tours Mango Club programja keretében 2 szállodában is várja magyar nyelvű animátor a vendégeket. Ez a két szálloda a sidei Paradise Side Beach és a kemeri Marti Myra.

Belekben megnéztük a híres delfin showt, majd ellátogattunk a karavánszerájba, Side-ben a bazárban és a Dickmann textiláruházban vásárfiát vehettünk.

Manavgatban megnéztük a híres vízesést, majd a térség legnagyobb dzsámiját, vagyis azt a mecsetet, amely még ma is működik. Külön utazásokat szerveznek Kappadókiába, Pamukkalébe, raftingolni, a Troy delfinshowra és hajókirándulásokra, amelyeknél sűrűn iktatnak be bazárlátogatásokat.

A csoport tagjai a szállodáknál azt tapasztalták, hogy bár még a szezon el sem kezdődött, alig volt üres szoba. A legtöbb hotelben a gyermekkedvezmények mellett csúszdákkal és játékszobákkal, programokkal szórakoztatják a kicsiket.

Kedvenc hotelek

Vegyük hát sorra a 45 meglátogatott szállodákból azokat, amelyeket a legjobbnak ítéltek a viszonteladók! A Club Calimera Serra Palace közvetlen tengerparti gyermekbarát szállodakomplexum, gyerekparadicsommal, csúszdákkal, a mini klub és az öt medence mellett külön varázslatos mesevilágot hoztak létre a tervezők.

A gránátalma-város

Side Törökország Antalya tartományában fekszik, Manavgat körzetében, a török riviéra kedvelt úti célja. A város neve ősi nyelven "gránátalmát" jelent, ez a szimbólum megtalálható a Sidében vert pénzen. A város nem túl nagy, viszont annál gazdagabb ókori emlékekben, és látványosságokban, ilyen például a várost övező fal is.

A Side kapujában lévő háromcsillagos Side Miami Beach is a kedvencek közé tartozott, ez inkább a fiatal turistáknak felel meg, mert közel a város, és a tenger is csupán kétpercnyi séta után már elérhető.

Sokan szavaztak a nagycsaládosoknak szóló Paradise Side Beach ötcsillagos szállodakomplexumra, amely közvetlen tengerparti, sok légkondicionált kis apartmanból, stúdióból áll, amelyet akár 5-6 személyre is kibérelhetnek. Side központja könnyen elérhető dolmussal és 10 percre van innen a Titreyengöl-tó.

Szulejmán trükkje

Alanya híres arról, hogy itt található Szulejmán szultán volt rezidenciája, a monda szerint a szultán szorult helyzetében kecskék szarvára kötött égő gyertyákat, és ezzel sikerrel megtévesztette az ellenséget a várvédők számáról.

A város a Taurus-hegység hatalmas vonulatai előtt fekszik, banán- és citromültetvényekkel körülvéve. Ismertetőjele a mélyen a tengerbe nyúló sziklaszirt, amelynek tetején egy erődítmény van. Szállodáik közül kiemelkedő az egy szállodalánchoz tartozó, egy kertben lévő közvetlen homokos tengerparti 3 szálloda, a Pegasos Royal, a Resort, és a Club török esttel várt minket. Az épületek az incekumi öbölben vannak, és dolmusszal Alanya hamar elérhető.

Minden harmadik vendég visszatér ide

Alanya legrégebbi és első szállodája a Maritim Club Alantur, amely annyira szerethető hotel, hogy vendégeik 75 százaléka visszatér ide. Közvetlen homokos tengerpartja nagyon kedvelt, zenés esteket rendeznek, három teniszpálya, mini golf, billiárd, és szépségszalon kényezteti a vendégeket. Hatalmas területen játszhatnak a gyerekek, és a csendre vágyókat külön medence és napozóágyak várják. A szálloda kiváló konyhája messze földön híres.

Kemer, az egykor kis halászfalu, mára a környék nyüzsgő idegenforgalmi központja, jelentős kikötővel. A Majesti Mirage öt teniszpályájával, és a Marti Myra asztmatikusaknak jó levegőjével, magyar animátorával és csodás kertjével emelkedik ki a választható helyek közül a nyaralók számára.

Nem hagyhattuk ki a tavaly a listára felvett beleki szállodákat sem. Ha nem csak pihenni, de látni is szeretnénk valamit, Belek az egyik legmegfelelőbb hely, innen a környék legtöbb látnivalója könnyen megközelíthető. Közel van Perge városa, és a híres amfiteátrum Aspendosban. Az antik Side városát is meglátogathatjuk, illetve a csodálatos manavgati vízesést. Antalya is könnyen elérhető, illetve több római- és görög-kori várost is érdemes felkeresni, mint például Olympust és Termessost.

Kedveltek itt a luxusellátású Papillon hotelek, a Belvil, az Ayscha és a Zeugma, amelyek egy hatalmas golfterület mellett fekszenek, a tájékoztatás szerint nyáron Belvilben 500 gyermek nyaral, az épületeket folyamatosan újítják, nagy kerttel, állatkerttel, mozgássérültek számára is kényelmesen elérhető a part. Mindez Belek központjától három kilométerre van, a repülőtérről 35 km-re.

Aki ezt a varázslatos országot meglátogatja, visszahúzza majd a szíve. Nemcsak a tenger vonzza majd, hanem ennek a népnek a kedvessége, számunkra eleinte furcsának tűnő ráérőssége is. A röpke egy hét alatt átvettük ezt a mentalitást, lassan magunk mögött hagytuk a nyüzsgő hazai tempót, és élveztük a sehová sem sietők, a semmi sem sürgős érzését.

Nyugodtan léptünk ki Budapesten a repülőből. Vajon meddig tart ez a nyugalom? Felidézzük majd ezeket a csodás napokat az irodában betérőknek. Elmondjuk, hogy Törökország gyönyörű, és az ottaniak olyan rugalmasak, hogy például a Papillon Resortban a számtalan program között a mi javaslatunkra, hamarosan úszást oktatnak majd. Ez pedig a mi ott nyaraló gyerekeinknek is jó lesz.


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.