hirdetés
hirdetés

Zöldülő Kaposvár

A somogyi megyeszékhely tájékoztatása szerint Kaposvár fásítási programjának keretében hatezer fát ültetnek a következő öt évben. Emellett  lezajlott két EU-s támogatást élvező beruházás is, amik következtében energetikai korszerűsítés történt a többi között a kulturális központokban és a városi fürdőben.

hirdetés

Fásítási frogram

A város huszonkétezres faállománya már idén ötszázhetvennel gyarapodik. A csemeték elsősorban a sportcsarnok, a közlekedési központ környékére és a Kaposi Mór oktatókórház úgynevezett déli tömbjéhez kerülnek. A százmillió forintos program keretében röntgenkészülékeket vásárolnak a korosabb fák vizsgálatára és megkezdik a régi hárs- és platánfasorok fiatalító metszését, az elöregedett, beteg fák pótlását is.

Kaposvár, Nagyboldogasszony templom, fotó: Forró Erika, kaposvar.hu

Energetikai korszerűsítés

Kaposvár Önkormányzatának tájékoztatása szerintt mintegy húsz intézményben zajlott energetikai korszerűsítés Kaposváron a közelmúltban, a két európai uniós támogatást élvező beruházás 781 millió forintba került.

Napelemek kerültek iskolákra, óvodákra, kollégiumra, kulturális központra, a városi fürdőre, ahol szükséges volt, ott nyílászárókat cseréltek, gépészeti rendszert, szellőzőrendszereket és világítástechnikát korszerűsítettek. A fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabbá vált az intézmények energiafelhasználása, olcsóbbá a fenntartása. A napelemek használata hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás mérsékléséhez az energiaellátás biztonságának növeléséhez, az energiaimport-függőség csökkentéséhez.

Kaposvár célja, hogy zöld város legyen, az önkormányzat számos környezetbarát beruházást indított el az elmúlt években. 2015-ben sűrítettgáz-üzeműekre cserélték helyi járatú autóbuszaikat, a kommunális hulladék feldolgozására modern feldolgozó épült, a közvilágítás nagy része már LED-fényforrásokkal működik.

Kaposvár 2017-ben elnyerte a Megújuló Energiák Európai Egyesülete (Eurosolar) napenergiadíját. A szervezet szerint az elismerést azzal érdemelte ki, hogy úttörő szerepet tölt be Magyarországon a megújulóenergia-felhasználás és a fenntartható fejlődés terén, valamint felelősséggel, bátorsággal, meggyőződéssel halad előre ezzel kapcsolatos átfogó stratégiája végrehajtásában.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai