Egy csipet Afrika a Cserhát kapujában

Úgy mondják, Kisbágyon van a Cserhát kapuja, ahol a turizmus meghatározó kitörési pontot jelenthet a következő években. Ehhez járul hozzá többek között az Afrikai-Magyar Vadászmúzeum is.

Kedvező a földrajzi helyzetünk – mondta érdeklődésünkre Nagy Attiláné polgármester –, hiszen közel vagyunk Budapesthez, Gödöllőhöz, Hatvanhoz és Pásztóhoz is. Nálunk a színjátszásnak immár másfél évtizedes hagyománya van. A Köménymag Színjátszó Kört a helyi fiatalok alakították és ők is működtetik a felújított közösségi házban. Ez nemcsak művelődési intézmény, hanem itt található az önkormányzati hivatal és a könyvtár is.

Vendégház, régi asztalosműhely és tájház

Egy helyi születésű, fiatal őstermelő a következő év tavaszán nyit vendégházat a közösségi ház közelében. Ez lesz Kisbágyon új turisztikai nevezetessége, miután az épület első részében egy régi asztalosműhelyt rendeznek be, korabeli szerszámokkal és eszközökkel. A második részben vendégszobák lesznek, az udvaron pedig kemencét is építettek a majdani szabadtéri főzésekhez. Ezek mellett a tulajdonos különböző programokat is szervez, hogy bemutassa a régi vidéki élet néhány jellegzetességét. Így például a tollfosztást, a disznóölést vagy a mustkészítést.

Természetesen az önkormányzat sem tétlenkedik, mert Kisbágyon központjában vásárolt egy régi parasztházat, amelyet tájházzá alakítanak át és turistaszállásokat is nyitnak ott. A húszmillió forintos fejlesztéshez támogatásért pályáztak és 2017-ben szeretnék megvalósítani. Az épületet akadálymentesítik és tíz vendég elhelyezésére szolgáló helyiségekkel várják a turistákat.

A népszerű palotási tó egy része közigazgatásilag Kisbágyonhoz tartozik. Ez a 64 hektáros halastó sok horgász kedvenc helye, akik egyesületi tagsági viszonnyal, napi- és éves jeggyel pecázhatnak. Az utóbbi időben szlovák és lengyel vendégek is megkedvelték ezt a tavat.

Pinceszínház lesz az alagsorban

A falu vezetője azt is elmondta, hogy a valamikori iskolaépületben – ahol jelenleg óvoda és orvosi rendelő működik – az alagsori pincét is hasznosítják a jövőben. Ezért ott pinceszínházat kívánnak kialakítani, ahol az ország különböző részeiből fogadnának társulatokat előadásokra, bemutatkozásokra. A programokra pedig nemcsak a helybelieket, hanem a turistákat is várják majd. A jövőben könyvet is szeretnének kiadni a település történetéről, valamint a Dél-Nógrádi Települések Egyesületének tagjaként másokkal közösen igyekeznek erősíteni a turizmust.

Egyébként Kisbágyon közelében is találnak látványosságokat az érdeklődők. Így például a világörökségi listán szereplő Hollókő értékeit, illetve Béren a megkövesedett andezitömlést, de a szandai várhoz is eljuthatnak.

A falu kiemelkedő nevezetessége az 1940-es években épített egytornyú, modern római katolikus templom, amelyet 2011-ben újítottak fel. A különleges épület előtt parkot is létesítettek zöld növényekkel és egy nagy kőkeresztet is elhelyeztek.

A helyi Táncsics utca végén pedig megtalálható a falu ékkövének számító, igen látványos Afrikai-Magyar Vadászmúzeum, amely magántulajdonban levő gyűjtemény. A község egyik szülöttje – aki szenvedélyes vadász volt – több mint egy évtizeddel ezelőtt hozta létre. Célja az volt, hogy a nagyközönséggel is megismertesse az afrikai és hazai vadászatain gyűjtött állatfajok egy részének kitömött példányait. A múzeumot az egykori családi portán nyitotta meg, amelyet váratlan halála után a fia és a menye vett át és ma is működtet.

A szarvastól a zsiráfon át a krokodilig

A tárlatvezető Kopkáné Nagy Boglárka elmondta, hogy ez a múzeum harminc éves gyűjtőmunka eredménye, amely két részből áll. Az egyikben öt jellegzetes hazai vadállatfaj egy-egy példánya látható, köztük szarvas és vaddisznó is. A másik pedig az afrikai vadászatok során elejtett állatok – például zsiráf, antilop, krokodil – ugyancsak kitömött példányait állították ki. Ezek mellett állatbőrök és agancsok is színesítik a tárlatot.

Egyébként a ma hazánkban megtekinthető öt legnagyobb vadászati gyűjtemény egyike a kisbágyoni. A legtöbb érdeklődő nyáron érkezik hozzájuk főként a környékbeli üdülőhelyekről, de szívesen jönnek az óvodások, az iskolai osztályok, sőt nyugdíjas csoportok is múzeumlátogatásra. A külföldiek közül olasz, német, svéd és norvég vendégeket fogadtak már. 2016 végéig összesen ezer érdeklődővel számolnak.

A múzeum előterében gyereksarkot, az udvarán pedig kéthektáros parkot alakítottak ki. Ott a fiatalok játszhatnak, lovakat, kecskéket is simogathatnak, sőt egy fából készített magaslesről is megfigyelhetik az állatokat. Várhatóan 2020-ig a múzeum jelenleg még üres szárnyában 30-40 turista fogadására alkalmas szálláshelyet alakítanak ki. Emellett nyári táborokat is szerveznek, hogy még többen megismerhessék a gyűjteményt és bepillanthassanak a múzeum mindennapi életébe.


Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.