hirdetés
hirdetés

Élmények Völgye: a Kárpát-medence "kicsiben"

Alulról jött kezdeményezésre, hat bükki falu turisztikai vállalkozóinak, szálláshelyadóinak és - civilként - néhány polgármesterének összefogásával 2010-ben alakult meg az Élmények Völgye Turisztikai Egyesület.

hirdetés

A tavaly márciusban bejegyezett civil szervezet nemrég zárta első évét - tudtuk meg Demes László elnöktől. Jelenleg több mint negyven taggal működik az egyesület. Azzal a céllal hozták létre, hogy a kedvező földrajzi adottságokat kihasználva, olyan feltételeket teremtsenek, melyekkel minél több turistának kínáljanak pihenést, kikapcsolódást. Ehhez a látványosságok is hozzájárulnak - többek között - a dédesi vár, a tardonai Jókai Mór Emlékház, az upponyi szurdok, a dédestapolcsányi pincesor, vagy a lázbérci víztároló, a nagyvisnyói és a tardonai mesterséges tavak, amelyek ma már igazi horgász paradicsomoknak számítanak.

Az elnök azt is elmondta, hogy a Dédestapolcsány központ mellett a környező, egymáshoz közeli kis községek közül Mályinka, Nagyvisnyó, Nekézseny, Tardona és Uppony vállalkozói szövetséget kötve egymással csatlakoztak az egyesülethez. Mindannyian felismerték a turizmusban rejlő hosszútávú lehetőségeket. A szállásadók gondozott portákkal várják a vendégeket. Emellett Dédestapolcsányban kerékpárkölcsönzőt, illetve lovaskocsikázást is ajánlanak.

Demes László véleménye szerint az első év tapasztalatai alapján jó úton haladnak. Tavaly - 2010-hez képest - az említett hat községben húsz százalékkal nőtt a vendégforgalom. Az idén május közepéig pedig több turista érkezett, mint tavaly ebben az időszakban. Az érkezők között szép számmal akadtak olyanok is, akik ebben az évben visszatértek pihenésre a jelzett falvakba. Az elnök szerint ebben fontos szeret játszott az egyesület internetes honlapja, amelyet folyamatosan, új információkkal frissítenek. Emellett tavaly a Borsodi Művészeti Fesztiválhoz csatlakozva két napos programot szerveztek Dédestapolcsányban. Az idén júniusban viszont már öt helyszínen: Szilvásváradon, Tardonán, Nagyvisnyón és Dédestapolcsányban két helyen is színes esti és éjszakai programokat kínálnak a vendégeknek. Az egyesület tagjai minden tevékenységüket társadalmi munkában végezik. A szervezet tagdíjakból és támogatásokból tartja fenn magát. Tavaly minimális költséget könyvelhettek el a működéshez, így a bevételeik nagy részét a rendezvényekre fordították.

Mint megtudtuk, hamarosan újabb turisztikai vállalkozók csatlakozásával bővül az egyesület tagjainak a száma. A civil szervezet nyitott, tehát várja a további vállalkozók és a települések jelentkezését is. Az elmúlt időszakban jó kapcsolatot alakítottak ki a Szilvásváradi Idegenforgalmi Egyesülettel, amely az összefogást jelzi ebben a térségben. Ahogy sokan emlegetik: az Élmények Völgye változatosságával olyan mint a Kárpát medence, csak "kicsiben" , sok érdekességet kínálva. Az egyesület az önkormányzatokkal együtt az elkövetkező időszakban is közösen alakítja a térség arculatát és tovább segíti a turizmus fejlesztését.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk