A hollandok már felfedezték a 140 lakosú Bükkmogyorósdot

A Szilvásváradot Ózddal összekötő főút mentén már a hollandok is felfedezték a hárompatakos kis falut, Bükkmogyorósdot. A természeti szépségekben gazdag parányi településről tiszta időben rálátni a Bálványra, az Istállóskőre és a Bükk más csúcsaira is.

Vonzó hely ez kis falu, ahol alig 140-en laknak, mégis több érdekességet kínál a turistáknak. Az Úszói-, a Nagy-völgyi- és Rákóczi úti patak környéke szépséges erdőket rejt, melyek a csendjükkel, a tiszta levegővel igazi pihenőhelyek. Ezeknek is köszönhető, hogy az utóbbi években néhány holland család vásárolt itt kertes házakat, melyeket fel is újítottak, ezekben töltik a nyári hónapokat. Egyébként Bükkmogyorósd címerében mind a három patak fellelhető.

Különleges növények és állatok

„A következő időszakban az idegenforgalom fejlesztésére fordítjuk a figyelmet – mondta a Turizmus Online-nak Pataki Csaba polgármester. – Nálunk ugyanis különleges növényeket és állatokat is találni, amelyekre érdemes odafigyelni. Például az erdőkben vargánya- és rókagombát gyűjthetnek az érdeklődők. A patakokban tőkés récék fürdenek, az erdeinkben mókusok, őzek és szarvasok is élnek. De a falunkban találni fekete gólyát, valamint szürke gémet is".

Bükkmogyorósd elején és végén olyan szemléltető táblát helyeztek el, amely a turisták figyelmét hívja fel a Szűz Máriáról elnevezett, egytornyú katolikus templomra. Ezt 1939-ben építették a falu lakóinak összefogásával. Áll még az egykori kovácsműhely is, amely szintén érdekesség. A közelmúltban az önkormányzat a községháza mellett pihenőparkot létesített, ahol közösségi rendezvényeket tartanak. Így például szalonnasütésre, bográcsozásra invitálják a vendégeket. Nagy hangsúlyt fektetnek a falu további komfortosítására is. Ennek megvalósítására a polgármester irányításával a közmunkát is igyekeznek kihasználni. Így az elmúlt évben az ebben résztvevők készítették a kerti bútorokat, szalonnasütőhelyeket alakítottak ki, melyeket a falu központi parkjában helyeztek el. Emellett két új, fából készült – a tájba jól illeszkedő – buszmegállót is építettek a főút mentén.

Nyári filmes táborok

A falu érdekességeihez tartozik a több mint százéves gesztenyefasor, ahol szívesen sétálnak az emberek. A település szélén pedig egy vállalkozó tanyáját találni, ahol nóniusz lótenyészetet és birkákat mutatnak be a turistáknak. Ezeken kívül a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Főiskola pihenőházat tart fenn Bükkmogyorósdon. Ennek környezete a nyári hetekben benépesül, mivel tábor várja az intézményben tanuló diákokat. Bükkmogyorósd régi általános iskolájában pedig szintén nyaranta – immár hagyományosan – filmes táborokat szerveznek az ország különböző részeiből érkező fiataloknak. Ők olyan dokumentumanyagokat forgatnak, amelyek a falu lakóinak életét, szokásait, a nevezetességeket mutatják be, és a település környezetének szépségeit örökítik meg.

A falu első számú vezetője érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy idén augusztus első hetében ismét megrendezik a falunapot, amelyre tavaly háromszáz vendég érkezett. Ennek fénypontja 2014-ben is a gasztronómiai bemutató volt, melynek keretében – többek között – mogyorósdi birkapörköltet, bükkaljai gulyást és újdonságként öt üstben töltött káposztát is főztek. Süteményként pedig túrós-kapros krumplilaskát készítettek. A szervezők a rendezvény idei sikerében is bíznak.

Könnyűszerkezetes sátrat építenének

A turizmus fejlesztésére új pályázattal készülnek. A Leader-program keretében egy egri cég újdonságként falusi lakodalmast kíván szervezni régi ruhákba öltözött szereplőkkel Bükkmogyorósdon. Mindezt speciális helyi ételek főzésével és kínálatával kötik össze. Ezért a faluban egy könnyűszerkezetes sátrat építenének ennek a látványos rendezvénynek, mint turisztikai attrakciónak. Abban is bíznak, hogy ezzel még több vendéget csalogathatnak majd Bükkmogyorósdra, akik közül néhányan házat vásárolnának és szálláshelyeket is teremtenének.

A falu határában jelenleg elhanyagolt állapotban és üresen áll az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős tábornoka, Lenkey János leszármazottainak egykori kastélya. Az önkormányzat ezért a tulajdonosokkal folytat tárgyalásokat az épület felújításáról és turisztikai hasznosításáról. A falu vezető testülete a Kőrösi Csoma Sándor Főiskola vezetőivel is tárgyal az együttműködésről és egy közösen működtetett szövetkezet létrehozásáról.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?