hirdetés
hirdetés

Átvette a Travel Service a cseh nemzeti légitársaságot

A több éves tárgyalás sorozat és érdekegyeztetés után, most úgy tűnik, hogy a Travel Service átveszi a CSA nemzteti légitársaságot, mivel az utóbbi napokban 89%-os részesedést szerzett a korábbi nemzeti fuvarozóban.

hirdetés

A Travel a szándékát már hosszabb ideje jelezte, mert szerinte a viszonylag kis kapacitású piacon nincs két légi szállítónak létjogosultsága. Korábban a cégnek csak 34 százalékát birtokló Travelnek nem volt alkalma a többségi tulajdon megszerzésére.

Ezt az is nehezítette, hogy időközben a CSA-ban a dél koreai Korean Airlines 44%-os tulajdonrészt vásárolt és a cseh légitársaság is szívesebben vette volna a koreai résztulajdon növekedését, mint a Travel kezdeményezését.

Erre viszont a koreaiak nem mutattak hajlandóságot, így egy hosszabb tárgyalási periódus után a Travel megvette a cseh állam tulajdonában lévő 19 %-ot, valamint a koreai részvényeket és így 98 százalékkal abszolút tulajdonosi jogokat szerzett.

A Travel Service légitársaság a Smartwings márkanév alatt üzemeltet charter és low costs céget is. A Travel részvényeinek a 49%-át a kínai CEFC pénzügyi befektető cég tartja a kezében, biztosítva a tőkeerős hátteret a légi szállítónak. A fennmaradó rész a céget alapító cseh Jiri Simáné birtokolja. 

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

Szakmai körökben úgy vélik, hogy mivel a cseh polgári repülés immáron egy tőkeerős hazai cég kezébe került, minden lehetőség adott, hogy a CSA szerződéseit alkalmazva egy ütőképes közép európai légi cég álljon fel.

Egyelőre az üzleti tervekről nem tudni, de a korábbi útvonalakat változatlanul repülik és nagy valószínűséggel a 2018-as nyári menetrend hozza majd a változásokat. Az, hogy a charter és a mentrendszerű járatok is egy kézbe kerülhet, jelentős különjárati piac átrendeződést is eredményezhet a következő nyári szezonban.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk