hirdetés

Egy fürdőt is lehet gazdaságosan üzemeltetni!

Sok-sok plusz szolgáltatással.

hirdetés

Többek között ezt is hangsúlyozta Egészségturizmus Magyarországon, helyzetkép és lehetőségek című előadásában Dr. Ruszinkó Ádám, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület elnöke az Utazás Kiállítás pénteki konferenciáján. A szakember nagyon részletes statisztikát vonultatott fel a hazai gyógyturizmus közelmúltjából. Tavaly 2,546 millió vendégéjszakát regisztráltak gyógy- és további 5 milliót wellness szállodákban Magyarországon. A gyógyhotelek bevételei pedig 48, 570 milliárd forintra rúgtak, ami több mint 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt 4-5 évben. A fürdők 41, 096 millió vendéget fogadtak 2017-ben. A fürdőszolgáltatásokból származó bevételek azonban messze elmaradtak a fürdőkhöz tartozó szálláshelyekétől. A küldőterületek listáin a gyógyhotelek esetében Oroszország a globális visszaesés ellenére tartja magát a második helyen Németország és Ausztria között, a wellness hoteleknél pedig Ausztria, Szlovákia és Németország a dobogósok.

Ruszinkó Ádám hangsúlyozta, hogy a szép eredményeket már az I. Széchenyi Terv fejlesztései megalapozták és az azóta folyamatosan fejlődő infrastruktúrának nagyban köszönhető a jelenlegi siker. Kiemelte, hogy ahhoz, hogy ne legyen veszteséges egy fürdő, sokféle profitcentert kell, érdemes benne működtetni a wellness és beautyszolgáltatásoktól kezdve, a saját fejlesztésű spatermékek eladásán át a  vendéglátásig. Utóbbi forgalma, ha saját üzemeltetésben tartja az ember, sokszorosa lehet a jegyárbevételeknek - emelte ki Ruszinkó.

Azt is elmondta, hogy az EU már nem ad forrásokat fürdőfejlesztésre, de a Magyar Turisztikai Ügynökségben napirenden van egy pályázat létrehozása erre a célra. A lobbytevékenységek között elengedhetetlennek tartja az áfacsökkentést, és azt, hogy megemeljék a gyógyvízkassza keretét, mivel a 2012 óta érvényes árakból rendkívül nehéz kigazdálkodni a fürdőknek a kezeléseket. A szakember feltette a kérdést, hogy hogyan szeretnénk így megmaradni a nemzetközi egészségturisztikai versenyben, ha még megbízható belföldi keresletet sem tudunk elérni?

Az orvosi turizmus világszinten 140 milliárdos piacából a hazai mikrovállalkozások, zömmel fogorvosok, kisebb gyógyászati központok hosszú távon csak állami szerepvállalással tudnak maguknak kihasítani egy szeletet - véli a szakember. "Egyelőre hazánkat alacsony áraiért választják az orvosi beavatkozásra hozzánk utazók, de ha ki szeretnénk kerülni az olcsójános szerepből, és feltornászni árainkat a nyugati árszínvonal 60-70 százalékára, élményt is kell a csípőprotézis mellé nyújtanunk. Ehhez pedig az orvostársadalom és a turizmus aktív összefogására lesz szükség" - állapította meg Ruszinkó.


Dr. Kvarda Attila, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója előadásában azt emelte ki, hogy gyógy- és a wellness turizmusban csak azokat a terápiákat szabad alkalmaznia a szolgáltatóknak, amelyek bizonyítottan hatásosak, csak így tudnak hitelesek maradni. A sikeres gyógyturizmus zálogának látja az egyes betegségekre kifejlesztett speciális masszázsterápiák elterjedését is. Úgy véli továbbá, hogy a hidroterápia méltatlanul elhanyagolt ága a wellness kezeléseknek, holott ha a szolgáltatók áldoznának a megfelelő technológiákra és innovatív berendezésekre, jól jövedelmezhetne ez az üzletág.


Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetsége ismertette Hévíz helyi szintű, önkormányzati pályázatát, amely a magánszállásadók számára nyújt vissza nem térítendő támogatást. A pénzt a házak minőségi fejlesztésekre költhetik, illetve arra, hogy csatlakozzanak egy országos minőségbiztosítási rendszerhez. A pályázat a szállásadók, a vendégek és a város érdekeit egyaránt szolgálj. Célja, hogy elő- és utószezonban jobb kihasználtságot biztosítson a magánszálláshelyeknek, elősegítse színvonaluk javulását, ezáltal pedig a vendégforgalom és az idegenforgalmi adó mértékének növelését és emelje az önfoglalkoztatásban résztvevő lakosok számát. Idén a harmadik pályázati év jön, és a napokban járt le a pályázatok leadásának határideje és több mint 100-an pályáztak. Az érintettek az előző időszakban befizetett vendégéjszakák utáni idegenforgalmi adó 50 százalékáig igényelhettek támogatást. A pályázattal elnyert támogatásoknak köszönhetően eddig 6 hévízi szállásnak sikerült megszereznie a 2,3,4 koronás besorolást nyújtó Nemzeti Tanúsító Védjegyet, ezzel a legtöbb koronás szállással a város büszkélkedhet.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk