hirdetés
hirdetés

A víz alatti kulturális örökségünket is védjük majd

Az Országgyűlés 2014. február 6-án elfogadta a víz alatti kulturális örökség védelméről szóló UNESCO egyezmény kihirdetéséről szóló törvényt, amely 2014. február 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A ratifikálás révén Magyarország felléphet a nemzetközi tengervizekben található kulturális örökségének megóvása érdekében.

hirdetés

Víz alatti kulturális örökségünk szellemi, természeti és tárgyi örökségünk szerves része, amelynek védelmében az UNESCO 2001‑ben nemzetközi egyezményt fogadott el. Az egyezmény célja a kincskeresés, valamint a profit célú régészeti kutatás megszüntetése, a nemzetközi vizekben zajló tevékenység szabályozása, szakmai minimum felállítása, valamint a több ország által területileg, illetve kulturálisan érintett lelőhelyek kutatásának elősegítése.

Hazánk UNESCO egyezményhez való csatlakozásának fontosságát – azon túl, hogy így aktívan részt vehetünk az egyezmény céljainak elérésében, és felléphetünk a nemzetközi tengervizekben található kulturális örökségünk megóvása érdekében – az I. világháború centenáriuma adja. Szükség van ugyanis az 1914 és 1918 közötti nagy háborúban víz alá került hajótestek megfelelő védelmére, hogy e víz alatti kulturális örökségi elemeket megőrizhessük a jövő generációi számára. 

Az I. világháború kitörésének százéves évfordulója alkalmából 2014-2018 között számos programot rendeznek, amelyhez az UNESCO a béke kultúrája köré épített megemlékezés-sorozattal járul hozzá. Az Országgyűlés döntése lehetővé teszi, hogy Magyarország is aktívan részt vegyen e fontos rendezvénysorozatban, ugyanakkor felhívja a figyelmet a háború okozta borzalmakra, és hozzájárul múltunk alaposabb megismeréséhez.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk