Bemutatkozik az Egri csillag

(MTI) - Első ízben rendeznek Egerben fesztivált a borvidék új zászlósbora, a bikavér fehér "párjául" szánt Egri csillag jegyében; a rendezvényt április 8-án az egri várban tartják - jelentették be a szervezők a hevesi megyeszékhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az Egri csillag első évjáratának ünnepélyes "bontására" - hagyományteremtő céllal - egyszerre öt helyszínen kerül sor március 15-én. Eger mellett Budapesten és Debrecenben, illetve a szlovákiai Érsekújváron és Eger finn testvérvárosában, Poriban rendeznek borbemutatókat.
Az április 8-i, rangos kulturális műsorral kísért fesztiválon 13 egri borász kínálja majd 46 féle borát.
Mint azt Habis László, Eger polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a város marketingjének meghatározó eleme a bor, ezért az önkormányzat együttműködik a borvidék borászaival az egységes városmarketing kialakításában. Az ő kezdeményezésükre született az Egri csillag fesztivál is; ez annál is inkább időszerű, mert a piac oldaláról élénk érdeklődés mutatkozik egy fehér egri cuvée, vagyis házasított bor iránt - mondta a polgármester.
Gál Tibor, a bemutatkozó borászok egyike emlékeztetett arra, hogy 2010-ben pályázaton választották ki a borvidék új zászlósborának elnevezését, majd a szabadalmi hivatalnál levédették az Egri csillag szóösszetételt.
Az Egri csillag olyan védett eredetű száraz házasított bor, amely legalább négy szőlőfajta felhasználásával készül. Egyben ez a világon az első, márkanévvel ellátott fehér cuvée bor. Közlése szerint a bor bevezetésére annál is inkább szükség volt, mert a közhiedelemmel ellentétben az egri borvidéken jellemzően nem kék szőlőfajták teremnek, sőt a terület ültetvényeinek fele fehér szőlő. (MTI)


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.