hirdetés
hirdetés

Frissítve - Külföldieknek tilos a belépés, magyaroknak két hét karantén

Gulyás Gergely a sajtótájékoztató elején elmondta: a kormány szeptember elsejével új szabályokat hozott, ehhez áttekintette az európai helyzetet. Európában a járvány második hulláma elkezdődött – tette hozzá a számokat ismertetve a miniszter, aki szerint a helyzet egyértelműen romlik.

hirdetés

A behurcolás veszélye fennáll, a fertőzöttek többségének eredete külföldi, ezért a kormány olyan intézkedéseket hozott, amivel meg tudják védeni a magyar emberek egészségét és a biztonságos iskolakezdést, valamint a gazdaságot - hangsúlyozta Gulyás. A kormány ezért a következő szabályokat hozta: Szeptember elsejétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet be, csak indokolt kivételekkel. Külföldről hazatérő magyar állampolgárok 14 napig - vagy mindaddig, amíg 2 nap különbséggel 2 negatív tesztet nem tudnak bemutatni karanténba kell, hogy vonuljanak. A tranzitfolyósokat biztosítani fogják, ezen kívül diplomáciai utakra is lesz lehetőség, a katonai konvojok is átutazhatnak Magyarországon. A sporteseményekre külön szabályokat hoznak. A részletes szabályokról szombaton 7 órakor üléseznek még a hatóságok, ezen Orbán Viktor is részt vesz.

Az intézkedés, ha úgy tetszik kegyelemdöfés a március óta tetszhalott beutazásnak. A karantén utáni határnyitást követően sem tudott felfutni a külföldiek beutazó forgalma a pandémiából adódó folyamatos bizonytalanság és a légijáratok foghíjassága miatt, sem a szervezett, sem az egyéni szegmensben. Most azonban már lehetőségük sem lesz a külföldieknek, hogy hazánkba látogassanak.

Az utószezoni kiutazás sorsa is megpecsételődött a szeptember 1-jével bevezetésre kerülő karanténkötelezettséggel. Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettes lapunknak nemrég azt nyilatkozta: "Ha nincs Covid, szeptemberben, egészen a hónap végéig erős utószezoni forgalom a jellemző. De most jelenleg az ilyenkor megszokott foglaltság 50 százalékán állunk, és a szeptemberi értékesítés nagyban függ majd a kormány további bejelentéseitől és intézkedéseitől.” A szakember azt is elmondta, hogy az a tervük, hogy szeptember végéig közlekedtessék a görög láncokat - számos más hazai kiutaztató részvételével -, de ha a gépek foglaltsága nem éri el a 85 százalékot nem tudják a tervezett formában végigrepülni a szezont. Márpedig az utazási kedvet az intézkedés minden bizonnyal visszaveti, hiszen világszerte, az az egyik legnagyobb visszatartó erő a külföldre való utazásban - a megbetegedéstől való félelmen túl - hogy az emberre hazatérésekor két hét karantén vár. Komora Zoltán is hangsúlyozta korábban, hogy: az utasok nem mernek előre tervezni, és leginkább attól félnek, hogy útjuk közben átsorolásra kerül egy-egy ország, ami miatt hazatéréskor két hetes karanténba kényszerülnek.

Az IBUSZ  tájékoztatta lapunkat, hogy a mai bejelentés tükrében mi lesz a görög charterek sorsa

 Frissítés:

 

Szeptember 1-től a külföldiek beutazására vonatkozó kivételek:

  • a katonai konvoj belépése,
  • a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazás,
  • a korlátozott sávban történő határátlépés, ez 30 km-es sáv (Ukrajna esetében erre nincs lehetőség, mert arról az oldalról teljes a zár),
  • humanitárius folyosón való átutazás,
  • a tranzit forgalom a jövőben is biztosított lesz,
  • sporteseményekre vonatkozóan pedig külön szigorú szabályok léptek életbe.
  • Ezen kívül diplomáciai és hivatalos utakra van még mód és lehetőség.
  • Egyedi méltánylást érdemlő esetekben továbbra is az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet. Ez elmondása szerint legtöbbször akkor fordult elő, amikor például egy házaspár egyik tagja nem magyar állampolgár volt és magyar állampolgárral kívánt az országba lépni.
(forrás: hvg.hu, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk