hirdetés
hirdetés

Megújult a történelmi városmag Pásztón

Már a 2014-2020 közötti időszak városi fejlesztési programjaira készülnek Pásztón. A Cserhát és a Mátra ölelésében fekvő Nógrád megyei kisvárosban több mint ötmilliárd forintos projektcsomagot kívánnak megvalósítani, melyből közel kétmilliárd forintnyi fejlesztés a turizmust szolgálja majd.

hirdetés

Az erdők övezte, szép fekvésű, nyugalmas település jelentős múlttal rendelkezik - mondta érdeklődésünkre Mészáros Sándor, a pásztói városi önkormányzat vezető főtanácsosa. Zsigmond király 1407-ben Budával egyenértékű városi rangra emelte Pásztót. Ezt megelőzően bencés monostort alapítottak, ahová ciszterek települtek. A tatárjárás után felújították és majorral, illetve templommal bővítették a monostort.

Pásztó kedvező földrajzi fekvésének és éghajlatának köszönhetően hagyománya van a szőlő-, a gyümölcs- és a szántóföldi termelésnek. A város része a Mátrai borvidéknek, a helyben érlelt nedűket néhány pincészetben meg is kóstolhatják a Pásztóra látogató vendégek.

Kulturális látnivalók Pásztón

A Mátra nyugati kapujában található település több közeli kirándulóhely, mint Mátraszentimre, Mátrakeresztes, illetve Fallóskút kiindulópontja is, ezért kora tavasztól késő őszig sok turista fordul meg itt. Többféle látnivalóból is választhatnak az ideérkezők. Megismerhetik például a múzeum állandó kiállítását, a pásztói születésű egykori Kossuth-díjas grafikus Csohány Kálmán Galériáját, Gaál István Kossuth-díjas filmrendező emlékszobáját, a ciszterci monostor romjait, illetve az oskolamester valamikori házát, amelyet eredeti állapotába állítottak vissza.

A felújított oskolamester háza (Fotó Mentusz Károly)
A felújított oskolamester háza (Fotó Mentusz Károly)


Mészáros Sándor azt is kiemelte, hogy a történelmi belváros műemlékeit korunk szakmai elvárásainak megfelelően újították fel, amely szorosan kapcsolódott Pásztó belvárosának rehabilitációjához. Ennek fontos részeként hozták létre a modern mezővárosi piacot is, ahol a környéken lakó őstermelők árulják portékáikat. Itt a fakanalaktól az élelmiszerekig, illetve a díszes virágoktól a zöldségekig és gyümölcsökig sokféle terméket kínálnak, ami igazi turistalátványosságnak számít.

Megújultak a parkok is

Az említett projektre közel egymilliárd forintot költöttek, miközben a parkokat is megújították és vonzóbbá tették a pihenőhelyeket. Ennek köszönhetően az idősebb lakók manapság "pados városként " emlegetik Pásztót, az utcákon pedig magyar és idegen nyelvű információs táblákat helyeztek el a helybeliek és a vendégek tájékoztatására. Ezek mellett fontos információkat tartalmazó kiadványokat is jelentettek meg a pásztói járás településeiről magyar, angol, francia és német nyelven, illetve szlovák köszöntővel. Ezt az indokolta, hogy hat környező település lakói szlovák anyanyelvűek.

Park a padok városában ( Fotó Mentusz Károly)
Park a padok városában ( Fotó Mentusz Károly)


Külföldi turisták is érkeznek

A korábbiakhoz képest tavaly több látogatót fogadott Pásztó, főleg az alföldről, de más hazai tájakról is. Külföldiek is jöttek, leginkább Németországból, Ausztriából, Belgiumból, Hollandiából és Luxemburgból. Jelenleg csaknem harminc minősített szálláshely közül választhatnak az ide érkező turisták, ezek minőségi színvonala és szolgáltatása is javult. Vannak olyan helyek, amelyeknek az udvarán játszóteret alakítottak ki a gyermekes családoknak, máshol udvari sütő- és pihenőhelyekkel várják az érkezőket, a csoportoknak pedig a Csohány Kálmán Galéria mögötti épületben biztosítanak turisztikai fogadóhelyet. Mészáros Sándor megerősítette, hogy a következő években tovább bővülhet a szálláshelyek száma a városban, elsősorban a vidékfejlesztési pályázati támogatások elnyerésével.

Félmilliárdból korszerűsítik a strandot

Az újabb turisztikai fejlesztések közül pedig kiemelkedik a gyógyvizű strand korszerűsítése, amely indokolt, hiszen Nógrád megyében ez az egyetlen termálfürdőhely. Erre félmilliárd forintot irányoztak elő. Emellett sor kerül a monostor-malomárok és környezetének teljes rekonstrukciójára is. Kerékpárút építését is tervezik, továbbá az egykori neves Kossuth-díjas zenetudós, Rajeczky Benjámin, valamint a már említett szintén Kossuth-díjas Csohány Kálmán grafikusművész házát is felújítják.

A hétvégi üdülőkkel teli muzslai pihenőparkhoz közeli tó és környéke ugyancsak megújul a következő időszakban.

A romkert és a pásztói múzeum ( Fotó Mentusz Károly)
A romkert és a pásztói múzeum ( Fotó Mentusz Károly)


Idén a kalandparkot is elkezdik építeni

Pásztó hasznosi városrészében - példaértékű összefogással és egy helyi egyesület irányításával - közel háromszáz millió forintos költséggel kalandparkot építenek. A fejlesztést a tervek szerint idén kezdik el és várhatóan 2015-ben vehetik majd birtokukba az érdeklődők. A fiatalok mellett elsősorban a kisgyermekes családoknak kínálnak majd itt aktív pihenést és kikapcsolódást.

Természetesen a hagyományoknak megfelelően idén két nagyobb rendezvényt is tartanak. Így a múltidéző Zsigmond napokat, illetve a szőlő- és borünnepet. Mindkettővel szeretnék még vonzóbbá tenni a turisták körében Pásztót, ezt a barátságos palóc kisvárost.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk