A jövő is az egészségturizmusról szól Észak-Magyarországon

Kezdődik a szezon és összefogással újabb eredmények várhatók idén a gyógyturizmusban Észak-Magyarországon - hangzott el a hevesi megyeszékhelyen, a négycsillagos Hotel Eger-Parkban tartott regionális sajtótájékoztatón.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fő feladat 2016-ban is az, hogy több vendéget fogadjanak a térségben és több bevételre tegyenek szert - hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. Ennek érdekében a kiszolgáló partnerekkel együttműködve tevékenykednek tovább.

Biztató kilátások az első negyedév után

A végleges statisztikai adatok szerint az országos átlagot meghaladó mértékben nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a térségben. Ennek alapján a harmadik legkedveltebb célpont Észak-Magyarország a turisták körében. Ám az egy vendégre jutó tartózkodási idő 2,2 nap volt, amin van még javítanivaló. Tavaly például több külföldi érdeklődő is érkezett Észak-Magyarországra. Különösen Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából és Csehországból jártak itt.

Molnár Anita kiemelte, hogy az idei év eddig eltelt részében tovább nőtt az érdeklődés a régió turizmusa iránt. Az első negyedévben több vendégéjszakát számoltak, mint a tavalyi első három hónapban. Márciusban különösen Lengyelországból érkeztek sokan. Az idei feladatokról szólva arra emlékeztetett, hogy a turisztikai régiók között az észak-magyarországi is különböző programokkal vesz részt a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Gasztroélmények éve rendezvényein. Példaként említette, hogy júniusban Eger és Tokaj mutatkozik be sajtóvacsora keretében Budapesten különleges gasztronómiai és borkínálatával. Ugyanakkor készülnek az egri Bikavérünnepre is, melynek Tokaj lesz a díszvendége. Ezek mellett a szomszédos országokból történő beutaztatás további élénkítását is fontos feladatuknak tartják, így összefogással Romániában és Lengyelországban kampányolnak, Csehországban pedig a nagyközönség felé aktív kommunikációval nyitnak.

Idegennyelvű kiadványok és nyelvi képzések

Ezután Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtőkára beszélt a természet gyógyító erejének fontosságáról. Kiemelte, hogy az elmúlt két évtizedben főleg a konferencia- és a négy évszakos turizmus megvalósítását igyekeztek ösztönözni. Napjainkban viszont nagyobb szerepet kapott gyógyturizmus erősítése, melyhez jó lehetőségek kínálkoznak Észak-Magyarországon. A kamara arra törekszik, hogy az ebben résztvevő vállalkozásokat több nyelvű kiadványokkal, továbbá nyelvi képzéssel segítse. Ezek a kiadványok a régióban található gyógyfürdőket, szállodákat, a gyógyvizek orvosi hatásait tartalmazzák. Az elmúlt időszakban több fórumot is szerveztek orvosok, utazási irodák, pénzügyi szakértők részvételével. Ezeken a gyógyászat mellett a betegségek megelőzésére ajánlott segítő szolgáltatásokról is beszéltek.

A továbbiakban Tóthné Bánszki Zsuzsa, az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Klaszter menedzsere azt emelte ki, hogy a régióban Mezőkövesdtől Bükkszékig több gyógyfürdő és szálloda működik. Ezekben a gyógykezelések mellett kulturális, turisztikai programokat is ajánlanak a vendégeknek. Ezekre az idén is, mind a négy évszakban lehetőség kínálkozik. Miután a kezelések kúraszerűek, ezért a betegek tartózkodási idejét további napokkal hosszabbíthatják meg. Erre különösen a szomszédos országokból érkezők figyelmét igyekeznek felhívni. Azt is hangsúlyozta, hogy a klaszterben résztvevő tagok tovább folytatják innovatív munkájukat, és újabb termékeket kívánnak bevonni a gyógyító munkába.

Új gyógyhatású anyag a bentonit

Ezzel kapcsolatban Szántó László, a Heves megyei Erdőkövesden működő egyik vállalkozás ügyvezetője - mint klasztertag - mutatta be a bentonit nevű ásványi anyagot, amelyből feldolgozással értékes termékeket készítenek. Elhangzott, hogy bentonitból kéztisztítót is gyártanak, és erről kiderült, hogy vízzel kezelve olyan gyógyiszapot állítottak elő, amely jó hatást gyakorol a gyulladásos ízületekre. Ezt az anyagot a Semmelweis, illetve a Debreceni Egyetemen is megvizsgálták, és kedvező eredményeket értek el vele. A vizsgálatokat a következő időszakban is tovább folytatják, és bíznak abban, hogy gyógyítószerként még az idén bevezethetik és piacon a mozgásszervi betegségek kezelésére. A klaszter további tagjai pedig elhatározták, közreműködnek abban, hogy ezt a terméket minél többen kipróbálhassák a jövőben.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.