Csak természetesen!

A CultiVini Borgalériában november 13-án tizenegy borász gyűlt össze, hogy kerekasztalnál az organikus borokról beszélgessenek. Bio, organikus, biodinamikus – csak úgy repkedtek párbeszédükben ezek a kifejezések.

A fogyasztó szempontjából ezek a kateóriák a megbízható, vegyszermentes gazdálkodásból származó bort jelentik.

Bio, biodinamikus – nem egyre megy

A biodinamikus gazdálkodás azonban egyben filozófikus alapokon nyugvó módszereket is alkalmaz, és a bioval ellentétben az ilyen termelők mindent egy területen szükséges, hogy megtermeljenek (magok, védekező anyagok stb.), a teljes gazdaságot egyetlen egységes élő szervezetként kezelve.

Hogy kerül a marha szarva a talajba?

Megtudhattuk, hogy az egyes pincészeteknek mi a hozzáállása az organikus gazdálkodással kapcsolatban. Szó volt még arról, hogy létezik-e alkalmas vagy „alkalmasabb” terroir illetve szőlőfajta a bio gazdálkodásra - akár az őshonos magyar fajták között. Választ kaphattunk a nemrég hazai szaksajtóban is felkapott marhaszarvak talajba ásásának gyakorlati jelentőségére a biodinamikus szőlőművelésben, illetve kihangsúlyozták a talajösszetevők dinamizálásának fontosságát is. Végül a konvencionális szőlészetben használatos vegyszerek egészségre gyakorolt káros hatását elemezték, akár rákkeltő hatását a fogyasztók és a gazdaságban dolgozók körében.

Biogazdálkodás – a jövő kulcsa

Szó esett arról, hogy az organikus bortermelést hogyan lehet megvalósítani.Már az ENSZ szakértői által is készült tanulmány, amelyben bebizonyították, hogy a föld népességének élelmezése teljes mértékben megoldható lenne biogazdálkodásból származó élelmiszerekkel. Ehhez azonban a globális agrárgazdálkodás gyökeres átalakítására lenne szükség, ez azonban a gazdaságot irányító multinacionális vállalatoknak sajnos nem érdeke. Befejezésül mindenki egyetértett abban, hogy a természetet tisztelni kell, élni hagyni, nem beavatkozni, és alázattal kell bánni vele.

A kerekasztal beszélgetés borászai és résztvevői voltak:

Susan Hanauer, Ralf Wassmann – Wassmann Bormanufaktúra, Villány

Pelle Marianna – Pelle Pincészet, Tokaj


Horváth József 'Ráspi'– Ráspi Pince, Sopron

Krusóczky Tamás – Malatinszky Kúria, Villány

Losonci Bálint –Losonci Pince, Mátra


Pók Tamás – Pók Tamás Pincéje, Eger


Bencze István – Bencze Pince, Badacsony


Szentesi József – Szentesi Pince, Etyek-Buda


Rókusfalvy Pál – Rókusfalvy Pince, Etyek



A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.