hirdetés
hirdetés

Autós veszélyek Nyugat-Európában

Javában tart az autós utazási szezon, mikor több nyugat-európai országban eddig nem tapasztalt veszélyekkel kell az autósoknak számolniuk.

hirdetés

Év elejétől Hollandiában minden határátkelőhely közelében rejtett kamerás figyelő rendszer regisztrálja a megengedett sebesség túllépőjét, a heveder használatát (hátul is), a rögzített gyerek ülések meglétét, a lakott területen kívüli országúti világítás használatát.

Amennyiben az autóssal a közúti ellenőrzés egy más alkalommal még az országon belül találkozik, az észlelt rendellenességek miatt helyszíni bírságot szabnak ki. Ha nem, úgy a büntetést a Schengeni Egyezmény értelmében továbbítják az autós hazai rendőri szerveinek. Ezzel egyidejűleg az Egyezmény bázisából levett adatok az ország minden közúti, kikötői, vasúti és repülőtéri beléptető rendszerében rögzítést nyernek.

Chipet kaptak a holland rendszámok

Még komolyabb a helyzet a holland rendszámmal autózók esetében, ahol ez év elejétől az újonnan megvásárolt kocsik első és hátsó rendszám táblájában egy kötelezően beépített chip is található. Erre ha a rendőr rávillant, azonnal rögzíti az elkövetett szabálytalanságot, rögtön mellérendeli a vezető összes adatát, illetőleg az elkövetett szabálytalanság „tarifáját” is. Ezt követően már csak a csekket kell kiküldeni.

Szondát minden autóba!

Beszigorított Franciaország is, ahol a személyautó vezetőinek 0,5, az autóbusz vezetőknek 0,2 g/l alkoholszint a megengedett. Ezt a már korábban is alkalmazott rendeletet most kiegészítették azzal, hogy minden autósnál (belföldinél, külföldinél egyaránt) kell, hogy legyen a benzinkutaknál kapható, mechanikus rendszerű alkoholszint-mérő szonda.

Az elővigyázatossági intézkedésre azért volt szükség, mert a francia közlekedési statisztika szerint az országban kb. 4000 ember veszti életét évente a túlzott alkoholfogyasztás miatt bekövetkezett balesetekben.

A mérővel, amely néhány ezer forintba kerül, és Franciaországban minden benzinkútnál kapható, a vezető maga is ellenőrizheti alkoholszintjét, így nagyobb esély van a balesetek elkerülésére. A türelmi időt 2012. augusztus 1-jében szabták meg. Ezután akinek nincs a kocsijában szonda, 12 eurós büntetésre számíthat, emellett a rendőrök kötelezik a szonda helybeni megvásárlására is, amely náluk szintén 12 euróba kerül.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk