hirdetés
hirdetés

Elvehetik a lemerült mobilokat a repülőtéren

A fokozott terrorfenyegetettség miatt szigorítják az USA-ba történő repüléssel kapcsolatos szabályozásokat, ami az elektronikus készülékeket is érinti.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államokba más országokból utazva furcsa, új ellenőrzésnek eshetünk alá. Egy új repülőtér-biztonsági szabályozásnak köszönhetően ugyanis ellenőrizhetik a mobileszközöket – beleértve a laptopokat, mobiltelefonokat, táblagépeket és mp3-lejátszókat –, hogy az be van-e kapcsolva. Ha a telefon lemerült, még az is előfordulhat, hogy azt nem engedik fel a gépre. Az USA belföldi járataira nem vonatkozik a szabályozás, csak a nemzetközi útvonalakon – leginkább Európából, Afrikából és a Közel-Keletről – közlekedő gépek esetén kell erre számítani. Az Egyesült Királyság, Hollandia, Németország és Franciaország már bejelentette, hogy bevezetik reptereiken az ellenőrzést.

fotó: wikipedia / Anders
fotó: wikipedia / Anders

Az USA kormányának hivatalos tájékoztatása szerint ennek oka az, hogy a terrorszervezetek újfajta, nehezebben kimutatható robbanószerkezetek építésén dolgoznak.

A mobilok ellenőrzése miatt sokan késésektől tartanak, illetve attól, hogy esetlegesen elveszik drága készüléküket a reptéren.

Mi történik, ha lemerült az elektronikai eszközünk?

Egyelőre nincs központilag szabályozva, hogy a repülőtereken mit kezdenek a nem működő készülékekkel, azok sorsa az egyes országok vagy légitársaságok döntésén múlik.

A lemerült eszközökkel rendelkező utasokat további vizsgálatoknak vethetik alá, de azt is kockáztatják, hogy nem engedik felszállni a gépre, vagy a kütyüjét veszik el tőle. Ha valaki időben észreveszi, hogy lemerült a mobileszköz, akkor még beteheti azt a feladandó poggyászába, így elkerülve az esetleges kellemetlenségeket. Számos reptéren van már áramforrás, ezért érdemes az utasoknak magukkal vinni a töltőket, hogy szükség esetén kellő energiával lássák el a készüléküket.

A londoni Heathrow szóvivője elmondta, hogy az utolsó ellenőrzések a beszállókapuknál lesznek, és légitársaságtól függ, hogy mit csinálnak a szóban forgó eszközökkel. Az amszterdami Schiphol repülőtéren hasonlóan fognak eljárni.

A British Airways azonban azt nyilatkozta, hogyha valaki nem tudja bekapcsolni a készülékét, akkor nem engedik őt repülni, és új foglalást kell intéznie.

Egyelőre nem tudni, hogy ez az extra ellenőrzés meddig fog tartani.

(forrás: CNN)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk