A gyógy- és egészségturisztikai szakma krémje tanácskozott Hévízen

A napokban Hévízen rendezte 125 éves jubileumi nagygyűlését a Magyar Balneológiai Egyesület. A fórum keretében tartották az Európai Unió támogatásával megvalósított Off to spas nemzetközi termálturisztikai projekt zárókonferenciáját és szakmai workshopját. Emellett a rendezvényen több, a gyógy-, illetve egészségturizmushoz kötődő európai és világszervezet adott tájékoztatást munkájáról.

A város számára rendkívül fontos, hogy a balneologiában dolgozó szakemberek tudásukat, tapasztalataikat publikálhassák, megmutathassák a világnak – magyarázta Papp Gábor polgármester, hogy miért is fontosak az ilyen fórumok a városnak.

A polgármester szerint Hévíz számára a jelenlegi legfontosabb feladat annak megtalálása, hogyan juttathatják ide a vendégeket a világ bármely tájáról. Hévíz esetében ennek egyik része a szükséges közlekedési kapcsolatok kiépítése a Hévíz-Balaton Airportra alapozva. A másik ilyen meghatározó feladat, hogy magukat a potenciális vendégeket hogyan lehet rávenni az utazásra, ehhez milyen feltételeket kell biztosítani nekik. A polgármester szerint ennél a feladatnál mindenképpen számolni kel azzal, hogy az egészség- és gyógyturizmust az elkövetkező időszakban a biztosítótársaságok fogják meghatározni. Ahhoz, hogy velük tárgyalni lehessen, szükség van a balneológiai kutatások folytatására, eredményük publikálására.

Az Off to spas projektet az egyik résztvevő szervezet képviselőjeként Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be. A projekt tavaly augusztusban indult a Pannon Egyetem (Veszprém), a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft., a Zala Megyei Önkormányzat, az AGE Platform (Belgium), a Consilul Judetean Covasna (Románia), az Asociatia pentru Desvoltarea Turimuslui in Judetul Covasna (Románia) és a Travel Specialist Group Sweden AB (Svédország) részvételével.

Több más mellett idősekre vonatkozó felméréseket, összehasonlító elemzéseket végeztek, az idősek piacát és a balneológiai kérdéseket vizsgáló tanulmányokat készítettek. Balneológiai turisztikai termékhálózatot hoztak létre Hévíz és Kovászna példáján keresztül, ami hely- és piacspecifikus gyógyászati és egészségtámogatási programokat kínál az idősebb korosztály részére. A projekthez kapcsolódó vitafórumokat, műhelyfoglalkozásokat szerveztek a hálózatépítési és partnerségi kapcsolatok, valamint a jó gyakorlatok kicserélése érdekében.

Mint Horváth Orsolya elmondta, a munkával nem állnak le a projekt hivatalos lezárulásakor, az együttműködést új partnerekkel kiszélesítve folytatják. Abban bíznak, hogy új piacokra is be tudnak törni az idősek számára kifejlesztett termékcsomagokkal.

A Magyar Balneológiai Egyesület elmúlt 125 évéről, a jelenlegi tevékenységéről és céljairól prof. Dr. Géher Pál, az egyesület elnöke beszélt. Az addig egy szélesebb egészségügyi szervezetben dolgozó szakemberek 1889-ben alakították meg önálló egyesületüket Tauffer Vilmos szülész-nőgyógyász javaslatára. A következő évben megtartott első balneológiai kongresszuson 149 orvos és 19 "fürdőképviselő" vett részt. Az első időkben a legfontosabb tevékenységük a magyar fürdők évkönyvének rendszeres kiadása. Közben a fürdők önálló szervezetet alakítottak, a mai egyesület közvetlen elődje, a Magyar Balneoklimatológiai egyesület éppen 50 évvel ezelőtt alakult meg 70 fővel, 13 közülük ma is tagja a szervezetnek.

Jelenleg 274 fős, többségében orvosokból álló tagsággal működnek. A céljuk a mai kor követelményeinek megfelelő balneológiai eljárások megalapozása, és egyben az orvosok és a betegek tájékoztatása az új eredményekről. Ennek jegyében működik rendszeresen megjelenő folyóiratuk, készülnek önálló kiadványaik. A jubileumra kiadott kötetek közül az egyik az egyesület történetét dolgozza fel, egy másikban pedig az elődök példájára is építve elkészítették a gyógyfürdők kataszterét, ami alapján az orvosok jobban tudnak majd dönteni arról, hová küldjék a betegeket.

A sajtótájékoztatón is köszöntötte a jubiláló Magyar Balneológiai Egyesületet Umberto Solimene, a 80 éve Magyarországon alapított FEMTEC, a hidro- és klímaterápiai világszövetség olasz elnöke. A FEMTEC kezdeményezésére alakult meg tavaly az EAPTC, a Termálfürdők Látogatóinak Európai Szövetsége. A szervezet céljairól prof. Alceste Santuari főtitkár adott tájékoztatást.

Tevékenységüket az Európai Unió határokon átnyúló egészségügyi szolgáltatásokról, illetve a betegek jogairól szóló irányelveire alapozzák. Céljuk több más mellett az információnyújtás az általános és az egy-egy országban alkalmazott helyi szabályokról, hogy a más országokból érkező betegek igénybe tudják venni a szolgáltatásokat, illetve az azokhoz járó támogatásokat. Kiemelten foglalkoznak Olaszországgal, Ausztriával, Németországgal és Magyarországgal, ahol a gyógyfürdői kezelések az orvosi kezelések hatálya alá tartoznak.

A tájékoztatás és a fogyasztói érdekvédelem mellett a szervezet fel akar lépni azoknak a bürokratikus és jogi akadályoknak az eltávolítása érdekében, amelyek továbbra is akadályozzák az uniós polgárok számára az egészségügyi szolgáltatások megfelelő igénybevételét.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.