hirdetés
hirdetés

Termáltúrán Bajorországban

A traktormosóból lett fürdőváros

Bajorország a legnépszerűbb német tartomány a magyar utazók körében. Honfitársaink szívesen keresik fel a bajor városokat, szórakoznak a sörfesztiválokon, de kevesen akadnak, akik az itteni termálfürdőkben töltődnek fel energiával, pedig az árak versenyképesek.

hirdetés

Nem is kell túl messzire utazni Magyarországról, hogy jelentős fürdővárosokra akadjunk Németországban. Az autóval, vonattal és repülővel egyaránt könnyen megközelíthető Bajorországban, Passau környékén igazán otthon érezheti magát honfitársunk, a Duna-parti városban még magyar étterem is üzemel. Az innen alig 30-40 kilométerre fekvő Bad Füssing és Bad Griesing fürdővárosokban azonban a magyar szó egyelőre meglehetősen ritka az utcákon, a szállodákban és gyógyvízzel teli medencékben. Meglehet, a német szövetségi államok közül Bajorország fogadja a legtöbb magyar érkezőt, a bajor termálvidéken nem fogják kiírni hamarosan magyarul is a tudnivalókat. De nem is ez a cél, nem a tömegek vonzása; bár hazánk termálnagyhatalom, a különlegesre, a megszokottól eltérő környezetre vágyók, valamint akik számára már létforma a wellness és termálfürdők világa, és szívesen áldoznak kedvtelésükre más helyszíneken, azok megtalálják számításaikat ezen a környéken.

Traktormosó víz

Különös párhuzam Magyarország és a „kék-fehér” német szövetségi állam közt, hogy legtöbbször Bajorországban is véletlenül bukkantak a termálvízre. Olaj és gáz után háborgatták a föld gyomrát, míg az meleg gyógyvizet köpött fel. Utóbb kiderült, a mélyben bőségesen buzog a kénes, 50 fok körüli hőmérsékletű víz; a réteg innen egészen az ausztriai Linzig ér, kiterjedése több ezer négyzetkilométer. Eleinte a helyi földművesek nem tudván igazából mit kezdeni a gyógyvízzel, a gépeiket, traktorokat mosták a Füssing család udvarán, ahol a vizet megtalálták, és amelyből Bad Füssing városa kinőtt. Majd egyszer a véletlen úgy hozta, hogy a megfáradt tagú parasztok is a víz alá álltak a traktor után, és lám, látványosan javult állapotuk. 1947-től működött egy kádas fürdő, ahol 5 pfennigért a helyiek mellett az itt állomásozó amerikai katonák is áztatták fájós tagjaikat, majd 1957-ben megnyitott az első fürdő. A 1960-as években újabb két kutat fúrtak több mint ezer méter mélyre, a mai napig ez a három kút látja el Bad Füssing fürdőit, illata alapján távolról is összetéveszthetetlenül megismerhető, kénes gyógyvízzel. Bad Füssingben a múltnak emléket állítva látható ma is egy parasztudvar a város egyik gyógyfürdője, a Therme I udvarán. Nem az eredeti, ahol minden elkezdődött; kőről-kőre telepítették át ide néhány éve és eredeti funkcióitól eltérve alakítottak ki az egykori lakó- és gazdasági épületekben szaunákat. Az így létrejött Sauna Hof, azaz Szauna Udvar igen változatos szauna kínálatából legtalányosabb a Kartoffel, vagyis Krumpli szauna. Mielőtt bármi bizarr fordulna meg a fejekben, elmondom: csupán arról van szó, hogy az udvar egykori burgonyás pincéjében piheghetünk egy szál semmiben.

Bad Füssing kínálatában a kis, családias Therme I wellnessfürdő mellett szerepel a kórházat is magában foglaló Johannesbad gyógykomplexum is. Egy közös van bennük: a magas minőség és az átlagosan 10 euró körüli fürdőbelépőknek köszönhető kitűnő ár-érték arány. Utóbbi amúgy is a németek ismérve az utóbbi időkben, és ez párosul 2011-ben az aktuális témaévvel, mely a wellnessről és egészségturizmusról szól.

Fenntartható fejlődés

A bajor fürdővárosok vendégeinek megoszlása viszonylag egységes: a többség Németországból jön, csupán 5% a külföldiek aránya. Fejlesztésükre jelentős összegeket áldoznak, de kevésbé az állam támogatására várva, hanem a helyben a vendégektől beszedett adóból, az un. kurtax-ból, gyógyüdülőhelyi adóból. A bevételek nagyságát nem nehéz elképzelni, hiszen csak Bad Füssingben tavaly 2,63 millió vendégéjszaka realizálódott 275 220 turistaérkezésből. Összesen 14 692 ágy áll a turisták rendelkezésére a településen, az átlagos tartózkodási idő irigylésre méltóan magas, 9,6 nap. A városba az utóbbi évek során mintegy100 milli euró ruháztak be. Így nem csoda, ha Németország 320 fürdővárosa közül a legismertebbé nőtte ki magát, a turisták 16% itt pihen vagy kúrálja magát.

Érdekes ugyanakkor, hogy az utóbbi két évtized során nem zuhant drasztikusan a forgalom, pedig a német egészségbiztosítók által finanszírozott vendégek aránya drámaian lecsökkent. A ’90-es évek elején még 80% volt az arányuk, mára ez 20%-ra esett vissza.

Bad Füssingen túl

Bad Füssing nem az egyetlen fürdőváros a környéken; itt van még Bad Abbach, Bad Birnbach, Bad Griesbach és Bad Gögging is.

Bad Griesbach egészen más hangulatú, mint Füssing. Bad Füssing gondosan megtervezett, egyértelmű utcaszerkezetével olyan, akár egy alföldi mezőváros. Bad Griesbach városa ezzel szemben egy kis barokk gyöngyszem egy meredek domb hosszan elnyúló, lapos tetején. Itt a történelem 900-ban kezdődött. Ugyanakkor a fürdő itt sem sokkal idősebb, mint a térség többi fürdővárosában. Sőt, a Bad Griesbach-i fürdőkerület nem sokkal több, mint 30 éves, tehát az a veszély már nem fenyegeti a vizet, hogy a traktor kardántengelyét fürdetik benne. A fürdőkerület a város szomszédságában, de attól elkülönülve működik. Három forrása azonban nemcsak a fürdőt, hanem a városkában álló néhány hotelt is ellátja az 1552 méteres mélyből feltörő gyógyvízzel. De más dimenziókról beszélünk Bad Griesbach esetében: a fürdőkerület 5300 szállodai férőhelyére tavaly 150 ezren érkeztek, ez 2008-hoz képest is növekedés. A vendégek összességében 900 ezer vendégéjszakát töltöttek itt a bad füssingihez hasonló tartózkodási idővel. A fürdőbelépők és a kezelések árai itt sem múlják felül a budapesti fürdőkben megszokottakat. A szállásárak sem térnek el sokban a felkapott hazai wellness szállodák által kínáltaktól.

Müncheni repülőtér: város a városban

A bajorok wellnessért tett erőfeszítéseit mi sem példázza jobban, mint a müncheni repülőtér Kempinski szállodája. Aki már járt a bajor főváros légikikötőjében, tapasztalhatta, hogy az város a városban. Frankfurt labirintusszerű zegzugosságával ellentétben ezen az először érkező utas számára is áttekinthető repülőtéren és közvetlen környezetében a szolgáltatások és épületek legszélesebb skáláján az utazó megtalálja mindazt, ami Bajorország a BMW-től a sörfőzdén át a méretes csülkökig. A terminál előtti Fórumon rendeznek strandröplabda bajnokságot és karácsonyi vásárt egyaránt. Frankfurt - vélik a müncheni repülőtér illetékesei - a városhoz való közelsége miatt már kevésbé tud fejlődni, így Németország második számú repülőterében komoly potenciál van. Az Európa legrövidebb átszállási idejével - 35 perc - büszkélkedő repülőtérről közel száz hosszú távú járat közlekedik a számtalan európai útvonal mellett. Napjainkban számos repülőtéren okoz bosszúságot a hosszú biztonsági ellenőrzés. Münchenben viszont a délutáni csúcs során is néhány perc alatt át lehet jutni a detektorokon; szinte mindegyiknél dolgozik a személyzet.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai