hirdetés
hirdetés

Melyik a magyar tenger: az Adria vagy a Balaton?

Meghökkentő vagy inkább megdöbbentő számok kerültek egymás mellé az elmúlt napokban az idei nyár turisztikai statisztikáiból. Közel annyi éjszakát töltöttek el tavaly honfitársaink a horvát Adrián, mint a balatoni szálláshelyeken. Ha a trend folytatódik, jövőre az Adria lehet a magyar tenger a Balaton helyett.

hirdetés

2014-ben 397 ezer magyar vendég 2 millió 153 ezer vendégéjszakát töltött el Horvátországban - adta hírül az év első napjaiban Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője. Mivel a magyarok többsége nyaralni megy Horvátországba, és elsődleges úti céljuk az Adriai-tenger partvidéke, a forgalom jelentős része ott realizálódik. 

Néhány nappal később tette közzé a KSH a hazai kereskedelmi szálláshelyek 2014 első tizenegy havi adatait. Mint ebből kiderül, honfitársaink a Balatonnál 2 millió 958 ezer éjszakát töltöttek el. Ha ebből levesszük a Balatonhoz közel eső, ugyanakkor más jellegű, elsősorban termál- és gyógyüdülőhelyek (Hévíz, Zalakaros, Alsópáhok és Tapolca szálláshelyeinke forgalmát), akkor összesen 2 millió 234 ezer vendégéjszaka marad a közvetlen Balaton-partra, ami csak 81 ezer éjszakával haladja meg a magyarok horvátországi vendégjárását.

Aranyhíd a Balatonon (Fotó: H. Szabó Sándor)
Aranyhíd a Balatonon (Fotó: H. Szabó Sándor)

Ha Horvátországban az idén is tartjuk a 10 százalék növekedést, itthon pedig a négy százalékot, akkor 2015-ben már nagyobb lesz a forgalmunk az Adrián, mint a magyar tenger kereskedelmi szálláshelyein. Elgondolkodtató. Mi lenne, ha még a SZÉP kártya sem lenne?!

(forrás: Turizmus Online)
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!