hirdetés
hirdetés

Európa buszos utaztatói petícióban léptek fel a német minimálbértörvény ellen

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége is aláírta azt a petíciót, melyben a buszos utaztatók európai szövetsége azt kéri a német parlamenttől, hogy a külföldi buszsofőröket vonják ki a német minimálbérről szóló törvény hatálya alól, amely rendkívül negatívan érinti a kelet-európai fuvarozóvállalatokat.

hirdetés

Nemrég bombaként robbant a hír, hogy azokat a személy- és árufuvarozó sofőröket, akik járművükkel Németország területére lépnek, a német minimálbér illeti meg arra az időszakra, amíg Németországban tartózkodnak – függetlenül attól, hogy német vagy bármilyen más cég alkalmazottai.

Németországban 2015 januárjától óránként bruttó 8,5 eurós (körülbelül 2800 forintos) minimálbért vezettek be, így a magyar bérekhez képest körülbelül a duplája jár a Németországon akár csak áthaladó sofőrök számára. Ez nem csupán a kamionsofőrökre terjed ki, hanem a buszos személyszállítókra, sőt, a csoportokat kísérő idegenvezetőkre is, ami a magyar cégeken kívül a többi kelet-európai vállalatot is rosszul érinti. A fuvarlevel.hu szerint nem várható enyhítés, és már életbe is lépett a minimálbérről szóló törvény, sőt, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) arról számolt be, hogy folynak az ellenőrzések az ügyben, sőt, már bírságolásra is sor került.

A buszos utaztatók európai szövetsége (European Alliance for Coach Tourism, EACT) azonban azt kéri, hogy a külföldi buszsofőrök esetében Németország vonja vissza a német minimálbér bevezetését. Ennek érdekében egy petíciót fogalmaztak meg, melyet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) is aláírt, és melyet a Német Szövetségi Köztársaság parlamentjének alsóházába juttattak el. A petícióban német és angol nyelven is az szerepel, hogy az Európai Unióból és a harmadik országokból érkező buszos utaztatókat és az innen érkező, menetrend szerinti buszok vezetőit vonják ki a német minimálbérről szóló törvény hatálya alól.

Turistabuszok Berlinben (Forrás: Wikimedia Commons)
Turistabuszok Berlinben (Forrás: Wikimedia Commons)


Már ellenőrzött a NAV

A NiT Hungary weboldalán már a NAV-tól az egyik magyar fuvarozónak érkező ellenőrzési kérelem is megérkezett, melynek tartalmát változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Adózó!

Értesítjük, hogy a Német Hatóságok megkeresésére (Bundesfinanzdirektion West, Köln), a német minimálbér törvény betartásával kapcsolatos ellenőrzés során - -forgalmi rendszámra vonatkozólag az alábbi cégdokumentumokat és adatokat kérjük átadni:
- harminc napnál nem régebbi cégkivonat aláírási címpéldány
- fuvarengedélyek
- Gépjárművezetők munkaszerződése magyar és német nyelven
- Munkaidő nyilvántartás: jelenléti ív (magyar és német nyelven), külön nyilvántartás arról, hogy mely dolgozó hány órát tartózkodott Németország területén, munkavégzés címen, (pihenőidők kivételével!) azon esetekben, mikor Németországból induló, vagy Németországba érkező fuvarfeladatot teljesített
- 2015.02.01-02.28. időszakra a munkabér elszámolása, bérszámfejtés, juttatások kifizetésének igazolása magyar és német nyelven
- erre az időszakra vonatkozó nemzetközi menetlevelek, melyek igazolják az adott dolgozó munkavégzésének helyét, fuvar viszonylatát
Ezen hivatalos iratokat részemre 8 napon belül eljuttatni szíveskedjen.”

A NiT Hungary információi szerint 2015. január 10-én a NAV elnöke, dr. Vida Ildikó az alábbiakról tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot:

„Adózási kérdésekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal … törvény rendelkezései alapján nyújt adómegállapítási, továbbá behajtási jogsegélyt más tagállam hatósága számára (…) A német vámhatóságnak azonban nem a németországi adójogszabályok végrehajtása, illetőleg nem valamely Németországban kivetett adóval, vámmal, illetékkel kapcsolatos követelés behajtása érdekében lenne szüksége a magyar munkavállaló munkabérével összefüggő adatra, miután a jogszabályok betartásának ellenőrzése során kerülne sor ezen információk felhasználására a német vámhatóságot részéről. Álláspontom szerint (…) nem az állami adó- és vámhatóságnak kell adatot szolgáltatnia a német hatóságok felé arról, hogy a magyar munkavállalók munkabére eléri-e a német jogszabályban előírt mértéket.”

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk