Fő helyen Budapest a világ gasztrotérképén

Ha még valaki nem tudná: SIRHA és ugyanott Bocuse d’Or európai döntő, május 9–11. között a HUNGEXPO-n.

Ilyen még nem volt, és egyhamar nem is lesz: a SIRHA Budapest szakkiállítással egy időben, azonos helyszínen, Magyarországon eddig tényleg példátlan szakmai összefogásnak köszönhetően, május 10–11-én hazánk rendezi a világ legfontosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjét. Ahol a május 11-i eredményhirdetéskor kiderül, ki az a tizenegy európai topséf, akik a nálunk versenyző, húsz európai országot képviselő szakács közül bejut a 2017. január 21–25. között Lyonban megrendezésre kerülő világdöntőbe.

A magyar résztvevő, Széll Tamás (Onyx) – aki immár másodszor indul ezen a topmegmérettetésen, hiszen 2012-ben Brüsszelben kilencedikként rangsorolva egyszer már kivívta a jogot, hogy részt vegyen a 2013. évi világdöntőben, ahol a tizedik helyet szerezte meg – az április 22-én tartott sajtótájékoztatón elmondta, élesbe fordult számára a felkészülési időszak, hiszen a hét hat napját kemény munkával tölti, amelyben három alkalommal profi versenykörülmények között dolgozik. Biztos abban, hogy a májusi európai döntő alkalmával jobb helyen végez majd, mint anno Brüsszelben, tervei szerint valahol a skandináv topséfek közé ékelődik majd be.

Neki is, mint a többi tizenkilenc európai versenyzőnek, ugyanazon magyar alapanyagokból kell kreálnia a versenymunkát: dunai kecsegéből és annak kaviárjából, valamint gímszarvasborjú combjából és gerincéből. A zsűri számára kínált borsor is kizárólag magyar tételekből áll majd.

A budapesti versenyre különben – ez is újdonság – a gasztronómia iránt érdeklődő nagyközönség, vagyis bárki válthat jegyet. De térjünk még vissza egy pillanatra a hazai alapanyagokra, amelyekről az edzések és a verseny idejére a versenyzőknek a kecsegét és a gímszarvasborjút biztosító főszponzort, a METRO illetékesét kérdeztük. A kecsegéről például azért, mert a szakácsok szerint nehéz ezzel a halfélével dolgozni, nincs belőle sok, arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években még a védett halfajok közé tartozott – épp korlátozott száma miatt. Emmanuel Pruvost értékesítési igazgató azonban elmondta, nem gond számukra a különleges hal beszerzése, a győri Előre Halászattól vásárolják.

A gímszarvasborjú esetében pedig a Vadex Zrt. a partnerük. Végül arról a szintén francia alapítású vendéglátós szakmai rendezvényről, amelyet immár második alkalommal rendeznek nálunk, Budapesten – ez a SIRHA –, hiszen tulajdonképpen ebbe „ágyazva” szerepel a programok között a Bocuse d’Or. Amint  Marie-Odile Fondeur, a Sirha nemzetközi igazgatónője és Ganczer Gábor, a HUNGEXPO igazgatója elmondta, a májusi budapesti vendéglátós toprendezvényre 350 kiállító érkezik (ez 25 százalékkal több, mint két éve) 19 országból, 20 ezer szakmai látogatót várnak a nyitva tartás három napján a mintegy 20 ezer négyzetméternyi kiállítóterületre.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?