hirdetés
hirdetés

Aktív turizmus és gasztronómia Nyugat-Balatonon

A Nyugat-Balaton térsége bővelkedik látnivalókban és programlehetőségekben. Keszthely, Hévíz, Zalakaros, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök változatos természeti, kulturális és egészségturisztikai élményeket kínál a szezononként változó vendégkörnek.

hirdetés

A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Tar László vezetésével tanulmányútra hívta a turisztikai szakújságírókat. Szokás szerint közreműködött ennek a megszervezésében Molnár Attila, a Willy FOG Bt. Utazási Iroda és Jegyiroda tulajdonos-ügyvezetője is.

Útjukat Hévízen kezdték, ahol gyakoroltak a Segway-en, vagyis az e-rolleren, majd a Tófürdőben az újdonságokat próbálták ki, többek között az új iszapfürdőt, amely már most nagyon népszerű. A nyugati nagyvárosok mintájára Hévízen is bevezették a kerékpárdokkoló-rendszert, ami Párizsban, Londonban, Milánóban már jól működik. Magyarországon Budapest és Esztergom után Hévíz a harmadik város, ahol négy helyen is megjelentek a kártyával kölcsönözhető kerékpárok.

Kerékpárbérlés Hévízen
Kerékpárbérlés Hévízen

A Balaton partja már nem kihalt, de még nincs nagy forgalom. A strand ingyenes, majd június elsejétől nyit a pénztár Keszthely strandjain is, ahol a Libás Strandon megtanulhatták, hogy a keszeget hogyan kell a legfinomabbra sütni és meg is kóstolták. Kovács Judit, aki az újságírókat már évek óta tájékoztatja a Gyenesdiás TDM munkájáról, beszámolt többek között a diákönkormányzat újabb eredményeiről és a szezonnyitó eseményekről.

Fontos elem az aktív turizmus

Az aktív turizmus soha nem maradhat ki a Nyugat-Balatonon tett túrák programjaiból. A tanulmányúton a csoport fele drótszamáron járta végig a Festetics Állatparktól a Bakonyerdő erdei kerékpáros utat. A csoport másik fele pedig szintén innen gyalogtúrázott a Berzsenyi-kilátóhoz, érintve a Nagymezőt, az erdei kirándulóközpontot és az erdei tornapályát. A 355 méter magas Pető-hegyről, a kilátótól leereszkedve a Vadlánlik-barlang volt a következő állomás, ahonnan a bányaudvaron keresztül visszaértek a Nagymezőre.

Festetics Állatpark
Festetics Állatpark

Balatongyörök polgármestere fogadta a megfáradt túrázókat, ő foglalta össze a fejlesztéseket. Bíró Róbert elmondta, hogy a Balatongyörök és Balatonederics között húzódó 38 állomásból álló Pele apó tanösvény a természettel barátkozó gyermekeket ismerteti meg a térség élőhelyeivel, a hosszabb túrára vállalkozók felkereshetik a Szobakű-barlang sziklahasadékát vagy a Büdöskúti arborétumot. A balatongyöröki Bélapi-pihenőhelyen új építésű esőbeálló, tűzrakó helyek és játszótér várja a kirándulókat. Páratlan kilátás nyílik a Tapolcai-medence tanúhegyeire és a Szigligeti-öbölre két újjáépült, népszerű kilátóból a Bél Mátyás és a Batsányi kilátókból. A nyaralóknak kedvezve az új Széchenyi Terv pályázatán elnyert forrás segítségével élménysétányt alakítanak ki.

Pálmaház és bringakölcsönzés

Az éjszakát a keszthelyi Hotel Helikon szállóban töltötte a csoport, majd esti sétával fejezték be a napot. Másnap a Festetics-kastélyban kaptak tájékoztatást az ottani fejlesztésekről, és a Pálmaház csodáit is megnézték. Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője itt foglalta össze a Nyugat-Balatonon folyó fejlesztéseket, a turizmus kínálatait, a vendégforgalom alakulását. Külön kitért arra, hogy a kerékpáros turizmus egyre kedveltebb, a helyi TDM szervezetek – Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Hévíz, Zalakaros – között egy kerékpárkölcsönző hálózat épült ki. A kerékpározni szándékozó turisták a Tourinform irodákban kölcsönözhetik ki a bicikliket, és vagy ugyanabban az irodában, vagy a térség egy másik Tourinform irodájában adhatják le. Több útvonalat kitábláztak, és kerékpáros pihenőket is kialakítottak.

Szólt arról is, hogy a Gyenesdiás határában található Természet Háza Látogatóközpontot még az idén átadják. A Bakonyerdő Zrt. Természet Háza névvel ökoturisztikai látogatóközpontot épít a Faludi-síkon, amely a Balaton-felvidék, a Keszthelyi-hegység és a Balaton élővilágát mutatja be az érdeklődőknek. A pályázati támogatással megvalósuló 600 négyzetméteres épület kivitelezése várhatóan júniusban fejeződik be, és szeptemberben nyílhat meg a látogatók előtt.

Tüskevár múzeum
Tüskevár múzeum
Tüskevár Panoptikum és borászati kiállítás

Keszthelyen a legújabb múzeumot is megnézték, a Matulárium/Tüskevár Panoptikumot, amely Fekete István világhírű regényeinek, a Tüskevárnak és a Téli bereknek a népszerűsítésére született, és amely március 1-jén nyílt meg Keszthely sétálóutcájában.

Vonyarcvashegyen a „Da Bibere" tematikus borászati és gasztronómiai kiállítást nézték meg a Helikon Taverna Bormúzeumban, ahol a legértékesebb kiállított tárgy a 2000 éves „Da Bibere" kancsó, amely egy cserszegtomaji kelta sírból került elő, és latin szövegével (magyarul: „Adj innom") a borkultúra régmúlt hagyományaira utal. Háromdimenziós vetítőtermemben 5 perces filmen követhették a Festetics-család történetét. Búcsúzóul az I. századból származó kelta ivóedény, a Da Bibere korsó mását kapták és a Helikon Taverna, Bock Bisztró Balaton teraszán ebéd közben fotózták a csodás balatoni kilátást.

Badacsonyra érve meglátogatták az Egry József Emlékmúzeumot, majd az Istvándy pincészet bormajális ünnepségén vettek részt, ahol a borászok májusfát is állítottak. A friss muskotályt (Bizsergés), az akácvirágból készített túrókémet és a Kéknyelűt kóstolták meg.

Istvándy kínálat
Istvándy kínálat

A 239 méter magas Várhegy tetején a szigligeti várat erős kaptató után érték el, ahol a polgármester kalauzolta a csoportot városnézésre. A folyamatos rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően a Balaton partjának egyetlen látogatható várává vált a gyönyörű kilátást nyújtó vár, ahol várjátékokkal várják a turistákat.

Szigligeti vár
Szigligeti vár

A híres Esterházy Pincében cigányzene és nemzetközi vendégeknek szóló műsor és vacsora mellett búcsúztak Nyugat-Balatontól és a kedves vendéglátóktól. Érdekes volt, ahogy a cigányzenészek orosz érzelmes dalokat is játszottak a vegyes összetételű vidám csoportnak.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai