Kivárás érezhető a kiutazási piacon

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is számba vettük a kiutazási piac legfontosabb várható trendjeit. Charternaptárunkban összesítettük a klasszikus charterjáratok menetrendjét, ugyanakkor cikkünkből kiderül, hogy a touroperátorok melyik Wizz Air-járatokon foglaltak le maguknak helyeket. Horvátország, Görögország és Bulgária biztos befutónak látszik az idén, ugyanakkor nagy a bizonytalanság, az utasok jó része last minute ajánlatokban bízik. Hogy lesz-e akciódömping, az csak a következő hónapokban derül ki.

Fontos megjegyezni, hogy a charternaptár a február végi állapotot tükrözi - a táblázatban szereplő március 13-i hurghadai járatok indulási időpontját azóta későbbre, májust elejére helyezték át.

A globális biztonsági helyzet miatt nehéz még megmondani, milyen lesz az idei kiutazási szezon Magyarországon. Az utazásszervezők jó része arról számolt be, hogy a korábbi évekhez képest később indult és gyengébben alakult az előfoglalási időszak, ugyanakkor általános a vélekedés, hogy ez inkább kivárást jelent, és nem azt, hogy kevesebben utaznának az idén külföldre. A desztinációk terén jelentős átalakulásnak lehetünk tanúi: Egyiptomba csökkennek a kapacitások, Görögországba pedig a korábbinál is több charterjárat indul, emellett sok túraszervező jegyzi meg, hogy a végső kapacitások az utasérdeklődés függvényében május végéig még akár jelentős mértékben változhatnak. Egy jellemző példa: az Express Travel International mindenképpen tervezi egy járat indítását Kolozsvárról Egyiptomba, ugyanakkor azt még nem lehet tudni, hogy ez a double-touch járat Budapesten vagy Pozsonyban, esetleg Szliácson száll-e még le. Az idei szezon egyik nyertese minden bizonnyal Görögország, a másik Bulgária lesz, az utóbbiban egyes értesülések szerint a kapacitások jelentős része már márciusra elkelt. Törökországba sem csökkentek a kapacitások, az irodák bíznak a desztinációban.

Spanyolország is jelentősen profitálhat az idei évből, ugyanakkor közelsége miatt a nyugat-európai küldőpiacokhoz magasabbak a szállásárak, mint a Földközi-tenger keleti medencéjében, a közlekedési költségek is magasak, ennélfogva Magyarországról nem indul több charter a korábbinál. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a Wizz Air hamarosan induló ibizai járata újdonságával és a közvetlen eljutás régóta várt lehetőségével nagy érdeklődést vált majd ki az utazóközönség körében.

Tunéziát – jelentős állami támogatással – megpróbálja visszahozni a piacra a desztináció két specialistája. Az egyik touroperátor, a Taurus Reisen az észak-afrikai országban tartotta katalógusbemutatóját, a Kartago Tours pedig 20. születésnapját tervezi ott ünnepelni a viszonteladó partnerekkel. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége is a desztináció mellé állt: éves közgyűlésüket szintén Tunéziában tervezik megtartani.

Általános tendencia továbbá, hogy csökken a charterjáratok száma, ezzel párhuzamosan pedig nő azoknak a touroperátoroknak a száma, amelyek a Wizz Air folyamatosan bővülő, egyre több mediterrán üdülőhelyet is érintő járathálózatára alapozva garanciális block-seateket foglalnak le utasaiknak. így volt ez már a télen is, amikor a Thomas Cook Air – hosszú évek után – nem indított tenerifei chartert, hanem a Wizz Air menetrend szerinti járatának jó részét lefoglalta utasai részére. A nyáron különösen az Unitravel él ezzel a megoldással, de az Anubis Travel is foglalt le kapacitásokat a Wizz Air larnacai járatain. Az Unitravel esetében már kapacitásaik többségét Wizz Air-járatokon kötötték le: 74 dátumra 3147 helyet Máltára, Ciprusra, a Costa Bravára, a Costa del Solra, Szicíliába és Sorrentóba. Az IBUSZ is él ezzel a lehetőséggel Catania, Barcelona, Malaga és Ibiza esetében. A Thomas Cook Air szintén számos desztinációba bérel helyeket a Wizz Air járatain, például Ibiza, Malaga, Larnaca, Rodosz, Burgasz és Tenerife esetében. A Kartago Tours a magyar nemzeti fapadostól Mallorcára, Barcelonába és Cataniába foglalt le kontingenseket. A Budavár Tours a Wizz Air larnacai, alicantei és máltai járatain bérel helyeket utasainak.

A kiutazási piaccal kapcsolatos pozitív változás, hogy megnyitotta regionális képvi seletét Budapesten a Kínai Turisztikai Hivatal, vagyis a CNTA, így vélhetően a Kínát programozó irodák több segítséget kaphatnak munkájukhoz, és ha megvalósulnak a beígért tanulmányutak, több szakmabeli és újságíró ismerheti meg a távoli ország látnivalóit.

Érdekesség továbbá, hogy első ízben indulnak Budapestről charterjáratok Rióba. Az olimpiai játékokra a hivatalos utaztató Tensi Holiday bérel gépet az Austrian Airlinestól.

Idén tavasszal és ősszel, összesen négy alkalommal indít charterjáratokat Izlandra a Bono Utazási Központ, a járatokat a Travel Service üzemelteti A320-as gépeken. Nagy Károly, a Bono Utazási Központ cégvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a charterjáratokat izlandi partnereikkel együtt bérlik, és nemcsak a magyarok kiutazását, hanem izlandiak Magyarországra látogatását is szolgálják. Hozzátette, hogy a tavaszi járatokra már beteltek a helyek, és hamarosan megkezdik az őszi csoportos utak értékesítését is. A Budapest–Izland útvonalra egyébként a Wizz Air is lecsapott: a diszkont-légitársaság január elején jelentette be, hogy Ibiza és Liverpool mellett Reykjavíkba is indít járatokat március 27-től heti kétszer. Egy érdekes információt kaptunk a Robinson Tourstól szentpétervári programjaikkal kapcsolatban: a hosszú turnusos csoportjaik Helsinkibe repülnek, és onnan transzferálnak Észak Velencéjébe.

Bemutatkozott a Gruber Reisen

A Magyarországon most induló Gruber Reisen csapata lajosmizsei disznóvágásra vitte partnereit, ahol Csákány Csaba, az utazásszervező hazai képviselője bemutatta az utazási irodát és az első magyar nyelvű katalógust.

Csákány Csaba elmondta: a grazi székhelyű Gruber Reisent 1968-ban alapította a Gruber család, először ügynökösködéssel foglalkoztak, a későbbiekben a stájerek utazásszervezőjeként működtek. Ma már 300 alkalmazottal dolgoznak, saját és franchise-irodákkal, saját buszokkal rendelkeznek, tavaly pedig úgy döntöttek, hogy 2016tól erősítenek a magyar piacon is. A Gruber Reisen termékeit eddig ugyanis a Ruefa és a Blaguss mellett csak nagyon kevés iroda értékesítette Magyarországon.

A magyar képviseletet két fő alkotja, Csákány Csaba látogatja a partnereket és adminisztrál, Guba Tímea pedig a call centerben tevékenykedik.

Az iroda zászlóshajója saját szállodája Brac szigetén, a négycsillagos Bretanide Sport & Wellness Resort Bol városában. Bracra egyébként nyaranta indít Bécsből charterjáratokat az iroda. A 260 szobával és 27 lakosztállyal rendelkező, felújított hotel közvetlenül az apró kavicsos tengerparton található, all inclusive ellátással is foglalható.

Bár az utazásszervező számos úti célt kínál az osztrák piacon – az európaiak mellett például egzotikus utakat a Távol-Keletre, a karibi térségbe és az Arab-félszigetre is –, az első magyar nyelvű katalógusban egyelőre három desztinációval – és összesen körülbelül 300 szállodával – indulnak: az idén a turisták körében várhatóan még népszerűbb Horvátországgal, Szlovéniával és Olaszországgal. Csákány Csaba hozzátette: vannak átfedések a Terra Reisen és a Gruber Reisen haza ajánlatai között – ami a Terránál jól ment, azt ide is átemelték.

Csákány Csaba felhívta az utazásközvetítők figyelmét arra, hogy – a geopolitikai problémák miatt – Horvátország, Olaszország és Szlovénia várhatóan rendkívüli népszerűségnek örvend idén akár a németek és britek körében is – ők pedig általában nagyon korán foglalják le útjaikat –, így a helyek valószínűleg hamar elfogynak. Éppen ezért jelezni kell a magyar utasoknak is, hogy időben foglaljanak, ha nem szeretnének lecsúszni az általuk választott desztinációról vagy szállásról. A bemutatót követően egy Amadeus-workshopra invitálták a megjelenteket, majd a hivatalos programot egy igazi, falusi hangulatú disznóvágás zárta.

Ünnepel a Fehérvár Travel

A Fehérvár Travel megalakulása óta a kulturális körutazások magas szintű szervezésére és lebonyolítására koncentrál. Ez tükröződik a minap megjelent legújabb (nyári) katalógusában is, amely ismét gyarapodó tartalommal, 156 oldalon csábítja az utazni vágyókat 124-féle programajánlattal – összesen 526 időpontban –, mind az öt kontinensen. Az egy hónapig tartó előfoglalási időszakban a katalógus árualapjának kétharmadát értékesítették.

A tavalyi katalógus valamennyi programja megtalálható a kiadványban, és idén is tartogat újdonságokat utasai számára az iroda – délnyugat-franciaországi és izlandi desztinációkkal. A Fehérvár Travelnél 2003 tavasza óta egyszer sem fordult elő, hogy egy meghirdetett utazást visszamondtak volna azért, mert nem jött össze a minimális utaslétszám. Azóta már több mint 5500 csoport érkezett haza sikeresen.

A Fehérvár Travel idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Ez alkalomból több témában hirdetnek pályázatot a törzsutasok körében. jelentős nyereményekkel díjazzák azokat, akik a legtöbbször utaztak a Fehérvár Travellel, illetve akik az utazási élményeikből a legjobb történeteket küldik be. Továbbá húszszázalékos egyszeri kedvezmény illeti meg azokat, akik már legalább húszszor utaztak a cég szervezésében. Tervben van még egy fotókönyv kiadása is az utasok által az évek során beküldött legszebb felvételekből és egy könyv az idegenvezetők sztorijaiból. „3 nap alatt a Föld körül a Fehérvár Travellel” – egy fesztiválhangulatú háromnapos rendezvénnyel is kíván kedveskedni utasainak és az érdeklődőknek az iroda a székesfehérvári városház téren. Az esemény ízelítőt nyújtana a kontinensek népeinek zenéiből, táncaiból, gasztronómiai specialitásaiból, és a gyerekek sem unatkoznának: interaktív játszóházak várnák őket a világ népeinek játékaival és meséivel. 2016 tavaszán újabb vadonatúj luxusautóbusszal bővül a Fehérvár Travel flottája, ismét egy holland VDL-FUTURA FHD2 típusúval.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?