hirdetés
hirdetés

A hollandok már felfedezték a 140 lakosú Bükkmogyorósdot

A Szilvásváradot Ózddal összekötő főút mentén már a hollandok is felfedezték a hárompatakos kis falut, Bükkmogyorósdot. A természeti szépségekben gazdag parányi településről tiszta időben rálátni a Bálványra, az Istállóskőre és a Bükk más csúcsaira is.

hirdetés

Vonzó hely ez kis falu, ahol alig 140-en laknak, mégis több érdekességet kínál a turistáknak. Az Úszói-, a Nagy-völgyi- és Rákóczi úti patak környéke szépséges erdőket rejt, melyek a csendjükkel, a tiszta levegővel igazi pihenőhelyek. Ezeknek is köszönhető, hogy az utóbbi években néhány holland család vásárolt itt kertes házakat, melyeket fel is újítottak, ezekben töltik a nyári hónapokat. Egyébként Bükkmogyorósd címerében mind a három patak fellelhető.

A három patak Bükkmogyorósd címerében (Fotó: Mentusz Károly)
A három patak Bükkmogyorósd címerében (Fotó: Mentusz Károly)

Különleges növények és állatok

„A következő időszakban az idegenforgalom fejlesztésére fordítjuk a figyelmet – mondta a Turizmus Online-nak Pataki Csaba polgármester. – Nálunk ugyanis különleges növényeket és állatokat is találni, amelyekre érdemes odafigyelni. Például az erdőkben vargánya- és rókagombát gyűjthetnek az érdeklődők. A patakokban tőkés récék fürdenek, az erdeinkben mókusok, őzek és szarvasok is élnek. De a falunkban találni fekete gólyát, valamint szürke gémet is".

Bükkmogyorósd elején és végén olyan szemléltető táblát helyeztek el, amely a turisták figyelmét hívja fel a Szűz Máriáról elnevezett, egytornyú katolikus templomra. Ezt 1939-ben építették a falu lakóinak összefogásával. Áll még az egykori kovácsműhely is, amely szintén érdekesség. A közelmúltban az önkormányzat a községháza mellett pihenőparkot létesített, ahol közösségi rendezvényeket tartanak. Így például szalonnasütésre, bográcsozásra invitálják a vendégeket. Nagy hangsúlyt fektetnek a falu további komfortosítására is. Ennek megvalósítására a polgármester irányításával a közmunkát is igyekeznek kihasználni. Így az elmúlt évben az ebben résztvevők készítették a kerti bútorokat, szalonnasütőhelyeket alakítottak ki, melyeket a falu központi parkjában helyeztek el. Emellett két új, fából készült – a tájba jól illeszkedő – buszmegállót is építettek a főút mentén.

A Szűz Máriáról elnevezett egytornyú katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)
A Szűz Máriáról elnevezett egytornyú katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)


Az egykori kovácsműhely (Fotó: Mentusz Károly)
Az egykori kovácsműhely (Fotó: Mentusz Károly)


Egy szépen felújított porta (Fotó: Mentusz Károly)
Egy szépen felújított porta (Fotó: Mentusz Károly)


Pihenőpark Bükkmogyorósd közepén (Fotó: Mentusz Károly)
Pihenőpark Bükkmogyorósd közepén (Fotó: Mentusz Károly)

Nyári filmes táborok

A falu érdekességeihez tartozik a több mint százéves gesztenyefasor, ahol szívesen sétálnak az emberek. A település szélén pedig egy vállalkozó tanyáját találni, ahol nóniusz lótenyészetet és birkákat mutatnak be a turistáknak. Ezeken kívül a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Főiskola pihenőházat tart fenn Bükkmogyorósdon. Ennek környezete a nyári hetekben benépesül, mivel tábor várja az intézményben tanuló diákokat. Bükkmogyorósd régi általános iskolájában pedig szintén nyaranta – immár hagyományosan – filmes táborokat szerveznek az ország különböző részeiből érkező fiataloknak. Ők olyan dokumentumanyagokat forgatnak, amelyek a falu lakóinak életét, szokásait, a nevezetességeket mutatják be, és a település környezetének szépségeit örökítik meg.

A falu első számú vezetője érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy idén augusztus első hetében ismét megrendezik a falunapot, amelyre tavaly háromszáz vendég érkezett. Ennek fénypontja 2014-ben is a gasztronómiai bemutató volt, melynek keretében – többek között – mogyorósdi birkapörköltet, bükkaljai gulyást és újdonságként öt üstben töltött káposztát is főztek. Süteményként pedig túrós-kapros krumplilaskát készítettek. A szervezők a rendezvény idei sikerében is bíznak.

Nóniusz lovak a bükkmogyorósdi tanyán (Fotó: Mentusz Károly)
Nóniusz lovak a bükkmogyorósdi tanyán (Fotó: Mentusz Károly)


A százéves gesztenyefasor a falu szélén (Fotó: Mentusz Károly)
A százéves gesztenyefasor a falu szélén (Fotó: Mentusz Károly)

Könnyűszerkezetes sátrat építenének

A turizmus fejlesztésére új pályázattal készülnek. A Leader-program keretében egy egri cég újdonságként falusi lakodalmast kíván szervezni régi ruhákba öltözött szereplőkkel Bükkmogyorósdon. Mindezt speciális helyi ételek főzésével és kínálatával kötik össze. Ezért a faluban egy könnyűszerkezetes sátrat építenének ennek a látványos rendezvénynek, mint turisztikai attrakciónak. Abban is bíznak, hogy ezzel még több vendéget csalogathatnak majd Bükkmogyorósdra, akik közül néhányan házat vásárolnának és szálláshelyeket is teremtenének.

A falu határában jelenleg elhanyagolt állapotban és üresen áll az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős tábornoka, Lenkey János leszármazottainak egykori kastélya. Az önkormányzat ezért a tulajdonosokkal folytat tárgyalásokat az épület felújításáról és turisztikai hasznosításáról. A falu vezető testülete a Kőrösi Csoma Sándor Főiskola vezetőivel is tárgyal az együttműködésről és egy közösen működtetett szövetkezet létrehozásáról.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk