Az évtized legkedveltebb ételei és ízei

A “The Food Channel” gasztronómiai portál szerkesztősége összeállította az évtized étellistáját. A tízes listákat a legkedveltebb ételekről, ízekről, receptekről és befolyásoló tényezőkről készítette, melyek az elmúlt évtizedet meghatározták

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

– A szerkesztőségünk és a séfjeink sok változást megéltek az elmúlt tíz évben – mondta Kay Logsdon, a „The Food Channel” ügyvezető igazgatója. – Az ételek elkezdték érdekelni az embereket és valódi sztorikká váltak, írni lehet a gasztronómiáról, ahogy még soha előtte. Érdekes visszanézni, hogy a gasztronómia és a témában született írások milyen hatással voltak a társadalomra. Az utóbbi években lehetőségünk volt arra, hogy egyik éttermet a másik után látogassuk, részt vegyünk a legnagyobb gasztronómiai show-kon. Rengeteg új terméket próbáltunk ki és olvasóinkat első kézből tájékoztattuk arról, mi történik a gasztronómia világában.”

Az évtized legkedveltebb ételei, élelmiszerei

1. Sushi
2. Bacon szalonna
3. Muffin jellegű „cupcake”-ek
4. Slider-ek (mini szendvicsek, hamburgerek)
5. Különleges gourmé burgerek Kobe marhahúsból vagy Angus marhahúsból
6. Különleges gyümölcsök, mint pl. az Acai (amazonasi pálmafajta bogyója), gránátalma és a fekete áfonya
7. Olajok, mint pl. az olívaolajok vagy a szarvasgombás olajok
8. Teljes kiörlésű gabonák
9. Kézműves ételek, pl. a házi készítésű kenyerek, a sajtok vagy az étcsokoládék
10. Kávék és teák

Az évtized legkedveltebb ízei

1. Gránátalma
2. Wasabi
3. Vörösáfonya
4. Gyömbér
5. Áfonya (fekete)
6. Csipkebogyó
7. Bacon
8. Zöldtea
9. Étcsokoládé
10. Menta

Ami a legjobban befolyásolta a gasztronómiát az elmúlt 10 évben

1. Organikus ételek, környezettudatos gazdálkodás és közösségi mezőgazdaság
2. Nemzetközi konyhák ízei
3. Food TV, gasztronómiai műsorok és az internet
4. Élelmiszerbiztonság
5. A gazdaságosság és az ezt követő elmozdulás az otthoni ételkészítés irányába
6. Gyors és hétköznapi éttermi koncepciók megjelenése
7. Fair trade és egyéb kézműves társaságok térnyerése a kenyerek, csokoládék és a sajtok piaci       szegmensében
8. Mobil tartalmak, közösségi média tartalmak, twitter és egyéb „földalatti” gasztronómiai mozgalmak térnyerése
9. A mixelés művészete
10. Gasztronómiai képzések

Az évtized tíz legkeresettebb receptje

1. Makaróni és sajt
2. Kenyérpuding
3. Rizottó
4. Biscotti (olasz édesség)
5. Ceviche (citrus-marinált tenger gyümölcsei tál)
6. Különleges finom sült pulyka (deep fried turkey)
7. Crème Brulée
8. Bruschetta
9. Tilápia hal
10. Guacamole

Logsdon hangsúlyozta, hogy ezek a listák természetesen nem kiterjedt kutatói munka alapján jöttek létre. – Azért készítettük őket, hogy egy jó beszélgetés alapjául szolgáljanak, mondjuk a vacsoraasztalnál. – mondta – A gasztronómia, az ételek természetes módon összehozzák az embereket, mindegy kinek milyen a politikai vagy vallási beállítottsága. Ételekről mindig tudunk beszélni! (Ford.: Vannai Dorottya - Best of Budapest)

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.