hirdetés
hirdetés

Bélapátfalva: hadtörténeti vándorkiállítással várják a turistákat

Tavaly tovább nőtt az érdeklődés Bélapátfalva iránt - mondta Mezőné Kovács Edit, a helyi Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. ügyvezetője. - A márciustól október végéig tartott szezonban több ezer vendég látogatott a bükki kisvárosba. Az  idén viszont még nagyobb érdeklődésre számítanak. 

hirdetés

Mindez annak is köszönhető, hogy a Bélapátfalva fő nevezettségének számító egykori ciszterci apátsági templom és a romkert környékén az elmúlt időszakban jelentős fejlesztéseket valósítottak meg. Bővítették a szolgáltatásaikat és az eseményekre egyre több külföldi turistát is sikerült a városba csábítaniuk. Olyan programokat kínáltak, amelyek iránt minden korosztály érdeklődött.

Vonzóvá tették a látványosságokat

A munkájuk eredményeként vonzóvá tették az apátságot, a bélapátfalvi tavat és környékét, illetve a Bélkő tanösvényt, amelyet a túrázók, a futók és az extrém sportot kedvelő autósok is felfedeztek. De sokan látogattak el a Szent Anna (Gilitka ) kápolnához is, amely egy erdő kellős közepén helyezkedik el, mert a hívek zarándokhelye.

A kápolna júniusi búcsújára évről évre egyre többen érkeznek. Az 1750-ben épített kegyhelyet Szent Anna tiszteletére emelték és néhány éve fel is újították. A közelében levő úgynevezett bábafához pedig szintén sokan kirándulnak.

A bélapátfalvai apátsági  templom  (Fotó Mentusz Károly)
A bélapátfalvai apátsági templom (Fotó Mentusz Károly)

Bélapátfalva közepén találni a Gesztenyés Kiállítóházat, ahol több értékes állandó kiállítás várja a turistákat. Sőt rendszeresen vándortárlatokat is rendeznek. Az egyik állandó kiállításuk a Szabó Zoltán Bélapátfalváról az Egyesült Államokba elszármazott világhírű festőművész 18 akvarelljét mutatja be.

A másik pedig a helytörténeti és néprajzi gyűjtések révén kialakított hagyományos paraszti szobabelső, illetve a bélapátfalvai népviseletet és a kenderfeldolgozás eszközeit bemutató tárlat.A kiállítóház udvarán találni a második honfoglaló IV. Béla király emlékére állított szobrot, valamint pihenőpadok is várják a turistákat.

Évadnyitó: hadtörténeti kiállítással

Az idei évadot egy országos hadtörténeti vándorkiállítással nyitották meg, amely történelmi alapossággal, részletesen mutatja be a magyar honvédség 169 éves történetét. Sok fotóval, térképpel, plakáttal időrendi sorrendben szemlélteti az eseményeket. Az érdeklődők azt is megismerhetik, hogyan fejlődött a haditechnika és milyen eszközöket, felszereléseket használnak a katonák.

A hadtörténeti vándorkiálltás, középen a Hősök könyvével (Fotó Mentusz Károly)
A hadtörténeti vándorkiálltás, középen a Hősök könyvével (Fotó Mentusz Károly)

A vándorkiállítás megnyitóján mutatták be és szentelték fel az az első- és a második világháborúban elesett bélapátfalvi lakosokról szóló élő dokumentumot, a Hősök könyvét. A tárlatot március 15.-ig ingyenes látogathatják a vendégek.

Eközben a Bélapátfalva körüli települések iskolás tanulóinak rendhagyó történelem órákat is szerveznek, ahol Herman István hadtörténész tart előadást. Emellett még az idén több, érdeklődésre számot tartó időszaki kiállítást is rendeznek. Az idegenforgalmi szezonra új állandó tárlattal készülnek. A helyi lakosok összefogásával ugyanis a híres bélapátfalvai kemény cserepekből nyitnak kiállítást.

IV. Béla király szobra Bélapátfalván (Fotó Mentusz Károly)
IV. Béla király szobra Bélapátfalván (Fotó Mentusz Károly)

Több országos programhoz kapcsolódnak

Az idén is megtartják a Bükki Művészeti Napok nyitókoncertjét, valamint a Múzeumok éjszakájának programjaihoz is csatlakoznak. A tavalyi sikerek után pedig szeptemberben pedig újból részesei lesznek a Nyitott templomok napjának, miután az országos programhoz kapcsolódva várnak vendégeket Bélapátfalvára.

Mezőné Kovács Edit azt is elmondta, hogy január 1-jétől a város önkormányzata létrehozta a helyi Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft.-t., amely összefogja a város kulturális életét, a turisztikával kapcsolatos feladatokat, a helyi TV működését és a település marketinget is.

Már készítik az új internetes honlapjukat, továbbá új kiadványokat jelentetnek meg Bélapátfalváról, a programajánlatokról, a szálláshelyekről és a turisztikai attrakciókról.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk