„A fenntartható ajánlatok, szállások és utazások idejét éljük”

A klímaváltozás miatti fenyegetettség hátterével a turizmusban egyfajta átállás figyelhető meg a fenntartható utazások irányába. Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke beszél az aktuális fogyasztói szokásokról és a fenntartható turizmusban rejlő lehetőségekről. (x)

Mit jelent az értékváltozás a klímaváltozás időszakában?  

Manapság a klímavédelem és a fenntartható cselekvés már nem csupán egy adalék, hanem az élet majd minden területén jelen van, és ezáltal az utazás minden aspektusát meghatározza: a turisztikai tömeget kerülő autentikus és egyéni utazási élmények mellett egyre nő a vágy a fenntartható ajánlatok és szállások, illetve a környezetbarát közlekedési eszközök iránt is. Németországban a fenntarthatóság fontos része a kormányzat turisztikai stratégiájának. Mi nemzeti turisztikai hivatalként gondoskodunk arról, hogy úti célként az országunkat a nemzetközi versenyben fenntartható desztinációként pozicionáljuk.

Mekkora sikerrel?

Az IPK International a mi megbízásunkból 2022 októberében készített felmérése alátámasztja, hogy úti célként erős pozíciót értünk el fenntartható márkaként: európai összehasonlításban a külföldre utazók Németországot a harmadik helyre sorolják a fenntartható ajánlatok terén. A nemzetközi Sustainable Development Indexben (SDI), amely az előrelépéseket mutatja az UNO klímacéljai elérésének útján, 2022-ben a hatodik helyen álltunk.

A végfelhasználók mellett természetesen a szakma véleményét is kiértékeljük, és ebben hasonlóan kedvező az eredmény: a nemzetközi turisztikai vállalatok 280 döntéshozójának háromnegyede szintén fenntartható úti célként határoz meg bennünket. Előrejelzéseik szerint az utazók kereslete a következő években nőni fog a fenntartható termékek iránt.  

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a fogyasztók felismerjék a fenntartható beállítottságot?

Akkor sikerül, ha tényleg 360 fokban gondolkodunk és cselekszünk. Turisztikai hivatalként folyamatosan megosztjuk a legfrissebb adatokat a szolgáltatókkal a megszólított célcsoportoktól egészen a trendekig a közlekedésieszköz-választás terén. Ez döntő alap a turisztikai partnereinknél. A transzformációnál különösen fontos ezenfelül a folyamatos eszmecsere a „legjobb bevált gyarkorlatról” (best practice), hogy az értékesítők közösen gyorsabban tudjanak előrehaladni – itt pedig turisztikai hivatalként kapcsolatépítési (networking) és szakmai (knowledge) patformként működünk. Új „Together we care” szlogenünkkel világosan mutatjuk célorientált hozzáállásunkat. Ami pedig a végfelhasználók megszólítását illeti, sok felhasználó már most fenntarthatóként ismeri el országunkat, hiszen a környezetbarát tanúsítvánnyal ellátott termékeket, a tömegközlekedési eszközöket, a vidéki üdüléseket sok éve erőteljesen kommunikáljuk a külföldi piacokon. A jövőben még központibb eleme lesz a DZT márkakommunikációjának a klíma- és környezetbarát turizmus.

Vajon az energiakrízis és a súlyos szakemberhiány időszakában a szolgáltatóknak nincs-e fontosabb dolguk, mint a fenntartható ajánlatok kidolgozása?

A foglalkoztatottság és a jólét biztosítása – a vidéki élettérben is – elválaszthatatlanul összefügg a klíma- és a környezetvédelemmel és ezáltal a civil társadalom és a lakosság fejlődésével. Ezzel a piac minden résztvevője tisztában van.

Manapság milyen elvárásai vannak az utazóknak?  

Az IPK International felmérése szerint nemzetközi szinten a külföldre utazók 80 százalékának fontos vagy nagyon fontos téma a fenntarthatóság, a klíma- és környezetvédelem. Ebben az összefüggésben a megkérdezettek mintegy 40 százaléka szélesebb körű és kedvezőbb árú ajánlatokat vár, illetve konkrétabb információkat a tartózkodásával kapcsolatban. A megkérdezettek 90 százalékának fontos, hogy összekösse a városlátogatásokat vidéki tartózkodással is. Ezáltal nemcsak a tartózkodási idő hosszabbodik meg, hanem csökken a karbonlábnyomuk. A tanúsított ajánlatok, a láthatóság a világhálón, valamint az elő- és az utószezon hirdetése fontos faktorok a szolgáltatók számára.

Annak érdekében, hogy a külföldről érkezőknek ne csupán egyedülálló és autentikus benyomásokat kínáljunk a városi vagy természeti üdülésük során, hanem fenntartható utazási élményeket is, számos, világörökséggel kapcsolatos ajánlatunk klímabarát módon, tömegközlekedéssel is elérhető. És a kampányaink arra irányulnak, hogy a vendégek annyira vonzónak találják az ajánlatokat, hogy hosszabb tartózkodást tervezzenek – ami szintén hozzájárul a karbonlábnyom csökkentéséhez.

Melyek azok a témák, amelyekkel 2023-ban zöld fókusszal szólítják meg az utazókat?

Az utazók körében nagyon keresettek a kulturális témájú utak. A hozzánk Európából érkezőknél a kulturális úti cél a legjelentősebb: számokban kifejezve nyolcmillió kulturális utazásnak felel meg, ami a piaci rész 13 százaléka. Ezért alapvető, hogy kulturális érdeklődés témájával szólítsuk meg a vendégeket, és bemutassuk nekik, hogy miként élhetik ezt meg fenntartható módon. Az „51 UNESCO világörökségi helyszín – Historic.Modern.Germany” kampány mindenekelőtt a történelmi világörökség, illetve a városi és vidéki élettér termékválasztékának kontrasztját célozza meg.

Az UNESCO-kampány mellett ebben az évben két erőteljesen „zöld” fókuszú kampányra építünk, amelyek már 2022-ben és előtte is hatékonyak voltak. Idén ezeket új utazási ötletekkel és inspirációkkal egészítjük ki. Egyikük a FEEL GOOD fenntarthatósági kampány, amelynek központjában a klíma- és környezetbarát ajánlatok hirdetése áll. A másik pedig az „Embrace German Nature” kampányunk, amely bemutatja a németországi természeti tájak sokszínűségét és egyediségét, illetve ezek környezetbarát felfedezési módját. (x)

 

Forrás: DZT / Turizmus Online


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.