Borkiválóságok Könyve: megjelent a vörösboros kötet

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kötet hétfői budapesti bemutatóján elmondta: a 321 nevezett tételből a szakmai bizottság 185-öt választott be a kiadványba: 140 bort három csillaggal, 42 tételt négy csillaggal, 3 vörösbor-kiválóságot pedig öt csillaggal értékeltek.

"Elmondható, hogy a magyar vörösborok évről évre jobbak, és egyre szebb mezőnyt sikerül összeválogatni" - értékelt.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta: a 2000 példányban kiadott kötetet megrendelhető lesz az interneten és a minisztériumban is.

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Borkiválóságok Könyve sorozatban korábban már négy kötet jelent meg, és rövidesen jönnek a további kötetek.

Új frontot nyitnak

A tárca most az internetes nyitást tervezi. Már ebben a könyvben is QR kódokat helyeztek el, melyek segítségével még több információ tudható meg az egyes borokról, de az a cél, hogy a kötet tartalma online is hozzáférhető legyen - árulta el az államtitkár.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: a nevezett tételek bírálata két fordulóban zajlott, az első napi, több szintes "szétlövés" után következett a második körbe jutott 185 tétel régiók szerinti végigkóstolása.

Elmondása szerint a Pannon Borrégió gyűjtötte a legtöbb csillagot, a három ötcsillagos tétel is mind innen került ki: a szekszárdi Vesztergombi Pincészet 2012-es Turul Cuvée-je, a szekszárdi Fekete Borpince 2011-es Mókamester házasítása és a villányi Wassmann Pince 2012-es Cabernet Franc-ja.

A Balaton Borrégió szerepelt a második legjobban, onnan a balatonboglári Ikon Pincészet 2011-es Királyok 1199 elnevezésű házasítása, valamint a badacsonyi 2HA Pincészet 2012-es Tabunellója is nagyon közel jártak az öt csillaghoz.

Sok jó értékelést gyűjtött be a Felső-Pannon és a Felső-Magyarország Borrégió is, de a Duna Borrégióból és a határon túlról is több szép tétel érkezett - számolt be Horkay András, aki a soproni Lővér Pince 2011-es Shirazát, az egri Gróf Buttler Borászat 2012-es Kékfrankosát és a felvidéki Muzsláról a Bott Frigyes Pincészet 2013-as Kékfrankosát emelte ki.

Törekvések

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a Nemzeti Borkiválóság Program célja, hogy értékeink bemutatása mellett a kulturált borfogyasztást is népszerűsítse.

A program során kiválasztott borokat Magyarországon több mint 50 szakmai rendezvényen, külföldön pedig három kontinens 11 programján, többek között Németországban, az Egyesült Államokban, Kínában és Olaszországban mutatták be; most éppen a londoni Wine Fair közönsége ismerkedhet a magyar borkiválóságokkal - közölte a miniszter.


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.