hirdetés
hirdetés

Tavaszi szezonindítás a Balatonnál

Sikeresnek bizonyult a Balaton körüli TDM-szervezetek és a Magyar Turizmus Zrt. hagyományteremtő közös tónyitó kampánya május 1-11. között. A cél az aktív ajánlatokkal teli tavaszi időszak népszerűsítése volt.

hirdetés

A siker nem csak a vendégek számában mérhető, mondta el kérdésünkre Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke, a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett tanulmányúton. Példaértékű siker az az összefogás, amely Nyitott Balaton kapcsán létrejött a regionális TDM, a helyi TDM-szervezetek, a vállalkozók, valamint az önkormányzatok között. Most először valósult meg ilyen promóció aktív kommunikációval és több mint kétszáz ingyenes programmal, egységes kínálattal és közös weboldallal – tette hozzá. Az akcióban részt vevő közel négyszáz szereplő a változékony időjárás ellenére telt házról számolt be a kampányidőszakra eső hosszú hétvégén.

Forgó torony és a szerelmesek hídja

A program reggeli tornával indult Siófokon, a két éve teljesen felújított, oxigén-bárral és forgó belső térrel működő főtéri víztorony árnyékában. Az átmozgatás után nyeregbe pattanva jutottunk el a balatonvilágosi magaslatra: az onnan elénk táruló látvány minden gondot feledtetni képes. Itt, a balatoni bringakörút mellett találtunk rá a Szerelmesek-hídjára, ahol számos biciklizár és lakat tanúskodik sok-sok szív egymásra találásáról, de a tó szerelmesei is elhelyezték is a maguk lakatját. Később jártunk a gyermekbarát Hotel Tópartban, amely gyönyörű zöld, vízparti kertjével várja a látogatókat. A vendégek 80%-a magyar, 20%-a külföldi, ráadásul egyre több a visszatérő turista.

Neoavantgárd és patina

Ma már nem gond a Balaton körül, ha elromlik az idő: szinte valamennyi tóparti település kínál programot az esős, hűvösebb napokra. A balatonfüredi Vaszary Villában például egymást érik a nagy nevek: Picasso, Robert Capa, Ferenczy Béni, Jean Cocteau és a kortárs magyar neoavantgard legjelesebb képviselőinek nyílik itt kiállítása a következő években. Július végéig Keserű Ilona: Az idő színtere című tárlata látható az épületben. Augusztusban a Magyar művészek Itáliában címmel nyílik kiállítás, Barabás Miklós, Markó Károly, Kozina Sándor és Balassa Ferenc képeivel.

A füredi Vaszary-villa
A füredi Vaszary-villa

Vitorlázeum

Még mindig Füred. A Nyitott Balaton akció keretében az egyik kereskedelmi televízió a Vitorlás Étteremből sugározta reggeli adásait. A kikötőnél álló épület emeleti részén hamarosan Vitorlázeum nyílik. Szöllősi Tamás, a Tagore-sétány elején lévő komplexum vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a tó adta hangulatot leginkább akkor élhetjük át, ha hajózunk rajta. Az emeleti teremben elhelyezkedő hatalmas, Balaton-formájú érintőképernyőre állva, az adott helyről kaphatunk izgalmas információkat, és a hajózást is gyakorolhatjuk. Hogyan kell kiülni vagy kormányozni egy vitorlást? Ebben segítenek a szimulátorok és interaktív eszközök, az a kis asztali tavacska, amelyen biztonságos hajszárítóval mozgathatóak a legkisebbek által gyártott kis lélekvesztők. A hajózás múltja is és jelene is megelevenedik itt. A Vitorlázeum a Kék Szalag versenyre készül el.

Fűszerkert és Holdviola

A nyugalom szigete: Szigliget. Nemcsak a természeti adottságok, hanem az épített örökség miatt is érdemes újra és újra felkeresni a 19. századi hangulatú, nádfedeles házakkal tarkított utcácskákat, és a most 300 millió forintos fejlesztéssel megújított várat. Ennek kapitánya és karbantartója a polgármester, aki ismertette az újdonságokat. Újak a falépcsők és a lámpák. A legkedveltebb játék a játszótéren az óriás libikóka, amely még a kamaszokat is arra hívja, hogy kipróbálják. Megújult a kápolna, halk zene csendül fel a látogató belépésekor. Interaktív eszközökkel a vár eredeti állapota és pusztulása is végigkövethető, ugyanakkor újratelepítették a fűszernövény kertecskéket a valamikori konyha szomszédságában. A vár legfelső fokáról, némi vizuális segítséggel, könnyen felismerhetőek és azonosíthatóak a tanúhegyek vulkáni kúpjai. A vár egyes részleteit egykori állapotukban bemutató plexi-metszetek is fel-felbukkannak a lépcsőfordulókban és a főkapu is boltívet kapott végre.

Plexirajzon az egykori várkapu Szigligeten
Plexirajzon az egykori várkapu Szigligeten

Az íjászbemutató sem a szokványos: ne hagyjuk ki, akár mi is részt vehetünk benne! Lesz más is, jön a Holdviola Együttes, a fáklyás várlátogatások sora, a Magna Cum Laude, a Bojtorján és Ruzsa Magdi. Ha egy borkóstolós vacsorára vágyunk, wellness- és szálláslehetőséggel, jó választás a badacsonyi BonVino Hotel, ahol olyan helyi nedűket kóstolhatunk, amelyeknek nem lehet ellenállni.

Friss levegőn és pálmaházban

Utunk során a Nyugat-Balatont is alaposan felfedezhettük, Balatongyörökön a természetjárás lehetőségeit, Keszthelyen a Helikon kastélymúzeum most megnyílt Pálmaházát néztük meg. Györök körül számos gyalogtúra-útvonal van, új jelzésekkel és kilátókkal. A Bélapi-pihenőtől érdemes elindulni, ahol új kulcsosház épült a játszótér mellé. Két gyönyörű fa-kilátó magasodik a Keszthelyi-hegység lombkoronái fölé, amelyeket a györöki információs irodánál bérelhető kerékpárral is felfedezhetünk. A szomszédos települések bármelyikén leadhatóak a biciklik, és vannak kijelölt nordic walking útvonalak is. Ha a környéken szállunk meg, a West Balaton-kártyával akár 40%-kal olcsóbban strandolhatunk.

A keszthelyi Festetics-kastélyt, amely hazánk egyik leglátogatottabb nevezetessége, kétmilliárd forintból új turisztikai funkciókkal és látogatóbarát megoldásokkal látják el. Az épületet felújítják, és az egykori Amazon Szálló is teljesen megszépül. Átalakul a Lepkeház, és kialakítanak egy multifunkcionális rendezvénytermet és nagy ajándékboltot. Új látogatási útvonal és akadálymentesítés segíti az új attrakciók bemutatását, amelyek között egy most előkerült Festetics-díszruha is szerepel. 2015. január végére készül el a park, kertépítészeti különlegességekkel és egzotikus növényfajokkal. A Pálmaházban már most gyönyörű hibiszkuszokkal találkozhatunk, a külső kertben pedig csodálatos sziklakertek várnak minket, óriáskaktusz-gyűjteménnyel, kis halastavakkal.

A Helikon Kastélymúzeum sziklakertje
A Helikon Kastélymúzeum sziklakertje

A berek, a viadukt és a Balaton Fagyija

A balatonfenyvesi Hubertus Hof programjai közül nem szabad kihagyni a nagybereki kenutúrát. A somogyi Nagyberek egyike hazánk legkevésbé ismert, legtitokzatosabb tájainak. A múlt század közepéig a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított terület volt. A Tüskevárból ismert zegzugos víznyelős, varázslatos világnak mára csak a töredéke maradt meg, de még most is rendkívül értékes és érdekes természeti táj, amely megőrizte az ősi képet. Láttunk fehér tündérrózsát, sárga vízitököt, hatalmas kék szitakötőt abban az 1500 hektár kiterjedésű lápi vidéken, amely a kócsag, a bakcsó és a bölömbika élőhelye is. Fenyvesnél egész évben közlekedik az erdei vasút, amely féláron viszi a biciklinket.

Hetente egy alkalommal indul és előzetes regisztrációhoz kötött, mégis kihagyhatatlan az Állami Autópálya-kezelő lélegzetelállító Kőröshegyi-völgyhíd látogatóprogramja. A fogadófeltételek még nem épültek ki teljesen, talán jövőre, addig is ingyenesen mehetünk végig a hídmesterek által bejárt útvonal egy részén, a viadukt belső lépcsőin, acéllétráin, folyosóin a dilatációs és vízelvezető szerkezetek között, időnként denevérrel találkozva. A pillérek és az autópálya sávjait tartó felszerkezet találkozási pontjainál, 70 méteres magasságból kipillanthattunk mi is, és mesés panorámában volt részünk.

A köröshegyi völgyhíd
A köröshegyi völgyhíd

Végül mindenképpen ejtsük utunkba Balatonmáriafürdőn a Florida fagylaltozót, amelynek egyik különlegessége elnyerte a Balaton Fagyija 2014. címet. A jelszó Balatoni Randevú, más néven pezsgős marcipán szamócával.

Bódis Gábor, Hungary NEXT Tourism Destination Marketing
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk