hirdetés
hirdetés

Színház minden mennyiségben a Balatonnál

Idén a Kultkikötő helyszínein, Alsóörsön és Balatonbogláron rendezik meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját, amelyen június 17. és 25. között számos színházi előadással, kiállítással, valamint gyermekprogrammal várják a közönséget.

hirdetés

A Szabadtéri Színházak Szövetsége (SZSZSZ) az idei Szabadtéri Színházak Találkozójával csatlakozik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programhoz - közölte Pócza Zoltán, az SZSZSZ elnöke szerdán az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón. Felidézte, hogy a találkozót tavaly nyáron rendezte meg először az SZSZSZ hagyományteremtő céllal. A két helyszínen idén is a szövetség tagjainak legizgalmasabb színházi előadásait mutatják be egy rendhagyó színházi szemle keretein belül - tette hozzá. Ismertetése szerint a programválasztékban gyermek- és felnőttelőadások egyaránt szerepelnek, emellett számos kísérőprogrammal, többek között kiállítással és szakmai konferenciával is készülnek.

A rendezvény nyitóelőadása június 17-én alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban Bella Máté és Karafiáth Orsolya Macskadémon című zenés komédiája lesz a Szentendrei Teátrum és Gergye Krisztián Társulatának közös produkciójában. Ugyanitt láthatja a közönség egyebek mellett a Szegedi Szabadtéri Játékok produkciójaként a Tenyérvonalak - Faludy XX. százada című előadást június 22-én, június 26-án pedig az Esztergomi Várszínház vendégjátékát, az Isten komédiását. A gyerekeket várja június 24-én a Kőszegi Várszínház és a Mesebolt Bábszínház közös darabja, A cica, aki haza akart menni. A Boglári Nagyszínpadon június 17-én a Furcsa Pár női változatát láthatja a közönség a Szarvasi Vízi Színház előadásában. Június 18-án Süsü és barátai várják a legkisebbeket az Összpróba és a Kultkikötő Produkció közös előadásaként. A Kőszegi Várszínház a Káosz, valamint a Szénakutyák című előadását hozza el a Boglári Nagyszínpadra. Az előadások mellett Színház a tölgyek alatt címmel fotókiállítás látható a rendezvény ideje alatt a 85 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad történetéről.

szabadteriszinhazakszov.hu/
szabadteriszinhazakszov.hu/

Pócza Zoltán beszámolt arról is, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetségének 14 tagszínháza van, amelyek tavaly 53 bemutatóval és 560 előadással várták összesen csaknem 300 ezer nézőjüket. Az együttműködés fontosságát hangsúlyozva elmondta azt is, hogy a szövetség tagjai a VEB2023 EKF programja mellett a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programjaihoz is csatlakoztak előadásaikkal. Az eseményen Varga Richárd, az EKF irodalmi és színházi projektmenedzsere köszönetet mondott a pályázóknak, akik előadásaikkal kapcsolódnak az EKF programjaihoz. Mint hozzátette, a közreműködőknek köszönhetően a régióban olyan minőségi előadásokat láthat majd a közönség, amelyek között a klasszikus daraboktól kezdve a legújabb kísérletező műfajokig bezárólag mindenféle produkció szerepel.

Az eseményen részt vett Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere is, aki felidézte, hogy az előadások helyszíne az 1970-es évekig vöröskőbányaként funkcionáló kőfejtő volt, ahol a 2021-es rekultivációt követően egy 450 férőhelyes, félköríves, vöröskőből készült nézőtéret építettek a hegyoldalban. Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere elmondta, hogy a város a művészetek széles spektrumával várja idén is az érdeklődőket. A színházi előadások mellett idén is rendeznek dzsessz- és borfesztivált, lesznek orgonakoncertek és szüreti fesztivált is tartanak. Pócza Zoltán az eseményen - amelyen jelen voltak az SZSZSZ-hez tartozó intézmények vezetői is - átadta a Szabadtéri Színházak Szövetsége Gedeon József Amfiteátrum-díját, amelyet munkássága elismeréseként idén Cselényi Nóra jelmeztervezőnek, a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagjának ítéltek oda. A találkozó programjairól további részletek a kultkikoto.hu oldalon olvashatóak.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk