hirdetés
hirdetés

A "nagy mesemondó" emlékére szerveznek túrát

A Bükk egyik gyöngyszemének számító Tardonán, március utolsó szombatján szervezik a Jókai Mór Emléktúrát, melyre hétszáz turistát várnak.

hirdetés

A vendégcsalogató, több mint ezer lakosú kis községben falusi turizmus fejlesztését tűzték célul - tudtuk meg Danada János polgármestertől. A Turizmus Online-nak elmondta, hogy az utóbbi két évben egyre több pihenni vágyó idegen érkezett Tardonára. Remélik, hogy ez az idén is folytatódik, mert a két vendégház mellett, több száz jól karbantartott, fákkal és cserjékkel díszített, előkertes lakóház is várja a vendégeket.

Ennek a hétnek a végén - március utolsó szombatján - tartják a hagyományos Jókai Mór Emléktúrát. A polgármester arra is utalt, hogy talán kevesen tudják, de az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után a márciusi ifjak egyike a már akkor ismert író Jókai Mór a megtorlás elől Tardonán ,Csányi Benjámin házában talált menedéket. Álnéven, segédlelkészként húzódott meg a faluban. Négy hónapi bujdosás után a felesége - a neves színésznő - Laborfalvy Róza szerzett menlevelet férjének, így juthatott vissza az író Budapestre.

Jókai ottlétét ma sem felejtették el Tardonán, ezért emlékházat rendeztek be, ahol "a nagy mesemondó" hagyatékából összegyűjtött tárgyakat, - többek között - kéziratokat, régi könyveket, grafikákat, fotókat mutatnak be. Az emlékezés részeként szervezik immár hagyományosan - tavaszi nyitányként - a Jókai túrát, amely március 31-én lesz. Erre egyedülálló programmal készülnek. Nyolc állomáshely érintésével tizenkét és fél kilométeres távon túráznak a jelentkezők, Tardonától Szentlélekig. Szép bükki helyeket választottak a szervezők, így például érintik a 773 méter magas Örvény-követ, amely a kedvenc kirándulóhelye volt Jókai Mórnak.

Tavaly 550 regisztrált vendég vett részt a túrán, a mostanira viszont hétszáz turistát várnak, akik Budapesttől Miskolcig, illetve Kazincbarcikától a környékbeli falvakig több helyről érkeznek. Az résztvevőknek az indulás előtt teával és speciális tardonai kapros-túrós lángossal kedveskednek. Ennek a sütését helyi családok vállalták. Délután, a túra végén Tardonára visszatérve Jókai-bablevessel várják a turistákat. Vetélkedő is lesz és a legjobban teljesítő csapat egy évre kapja meg a vándorkupát.A szervezésben a fő feladatot ezúttal is a Tardonai Hagyományőrző Egyesület tagjai látják el.

Nézze meg galériánk képeit!

A polgármester azt is elmondta, hogy a tavasznyitó emléktúrát követően majd augusztus 20-án rendeznek nagyobb találkozót Tardonán, amelyet főzéssel és játékokkal kötnek egybe. A tavalyi sikereket mérlegelve pedig szeptember végén tartják a második Tardonai Szüreti Fesztivált. Ezen bánhorváti, abasári, mályinkai, dédestapolcsányi, az erdélyi hatolykai, továbbá varbói, berentei és helyi csoportok felvonulással, dallal, tánccal vesznek részt. Decemberben Mikulás ünnepet, illetve karácsony köszöntőt szerveznek és ezekkel az eseményekkel zárják a 2012-es évet. Danada János - a képviselő testülettel közösen - arra törekszik, hogy komfortosabbá tegye a falut, ezért közműfejlesztésre és útfelújításokra pályáznak támogatásért.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk