hirdetés
hirdetés

A hely, ahol az églakók felhőket vesznek

Mesebelien varázslatos helyszínre kalauzolta vendégeit Varró Zoltán belsőépítész, akik április 21-én, az Andrássy úti Flow Caféban lehettek részesei a nem mindennapi utazásnak. Egy régi családi történet jutott eszembe a Comói-tó felett magasodó hotel megújult belső tereit látva, de először inkább arról, miről is szólt valójában ez a meghívás.

hirdetés

A fő téma az volt, hogy Varró Zoltán hazai sztártervezőt kérték fel az olaszországi Comói-tó felett magasodó szecessziós grand hotel felújítására - ez a Nuvole Garden Hotel, amelyet a tó partján lakók, valamint odalátogatók közül mindenki ismer, hiszen köztudott, hogy világsztárok gyakori találkozópontja lakó- és vacsorázóhelye.

Nuvole Garden Hotel /  VarroDesign
Nuvole Garden Hotel / VarroDesign
 

A dolce vita szülőhelye

Akit csak arra vet a jó sorsa, és megfordulhatott már Comóban, ismeri a Brunatéba vezető funicolare-t, azaz a hegyre vezető siklót, amelynek tetején évtizedekig egy üres szecessziós épület áll. Az egykor pompás grand hotelt 1910-11-ben építették és a milánói polgárság népszerű üdülőhelyének számított. A 20. század közepén olyan amerikai sztárok élvezték itt a dolce vita-t mint Marlon Brando, majd az épületet az 1960-as években a transzcendentális meditáció guruja, Maharishi Mahesh Yogi vásárolta meg. Az 1970-es évek óta többször is történtek próbálkozások az épület helyreállítására, ennek ellenére mégis sokáig elhagyatottan állt, sőt egy alkalommal tűz is pusztította, mielőtt az olasz szállodákat üzemeltető Italiana Hotels-hez került.

Nuvole Garden / VarroDesign
Nuvole Garden / VarroDesign

A pesti Ariából vezetett az út Brunatébe 

Varró Zoltánra egy budapesti munkája, az Aria Hotel kapcsán figyelt fel Emilio Polillo firenzei üzletember, a fantasztikus adottságokkal rendelkező, ámde hosszú évtizedek óta Csipkerózsika álmát alvó épület tulajdonosa, aki akkor már 6 éve keresett belsőépítészt, hogy véget vessen a palota mostoha sorsának, és eredeti fényéhez méltó szállodát hozzon létre.  

"Emilio Polillo azzal keresett meg, hogy valami egészen különlegeset szeretne létrehozni, ami távol áll a hotel design kliséktől. Én sosem azt nézem hogy mi a divat, milyen a szomszéd hotel, mert abból lesznek a biztonságos megoldások. A megbízónknak tetszett, hogy merek nagyot álmodni és merészek az elképzeléseim.", meséli Varró Zoltán, aki mindössze egy kiürített műemlék épületet látott az első bejáráskor. 

Nuvole Garden / VarroDesign
Nuvole Garden / VarroDesign

A grandiózus munkára való felkérés háttere

A VARRODESIGN-t kérte fel a firenzei központú Italiana Hotels a Comói-tónál, Brunatéban található ikonikus szecessziós műemlék teljes felújítására, az épület koncepciójának és működésének újragondolására. Az Achille Manfredini milánói építész által 1908-ban tervezett szálloda épületének megújulása fontos esemény a Comói közéletben. A tó feletti sziklán magasló hotelből, amelyben amerikai és olasz filmsztárok is rendszeresen megszálltak, pazar kilátás nyílik, ám az utóbbi évtizedekben elhagyatottan állt.

Varró Zoltán belsőépítész és csapata a 6 emeletes, 80 szobás hotel régi csillogását álmodta és valósította meg. Az észak-olasz luxus életmódhoz illeszkedő design koncepcióban szerepet kapnak Uzsay Márton festőművész festményei is, aki azt a 10 óriás képből álló L'AQUA DELLA VITA sorozatát szállítja a Comói palotába, amely még egy ideig látható a maga óriás méretű valóságában a Flow Caféban, a csütörtök esti tájékoztató helyszínén.

Nuvole Garden / VarroDesign
Nuvole Garden / VarroDesign

Ház a felhők felett

Comóról általában a gyönyörű tóparti villák jutnak eszébe az utazónak, tán az is bevillan, hogy sok-sok éve a Clooney-házaspár lakhelye is, azonban ez a szálloda nem a vízparton, hanem több száz méterrel a Comói-tó felett van, ahonnan nemcsak Milánótól Svájcig lehet ellátni, hanem sokszor a felhők a hotel alatt úsznak el. "Amikor először az épületben jártam, engem ez a különleges helyszín érintett meg. Egy sziklaszirten találtam magam a tó felett. Azt éreztem ez olyan mint, ahogy az Istenek lakhelyét képzeltem gyerekkoromban, akik a felhők közül nézik, hogy az emberek mit csinálnak lent. Egy külön világot hozok itt létre, és elneveztük a szállodát Nuvole Gardennek, azaz 'felhők kertjének"- mondja Varró Zoltán.

BLU étterem / VarroDesign
BLU étterem / VarroDesign

A hely inspirálta a tervezést 

A VARRODESIGN egyik jellemzője, hogy mindig komplex megközelítésben tervez, amelyet az üzemeltetést érintő legapróbb részletekig átgondol. A Nuvole Garden esetében is alaposan megvizsgálták, mondja a tervező, hogy mi mozgatja azokat a vendégeket, akik a Comói-tóhoz mennek nyaralni. Próbálták alaposan megismerni, milyen a Comói életérzés. A designban végül hangsúlyos szerepet kapott a víz, a hegyek, a kertek, a felhők, és a csodálatos épített környezet mellett a páva mint szimbólum, a Comói kertek gyakori szereplője. 

 A végül megvalósult koncepcióban elmosódik a kint és bent határa. A beltérben mindenhol tetten érhető a kertek világa, a szálloda kertjébe viszont a Comói villák grandiózus termeinek hangulatát emelte át a VARRODESIGN; a teraszon például egy hatalmas Sicis-mozaikot kandalló, kristálycsillár, mészkőből faragott fotel vesz majd körül.

Fotó: Uzsay Márton: Anna (olaj, vászon, 290 cm x 430 cm) a L'AQUA DELLA VITA sorozatból
Fotó: Uzsay Márton: Anna (olaj, vászon, 290 cm x 430 cm) a L'AQUA DELLA VITA sorozatból
 

Ég és víz között

A szálloda egyik központi terét, a BLU éttermet a tó inspirálta. Az ide betérő vendégek egy víz alatti világba csöppennek, ahol a falakon különleges kékes színű, színátmenetes bársony függöny fokozza az élményt, amelyet a ház többi textíliájával együtt Varró Zoltán tervezett. A víz alatti misztikus világot Uzsaly Márton óriási festményekből álló, vízre reflektáló sorozata mutatja be.

Ahogy a tájékoztató alkalmával Varró Zoltán elmondta, a Comói családok évszázadok óta megrendelői voltak a művészeknek, ezért ő is fontosnak tartja, hogy a magyar festőművész munkái kerülnek a régi szecessziós palota falaira. Uzsayi Pécsett tanult, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte tanár diplomáját először a Flow Caféban mutatta be a 10 óriási méretű képből álló L'AQUA DELLA VITA sorozatot, amelyeket a magyar közönség még május közepéig megtekinthet, mielőtt végleges helyükre kerülnek  a Nuvole Garden Hotel éttermébe. A sorozat egyik darabja az Anna című 290 cm x 430 cm méretű vászonra készült olajfestmény modellje a festőművész felesége.

 x x x

Végül álljon itt a címben is olvasható személyes történetem. Amikor a kisfiammal egyszer otthon voltunk, délben a rádióban az időjárásjelentés szólt. Ott hangzott el, hogy az égbolt szakadozottan felhős lehet. Kérdezte tőlem a gyerek: "Mama, te tudod mi az az égbolt?" Azt válaszoltam, igen, és visszakérdeztem: "Te tudod-e?" Azt felelte, igen, és hozzátette: "Az a hely, ahová az egek lakói bemennek, és ott felhőket vehetnek". Teljesen logikus volt, amit mondott, csak éppen felnőttként ez soha nem jutna eszembe. 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: zerocomagency.hu / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk