hirdetés
hirdetés

A jövő is az egészségturizmusról szól Észak-Magyarországon

Kezdődik a szezon és összefogással újabb eredmények várhatók idén a gyógyturizmusban Észak-Magyarországon - hangzott el a hevesi megyeszékhelyen, a négycsillagos Hotel Eger-Parkban tartott regionális sajtótájékoztatón.

hirdetés

A fő feladat 2016-ban is az, hogy több vendéget fogadjanak a térségben és több bevételre tegyenek szert - hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. Ennek érdekében a kiszolgáló partnerekkel együttműködve tevékenykednek tovább.

Biztató kilátások az első negyedév után

A végleges statisztikai adatok szerint az országos átlagot meghaladó mértékben nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a térségben. Ennek alapján a harmadik legkedveltebb célpont Észak-Magyarország a turisták körében. Ám az egy vendégre jutó tartózkodási idő 2,2 nap volt, amin van még javítanivaló. Tavaly például több külföldi érdeklődő is érkezett Észak-Magyarországra. Különösen Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából és Csehországból jártak itt.

Molnár Anita kiemelte, hogy az idei év eddig eltelt részében tovább nőtt az érdeklődés a régió turizmusa iránt. Az első negyedévben több vendégéjszakát számoltak, mint a tavalyi első három hónapban. Márciusban különösen Lengyelországból érkeztek sokan. Az idei feladatokról szólva arra emlékeztetett, hogy a turisztikai régiók között az észak-magyarországi is különböző programokkal vesz részt a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Gasztroélmények éve rendezvényein. Példaként említette, hogy júniusban Eger és Tokaj mutatkozik be sajtóvacsora keretében Budapesten különleges gasztronómiai és borkínálatával. Ugyanakkor készülnek az egri Bikavérünnepre is, melynek Tokaj lesz a díszvendége. Ezek mellett a szomszédos országokból történő beutaztatás további élénkítását is fontos feladatuknak tartják, így összefogással Romániában és Lengyelországban kampányolnak, Csehországban pedig a nagyközönség felé aktív kommunikációval nyitnak.

Román, lengyel és magyar nyelvű gyógyturisztikai kiadványok (Fotó: Mentusz Károly)
Román, lengyel és magyar nyelvű gyógyturisztikai kiadványok (Fotó: Mentusz Károly)

Idegennyelvű kiadványok és nyelvi képzések

Ezután Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtőkára beszélt a természet gyógyító erejének fontosságáról. Kiemelte, hogy az elmúlt két évtizedben főleg a konferencia- és a négy évszakos turizmus megvalósítását igyekeztek ösztönözni. Napjainkban viszont nagyobb szerepet kapott gyógyturizmus erősítése, melyhez jó lehetőségek kínálkoznak Észak-Magyarországon. A kamara arra törekszik, hogy az ebben résztvevő vállalkozásokat több nyelvű kiadványokkal, továbbá nyelvi képzéssel segítse. Ezek a kiadványok a régióban található gyógyfürdőket, szállodákat, a gyógyvizek orvosi hatásait tartalmazzák. Az elmúlt időszakban több fórumot is szerveztek orvosok, utazási irodák, pénzügyi szakértők részvételével. Ezeken a gyógyászat mellett a betegségek megelőzésére ajánlott segítő szolgáltatásokról is beszéltek.

A továbbiakban Tóthné Bánszki Zsuzsa, az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Klaszter menedzsere azt emelte ki, hogy a régióban Mezőkövesdtől Bükkszékig több gyógyfürdő és szálloda működik. Ezekben a gyógykezelések mellett kulturális, turisztikai programokat is ajánlanak a vendégeknek. Ezekre az idén is, mind a négy évszakban lehetőség kínálkozik. Miután a kezelések kúraszerűek, ezért a betegek tartózkodási idejét további napokkal hosszabbíthatják meg. Erre különösen a szomszédos országokból érkezők figyelmét igyekeznek felhívni. Azt is hangsúlyozta, hogy a klaszterben résztvevő tagok tovább folytatják innovatív munkájukat, és újabb termékeket kívánnak bevonni a gyógyító munkába.

Új gyógyhatású anyag a bentonit

Ezzel kapcsolatban Szántó László, a Heves megyei Erdőkövesden működő egyik vállalkozás ügyvezetője - mint klasztertag - mutatta be a bentonit nevű ásványi anyagot, amelyből feldolgozással értékes termékeket készítenek. Elhangzott, hogy bentonitból kéztisztítót is gyártanak, és erről kiderült, hogy vízzel kezelve olyan gyógyiszapot állítottak elő, amely jó hatást gyakorol a gyulladásos ízületekre. Ezt az anyagot a Semmelweis, illetve a Debreceni Egyetemen is megvizsgálták, és kedvező eredményeket értek el vele. A vizsgálatokat a következő időszakban is tovább folytatják, és bíznak abban, hogy gyógyítószerként még az idén bevezethetik és piacon a mozgásszervi betegségek kezelésére. A klaszter további tagjai pedig elhatározták, közreműködnek abban, hogy ezt a terméket minél többen kipróbálhassák a jövőben.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk