Túl az első kapavágáson

Marcaliban már több mint tíz éve álmodnak arról, hogy a helyi gyógyvízkutakra alapozva fürdővárossá fejlesztik a somogyi települést. A fürdő – komoly állami szerepvállalással – 2003-ban fel is épült, de az első gyógyszálloda építése csak lapzártánk idején kezdődött el.

A Danubius Hotels már egy évtizede beszállt a Marcali Szálloda Kft. nevű projektcég alapításába. A meglehetősen jól előkészített beruházásnak a Széchenyi-programban benyújtott pályázata mégis zátonyra futott 2001-ben – a helyiek szerint azért, mert átpolitizálták. (A jobboldali kormány nem iparkodott támogatni egy baloldali vezetésű városnak a Suchman Tamás szocialista országgyűlési képviselő által gründolt terveit, ami akkor komoly parlamenti pengeváltáshoz vezetett.)

Marcalinak ezután két részre kellett bontania nagyszabású fejlesztési programját, hogy legyen esélye támogatásra. Első lépésként a gyógyfürdő és szabadidőpark megépítésére pályázott a város, és nyert is 363 millió forintos támogatást. Az egymilliárd forintos fürdőberuházást 2003-ban adták át. A második lépés, vagyis a fürdőre alapozott gyógyszálló megépítése azonban továbbra is egyre csak csúszott. Hiába várt támogatási lehetőségre jogerős építési engedélyek birtokában, ugrásra készen a Danubius és Marcali karöltve, nem jelentek meg ilyen célú pályázati kiírások. Három évvel ezelőtt még mindig csak az alapkőletételnél tartott a program, amin az akkori miniszterelnök is részt vett, 65 millió forintos állami támogatást felajánlva a 3,2 milliárd forintos beruházás megvalósításához.

Az akkori tervek szerint a gyógyszálló 2007- re megépült volna. Mivel azonban semmiféle támogatáshoz nem sikerült jutnia, és enélkül nem ígérkezett rentábilisnak a projekt, a Danubius kihátrált belőle. Tavaly év elején megvált a Marcali Szálloda Kft.-ben lévő 56,7 százalékos tulajdoni hányadától. Az új többségi tulajdonos, az izraeli–holland érdekeltségű Europe Team Kft. kivásárolta a projektből a ZÁÉV Zrt. és a Hídtechnika Kft. időközben szerzett részesedését is. Az új pénzügyi és szakmai befektető tulajdonostársa így egyedül az önkormányzat maradt.

Időközben egy kormányprogram részeként tanuszoda épült a fürdő mellett, és a fürdő fejlesztésére 118 millió forintos uniós támogatást nyert a város. Gyógyszállóügyben áttörést csak 2008 ősze hozott, amikor 572 millió forintos uniós támogatáshoz jutott a Dél- Dunántúli Regionális Operatív Program keretében meghirdetett pályázaton a marcali projekt. Az akkori lelkes és optimista nyilatkozatok gyors építkezésről szóltak, de közel egy évbe tellett a hozzájutás az uniós pénzekhez és a szükséges hitel megszerzése. Így aztán a négycsillagos, 116 szobás marcali gyógyszálló megépítése csak a közelmúltban kezdődhetett meg. A 3,2 milliárd forintos beruházás a legújabb tervek szerint 2011 tavaszára készül el, csaknem száz új munkahelyhez és évi 50–60 millió forinthoz juttatva a települést.

Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a leendő gyógyszálló üzemeltetésére szándéknyilatkozatot írt alá cége a Marcali Szálloda Kft.-vel. Erről már a részesedésük eladásakor megállapodtak az új tulajdonosi csoporttal. A szándéknyilatkozat azt jelenti, hogy a Danubius kölcsönösen megfelelő feltételek esetén vállalja majd az üzemeltetést. Ehhez szükség lenne egyebek között arra, hogy a gyógyszállót a leendő üzemeltető instrukcióit is figyelembe véve építsék meg. A Danubius azért szállt ki a projektből – Deák Imre elmondása szerint –, mert lényegesen megváltoztak a piaci körülmények, és a társaság más célokra csoportosította át egyébként is szűkös fejlesztési forrásait.

„Továbbra is fantáziát látunk a marcali gyógyszállóban és általában a gyógy- és wellness- szállókban” – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki azonban arra számít, hogy jó adottságai ellenére sem lesz egyszerű az új szálloda piaci bevezetése, hiszen jelentős a túlkínálat a gyógyhelyekből mind Magyarországon, mind Európában. Mint kifejtette, a marcali gyógyszálló üzemeltetése mellett szól az, hogy a Danubius profiljába vág a tevékenység, ráadásul a közelében, Hévízen a cég eredményesen üzemeltet és tulajdonol másik két gyógyszállót. Marcali gyógyvize jó minőségű és megfelelő mennyiségű, és a nagyon szép táj mellett a Balaton közelsége is plusz vonzerőnek számít – tette hozzá.

Fantáziát látnak az egészségturizmusban

A gyógyszálló projektcége, a Marcali Szálloda Kft. 1997. novemberében alakult. Jelenleg a többségi tulajdonosa a Central European Estates B.V. (89,36%), a kisebbségi Marcali önkormányzata (10,64 %). Az amszterdami bejegyzésű többségi tulajdonos CEE Csoport a kelet-közép európai ingatlanpiac jelentős befektetője, amely épít, illetve épített már Magyarországon, Szlovákiában, Szerbiában, Montenegróban és Lengyelországban is. Összberuházásainak értéke több százmillió euró. A magyar fejlesztései között szerepel a 182 lakásos AMFI Apartmanház, a budai Várhegy lábánál található Fiáth Ház, és a 2008-ban átadott IX. kerületi Toscana Kert lakópark is. Jelenleg a Pöttyös terasz fantázianevű, 849 lakásos fejlesztés első üteme zajlik Budapest X. kerületében. A CEE Csoport 2007 decemberében alapította meg a CEE Hotel Divíziót. Ezen belül található a Hotel Le Meridien. A cégcsoport direkt, illetve indirekt módon tulajdonol további ingatlanokat, ilyen az egykori klasszicista Postabank székház épülete, amelyet 6 csillagos luxusszállodává kíván fejleszteni a budapesti József Nádor téren. A projektcég ügyvezetőjének, Szenesné Kolozsvári Katalinnak a tájékoztatása szerint a marcali 116 szobás gyógy-, és wellness- szálloda megépítésének az a célja, hogy kölcsönhatásban segítve a helyi gyógyfürdőfejlesztést, pótolja azt a minőségi szálláshely-szolgáltatási hiányt, amely a Dél-dunántúli régióra jellemző. A többségi tulajdonos azzal számol, hogy az egészségturizmus az öregedő társadalom miatt hosszú távú, biztos piacnak ígérkezik.

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?