Ez az MSZÉSZ Közgyűlés más volt, mint eddig

Először is úgy érezhette magát mindenki, mintha április 27-e lenne - hiszen eredetileg akkorra hirdették meg a hazai szállodások legfőbb szakmai rendezvényét, azonban az ismert körülmények miatt később tartották meg, most, nyár derekán. Aztán volt még sok egyéb is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindjárt azzal kezdődött, hogy aki előre regisztrált a részvétel miatt - 260-an voltunk ekképp -, választhatott, hogy a nevével ellátott badge tartója zöld, sárga vagy piros színben pompázzon-e? No nem a különféle országbesorolás okán, hanem aki zöldet kért, vele lehetett puszizni, pacsizni, aki sárgát, ő már némi távolságot tartott másoktól, a piros szalagosok pedig senki közelébe nem merészkedtek.

Panaszáradat - csúcsév helyett

És találkozáskor, a gyülekezés idején, a szokásos közös kávézgatás közben mást sem lehetett innen-onnan hallani, csak azt, hány ház maradt zárva Budapesten a covid okán, az a néhány, amelyik nyitva tart, örül, ha néha-néha fél házzal üzemel, külföldről érkező vendéget szinte lasszóval sem lehet fogni a fővárosban. Ki hogyan próbálja - bértámogatás segítségével, csökkentett munkaidővel, szabadságolásokkal, csökkentett munkabérrel stb - megtartani az alkalmazottakat. És persze a latolgatás: ez vajon meddig sikerül?

"Majd jövőre lesz nagy öröm, ha végre érkezik a vendég", summázta a helyzetet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Flesch Tamás, aki szintén hasonló cipőben jár, mint kollégái, hiszen vállalkozása több budapesti házat is üzemeltet(ne).

Az is elhangzott két korty fekete közben, hogy a szállodák tulajdonosainak türelme is véges, hiszen annyi negatív hír érkezik nap mint nap, nehéz így bárkiben is tartani a lelket, az értékesítő kollégákról nem is beszélve, akiknek szintén nem motiváló a sok-sok turistamentes hír, ilyen-olyan újabb korlátozás bejelentése, amelyekre nap mint nap van példa.

A szállodásokat kiszolgáló beszállítóknál sem jobb a helyzet. Beszéltünk olyan szolgáltatóval, aki az elmúlt hónapokban nulla megkereséssel "dicsekedhet", de olyat is hallottunk, akinek bár volt megrendelése, azt becsülettel teljesítette is, csak éppen az érte küldött számla rendezése várat még magára.

Elnöki beszámoló - itt sem fedezhettük fel az Örömóda taktusait

A főváros képviseletében Gy. Németh Erzsébet, turizmusért felelős polgármester-helyettes köszöntötte a szállodás szakma megjelent képviselőit, majd a házigazdák nevében a július 2-án újra megnyíló Ensana Thermal Hotel Margitsziget igazgatója, Mácsai Péter idézte fel a ház átépítését követő megnyitó ünnepség vidám perceit, így is próbálva lelket önteni a szakmai közönségbe.

Flesch Tamás elnöki beszámolója következett. Aki azonnal előrevetítette, ezúttal nem lesznek frenetikus bejelentések, sem elképesztő sikerszámok és csúcsokról zengedező dicshimnuszok sem, csak a valóság, meg jó pár ehhez kapcsolódó ötlet, javaslat. Valamint azt is megjegyezte, hogy bár elment a meghívás, azonban nem jött senki a szállodások közgyűlésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) képviseletében. Így a legnagyobb hazai állami turisztikai szakmai szervezet nem hozott számokat, adatokat, információkat, biztató szavakat a szakmának.

Maradt tehát az NTAK helyett a KSH némi késéssel érkező adatsora, valamint a januártól-májusig terjedő statisztikája - aminél már kicsit tovább tartunk így július végén nyár derekán. Amiből azért egyértelműen az kiderült, hogy a januári adatokat látva akkor még úgy tűnt, olyan csúcsév lesz Magyarországon a turizmus tekintetében, amilyet még nem látott a világ, azonban a covid minden álmot felülírt, és olyan drasztikus visszaesést produkált, amiből még nem tért magához most sem a szakma, és nem is fog még egy jó ideig.

Nem titok, hogy Budapesten van a legnagyobb probléma, itt mind foglaltság, mind átlagár tekintetében, közép-európai viszonylatban is hátul kullogunk (Bécs, Prága, Pozsony és Varsó után), azonban némi fényt jelent az alagút végén, ha majd visszatérünk a való világba, és ismét érkezhet a vendég, akkor az új áfa alkalmazásával már akár az előkelő második, vagy akár az első helyet is megszerezhetjük - Bécs mellett.

NTAK most nincs, van helyette MSZÉSZ felmérés

178-an töltötték ki az MSZÉSZ által a tagságnak kiküldött kérdőíveket, ebből fehéren-feketén kiderült, hogy a belföldi turizmus kezd magához térni (a Balaton mellett van rá példa, ahol a töltöttség csúcsokat döntöget), vagyis a vidék túl fogja élni a válságot, fogalmazott az elnök, Budapesttel idén már jóval nehezebb a helyzet.

Aktualitásokról is szó esett. Arról például, hogy rendezvények esetén nincs korlátozás (közben a folyosón itt-ott már ismét korlátozások bevezetését rebesgették jól értesültek), valamint azt is megjegyezte Flesch, hogy maszkot a vendégek esetében a legritkább esetben látni, és a vendéglátóktól sem várják ezt el a hozzájuk érkezők. Karantén kérdésben, fertőzés firtatása kapcsán pedig megjegyezte az elnök, hogy a szállodásnak nem dolga, kötelessége vizsgálni a vendégét, hogy beteg-e, ez mindenkinek szabad belátása, hogy miképp érzi magát, és hogy bejelentkezik-e valóban az előre lefoglalt szobába, vagy inkább otthon marad.

Munkaerőmegtartási kérdések kapcsán kiemelte a segítő intézkedéseket - járulékkedvezmények, csökkentett munkaidős bértámogatás, bértámogatás új munkavállalóra, hitelmoratórium év végéig -, valamint a forgalomélénkítést segítő eszközök is szóba kerültek.

Hotelstars, airbnb, pályázatok

A szálláshelyminősítések kapcsán elhangzott, hogy eddig 150 szállodát és több mint 170 panziót minősítettek, a rövid távú lakáskiadás kapcsán pedig az elnök megjegyezte, a szállodások sosem azért harcoltak, hogy megszűnjön az airbnb, csupán azért lobbiztak, hogy ez a szálláskiadási lehetőség is kellő módon szabályozva legyen.

A Hotelstars kapcsán Flesch még azt mondta, hogy a jelenlegi 54 százalékos arány jövőre - ha kötelező érvényű lesz a minősítés -, nyilván felfut majd 100 százalékra, és arra is figyelmeztette a közönséget, hogy 2021-re új kritériumrendszert dolgoznak ki - ez alapján lehet majd megszerezni a minősítéseket.

Indul idén ismét a Zöld szálloda pályázat, ahogy jó pár MSZÉSZ rendezvény is: az online séfképzés például, valamint az adóügyi szekcióülés program, ahogy a Gunst András Portásversenyre is sor kerül, valamint Az Év Technológiai Újítása – Termék Innovációs Díj is meghirdetésre kerül. Az Év Szállodája díj átadását is tervezik, bár, jegyezte meg némi keserűséggel az elnök, idén reálisabb lenne, ha inkább az Év Túlélő Szállodája Díjat adnák át helyette.

 

 

Forrás: Turizmus Online

Forrás: Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.