hirdetés
hirdetés

Eddig ismeretlen kolosszusokra bukkantak régészek Egyiptomban

Két újabb kolosszust találtak Egyiptomban, 3. Amenhotep fáraó óriási szobrait Luxorban ásták ki.

hirdetés

A két, 11 és fél méter magas, több mint 3 és fél méter széles, 250 tonnás alkotás egy 3400 éves templom területén állt. Német és örmény régészek bukkantak rájuk. Egyikük, Rainer Stadelmann azt mondta az AFP hírügynökségnek: eddig a világ két kolosszust ismert, a Királyok Völgyének közelében fekvő Memnon kolosszusokat. Most már négyről tud. A most felfedezett kettőt tegnap mutatták be az újságíróknak és a turistáknak.

Stadelman egyébként 1998 óta ás Luxorban, az ő nevéhez fűződik a két korábbi kolosszus helyreállítása is. Amelyek egyébként a mostaniaknak a párjai. A német régész már diákkora óta 3. Amenhotep templomának feltárásáról álmodott. És még mindig azt mondja: rengeteg ott a felfedezni való.

A kolosszusokat még februárban találták meg darabokban a fáraó 350 ezer négyzetméteres halotti templománál: ez volt az ókori Egyiptomban valaha is épült legnagyobb templom. Krisztus előtt 27-ben hatalmas földrengés rombolta le. A darabokból mostanra sikerült összerakni és felállítani a két óriási szobor egyikét: a másikkal még dolgozni kell.

(forrás: KeletPort)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés