hirdetés
hirdetés

68.000 vendégéjszakát hozott a futóturizmus Budapestnek

Budapest neve szerte a világon hosszú ideje különösen jól cseng a futók körében. A számadatok alapján a külföldi turisták a Sziget Fesztivál és a Forma-1-es futam mellett leginkább a futók versenyeit tartják a legvonzóbb budapesti programoknak.

hirdetés

Tavaly arról számoltunk be, hogy 2015-ben 65.500 plusz vendégéjszakát hoztak Budapestnek a futóturisták, 2016-ban ez 68.000-re emelkedett. Tavaly augusztusban arról is szó esett, hogy a KPMG számításai szerint a futók csak a három legnagyobb tavalyi budapesti versenyen 2,8 milliárd forintot költöttek el, így költésük sem elhanyagolható.

A Budapest Sportiroda (BSI) szervezte futóversenyek belföldi és külföldi turisztikai potenciáljuk révén a főváros egyik kiemelt eseménysorozatává váltak az elmúlt három évtizedben - közölte a szervezet. A résztvevők száma évről évre dinamikusan növekszik, így 2016-ban a BSI öt legmarkánsabb budapesti futóversenyének teljes nevezői létszáma már megközelítette a 100 ezer főt. (A tavaszi 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futás kétnapos programja pedig történelmi csúcsot hozott, minden idők leglátogatottabb magyarországi szabadidősport megmozdulása volt - több mint 30 ezer nevezővel.)

Forrás: BSI
Forrás: BSI
Forrás: BSI
Forrás: BSI

Tavaly 21.000 külföldi futó célturista (futó és kísérői) érkezett Budapestre a három kiemelt nemzetközi esemény (Telekom Vivicittá Félmaraton, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton) alkalmával, átlagosan 3.2 napot töltve fővárosunkban, ami összesen 68.000 vendégéjszakát „hozott” a turizmus konyhájára, míg a futók teljes költése elérte a 3 milliárd forintot.

Tavaly a BSI három csúcseseményére 96 országból érkezett nevezés. A legérdeklődőbb nemzetek toplistáján az első hat helyen a korábbiakhoz képest nincs változás: Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Szlovákia, Olaszország és Lengyelország vezetik a sort.

A BSI az utóbbi években potenciális új piacként tekint, és nagy hangsúlyt fektet a kelet- és dél-európai régióban történő kommunikációra, ennek eredményeképpen nagy létszámban jelentek meg horvát, szerb, macedón és bosnyák futók is.

Az összes futó további terveit lekérdezve kiderült, hogy 43%-uk egy, 78%-uk öt éven belül szeretne visszatérni Budapestre.

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy Magyarország ár-érték arányban nagyon megfelel a külföldi futók számára, még a kelet-európai országok lakóinak is. „A legfontosabb mérőszámunk a 68.000 vendégéjszaka a három hétvégén. A fejlődést jól mutatja, hogy 2010-ben ez a szám még 20 ezer alatt maradt.”

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk