Az MT Zrt. ismét az ITB-n Berlinben

Március 7-én nyitotta meg kapuit a világ egyik legrangosabb turisztikai vására, a berlini Internationale Tourismus Börse (ITB), melyen idén 160.000 négyzetméteren 187 ország 10.644 kiállítója vonultatja fel turisztikai kínálatát 110.000 nemzetközi szakmai látogató előtt, továbbá a nagyközönség számára. Az ötnapos turisztikai seregszemlén Magyarország a korábban már számos nemzetközi vásáron elismert, felszín alatti vízkincsünket középpontba állító nemzeti standon mutatkozik be. Hazánk idén is abban a rendkívüli megtiszteltetésben részesült, hogy az ITB-t megnyitó hivatalos sajtórendezvény után, már a kiállítás előtti napon megtarthatta sajtótájékoztatóját – köszönhetően a Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviseletének a vásár szervezőivel ápolt jó szakmai kapcsolatainak.

A március 7-11. között megrendezésre kerülő ITB vásár keretében Magyarország turisztikai kínálatát a Magyar Turizmus Zrt. és 26 társkiállító képviseli egy 308 m2-es standon. A korábbi vásárokon számos díjjal – többek között a tavalyi ITB kiállításon a Legjobb Európai Stand díjjal (Best Exhibition Award) is – elismert nemzeti turisztikai megjelenés látványelemei a vízhez kapcsolódnak. A stand látványa mellett számos attrakció is felkelti az érdeklődést Magyarország iránt. A szakma képviselői és a nagyközönség olyan turisztikai kincsekből kaphatnak ízelítőt, mint a kiváló balatoni borok, a kürtőskalács, de kalocsai porcelán- és testfestés bemutató részesei is lehetnek.

Egy technikai újdonságnak köszönhetően interaktív budapesti városnézésen is részt vehetnek az érdeklődők: egy plazmaképernyőn megjelenített, nagyfelbontású, mozgásvezérelt, Budapest körpanoráma-képen a látogatók karjuk előrenyújtásával és a képernyő előtti lépegetéssel, saját maguk irányíthatják mozgásukat a budapesti látnivalók között. A panorámakép részleteit kinagyíthatják, de akár a Parlament ablakán is „benézhetnek”. Az érdeklődők továbbá a standokat díszítő számos digitális képkeretben látható, folyamatosan változó képek segítségével is közelebb kerülhetnek a hazai turisztikai látványosságokhoz.

Magyarország nagyszabású turisztikai megjelenésének alkalmából az ITB-n részt vesz Becsó Zsolt, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának tagja, továbbá a Magyar Turizmus Zrt. szakemberei is: Maráczi Gábor stratégiai igazgató, Hrabovszky Zsolt nemzetközi értékesítés ösztönzés igazgató és Mezősi Csilla, a Zrt. egészségturisztikai szakértője. A vásári megjelenést és a kapcsolódó szakmai programokat a helyszínen Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. németországi igazgatója irányítja.

Magyarország ebben az évben is lehetőséget kapott arra, hogy sajtótájékoztatóját a kiállítás előtti napon megtartsa, köszönhetően a Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviseletének a vásár szervezőivel ápolt jó szakmai kapcsolatainak. A március 6-i rendezvényen megjelent közel 70 külföldi újságíró előtt Sztojanovits Kristóf a magyarországi turizmus alakulását ismertette a trendek és statisztikák vonatkozásában, valamint bemutatta az MT Zrt. külföldi kommunikációjában kiemelt turisztikai termékeket. A továbbiakban Budapest változatos kulturális kínálata került a figyelem középpontjába. Nyúl Erika, a Művészetek Palotája ügyfélkapcsolati igazgatója mutatta be előadásában a „Culture port” kampányt, amely Budapest 7 meghatározó kulturális intézményének összefogásával valósul meg. A kampány keretében az együttműködő intézmények többek között hétvégi kulturális csomagajánlatokkal csábítják a kultúra iránt fogékony utazókat Budapestre.

A magyarországi fesztiválláz jegyében Berta András, a Sziget nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője a Sziget Fesztivál, a BalatonSound és a VOLT programjait és újdonságait népszerűsítette. Ezen fesztiválok kiállításon való bemutatásával is erősíteni kívánjuk Magyarország fiatalokat vonzó, lendületes kulturális arculatának megjelenését.

Mezősi Csilla, az MT Zrt. egészségturisztikai szakértője Magyarország egészségturizmusának az innovatív termékfejlesztési területeit ismertette. Előadásában kitért a fürdővárosok elérhetőségeit (határ menti régiók repterei is) biztosító új légi összeköttetéseknek köszönhető keresletnövekedésre is.

A sajtótájékoztató résztvevői a prezentációkból olyan, rangos nemzetközi díjakkal elismert turisztikai attrakciókat is megismerhettek, mint a romkocsmák egyedi világa, a „spartyk” vagy a Lonely Planet szavazásán a világ legjobb bárjai közé választott A38 Hajó és a Szimpla kert, de a Sziget Fesztivál által elnyert „Európa legjobb nagyfesztiválja” címről is szó esett. Megtekinthettek továbbá egy olyan kisfilm összeállítást is a résztvevők, amelyet az elmúlt években hazánkban dolgozott, több száz nemzetközi forgatócsoport készített Magyarország látnivalóiról. Hogy miért is érdemes még mindezen kívül Magyarországra utazni, arra a Post Office Worldwide Holiday Costs Barometer 2012. évi felmérésén keresztül mutattak rá a szakemberek: a kutatás szerint ugyanis hazánk a 6. legkedvezőbb ár-érték arányú úti célnak bizonyult.

A program végén tartott előadásában Sztojanovits Kristóf kiemelte, hogy Németország továbbra is Magyarország legjelentősebb küldőpiaca, és beszédében kitért a német utazók körében kedvelt hazai turisztikai termékekre és a német lakosság utazási szokásaira is.

Magyarország turisztikai kínálata az ITB keretében számos további alkalommal kerül majd a figyelem középpontjába: az MT Zrt. szakemberei folyamatosan tárgyalnak a turisztikai szakma – pl. DERTOUR, TUI, Thomas Cook, PA Touristik – és a média képviselőivel, interjúkat adnak különböző médiumoknak, illetve az ITB szakmai programjain is képviseltetik magukat. A kiállítás ideje alatt kerül sor az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) és az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) szakmai rendezvényére, melyen Maráczi Gábor is részt vesz.

Március 7-én este, a Magyar Nagykövetséggel együttműködésben az MT Zrt. fogadást szervez szakmai partnerei részére a „Magyarország – az egészség forrása” („Ungarn – Quelle der Gesundheit“) mottó jegyében. A magyar standon Dr. Czukor József nagykövet és Sztojanovits Kristóf köszönti a több mint 200 meghívott vendéget.

A magyar standot másnap, március 8-án az FDP – CDU/CSU koalícióban kormányzó – párt turisztikai munkacsoportja, valamint Klaus Brähmig, a Német Parlament Turisztikai Bizottságának elnöke is felkeresik. A delegációkat Dr. Czukor József nagykövet és az MT Zrt. helyszínen tartózkodó vezetői fogadják.

Az ITB vásár a hét végén már a nagyközönségi látogatók előtt is megnyílik, és a magyar stand vonzó turisztikai ajánlatai és attrakciói nyomán várhatóan sokan kapnak kedvet egy magyarországi utazáshoz.

Magyarország legfontosabb küldőpiacainak rangsorában Németország megőrizte első helyét. A KSH 2011. évi előzetes adatai szerint a tavalyi több mint fél millió (516 ezer) német vendég közel kétmillió (1.963 ezer) vendégéjszakát töltött el hazánk kereskedelmi szálláshelyein.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.