hirdetés
hirdetés

Északi régió: eltérő térségek, jelentős turisztikai eredmények

Az elmúlt hónapokban tett erőfeszítések, az összefogás, a szervezetek, a vállalkozók együttes munkája jelentős eredményeket hozott az észak-magyarországi régió turizmusában.

hirdetés

Az előzetes adatok szerint - augusztusig - a régióba látogatott külföldi turisták - a tavalyi hasonló időszakot figyelembe véve - 10,1 százalékkal, a belföldiek 3,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el - mondta lapunknak Hidvéginé Molnár Judit, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: ez főleg az európai uniós támogatással épített új, illetve a felújított szállodák nyitásának köszönhető. Egyébként ez a kedvező folyamat már tavaly elkezdődött, de az idén augusztusig a vendégéjszakák számában további növekedést eredményezett.

De La Motte kastély
De La Motte kastély

A szakember az is kiemelte, hogy 2012 első negyedévében, a tavalyi első három hónap eredményeit sikerült megtartani, viszont a nagyobb növekedést a július és az augusztus hozta meg a régióban. Januártól az esztendő nyolcadik hónapjáig a külföldi vendégéjszakák számában csak Budapest-Közép Duna vidék előzte meg Észak-Magyarországot. Ezek a turisták főleg Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából és Csehországból érkeztek. A belföldi vendégéjszakák száma ugyanakkor ebben az időszakban az országos átlagot múlta felül. Egyébként az idelátogatott turisták összesen egymillió 128 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ami kiemelkedő eredménynek számít. Ehhez jelentősen hozzájárultak a júliusi és az augusztusi adatok, melyekkel megelőzték a többi nyolc hazai turisztikai régiót.

História-völgy
História-völgy

Hidvéginé Molnár Judit arra is emlékeztetett, hogy az említett növekedés azonban nem volt jellemző az északi régió egészére vonatkozóan. Amikor a turisztikai fejlesztési koncepciót készítették, akkor a szakemberek a felmérések és a fejlettségük alapján a régión belül hat turisztikai térséget különítettek el. Ezek egyike a Nógrádi térség, amely a Világörökséghez tartozó Hollókővel és a listára felvett ipolytarnóci ősmaradványokkal vált híressé. A Gyöngyös-Mátra térség viszont a sokszínű, az aktív hegyvidéki turizmusra épít, ahol az utóbbi időben átadott három és négy csillagos hotelek jól szolgálják a vendégeket. Mindezeket pedig kedvezően egészítik ki a magán- és a falusi szálláshelyek. Az Eger és térsége Egerszalóktól Szilvásváradig, illetve Mezőkövesdig fogja át a turizmust. Sok a gyógyvizű fürdő és itt találni az északi régió leglátogatottabb városát Egert is. Emellett a jelentős hagyományokat ápoló falvak is turisztikai attrakciókat és szálláshelyeket szolgáltatnak. Így ez a térség idén is jól szolgálta az aktív turizmus minden részét.

Eger látképe
Eger látképe

A Miskolc-Bükk térségben Tapolcán találni Európa egyik legjelentősebb barlangfürdőjét. Emellett egyre jobban magára talál és több turisztikai rendezvényt is szerveztek 2012-ben Miskolcon, illetve Lillafüreden. Nemzeti kincsként emlegetik és egyre többen látogatják Bükkszentkeresztet, ahol Szabó Gyuri bácsi "a füves ember" tanácsokkal látja el a turistákat. A Tokaj-Zemplén térség ebben az évben is hazánk jó hírnevét hordozta. A történelmi tokaji borvidék neves nedüi, az épített örökség emlékei, az aktív turisztikai lehetőségek igazi színtereként látogatták ezt a vidéket. Az Aggtelek és környéke a Világörökség részeként ismert. Emellett az edelényi kastélysziget, továbbá a népi hagyományokkal rendelkező környező települések együttese hozta létre 2012-ben a História-völgyet, amely számtalan turisztikai attrakciót kínál.

Siroki vár tárlata
Siroki vár tárlata

A régiós marketing igazgatóság vezetője azt is megemlítette, hogy az egyes turisztikai térségekben nem mindenütt rendelkeznek többféle szolgáltatást nyújtó, korszerű szálláshelyekkel. A Nógrádi, a Tokaj-Zempléni és az Aggteleki térségben jellemző ez főként. Emiatt a jelenlegi adottságokhoz igazodva olyan turisztikai termékeket fejlesztenek, amelyekkel a jövőben növelhetik a magán- és a falusi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számát. Ezzel is igyekeznek segíteni tervezők, a fejlesztők és a településvezetők munkáját, hogy milyen turisztikai újdonságokat valósítsanak meg a következő időszakban. Különösen fontosnak tartják a szomszédos országokkal való határ menti együttműködés erősítését. Miután az északi régió idegenforgalmi kínálata változatos, ezért a kommunikációban is mielőbb szeretnék megtalálni és a turisták felé közvetíteni a sokszínűség üzenetét. Ez pedig ebben Észak-Magyarországon az egészség megőrzését segítő szolgáltatások kínálata lehet. Ennek kiteljesítéséhez a gyógyfürdők, az aktív turizmusra szolgáló hegyvidéki környezet, a kiváló borok, a gyógynövények, a házilag készítendő egészséges helyi termékek mind hozzájárulhatnak.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk