hirdetés
hirdetés

Francia zarándokok is felfedezték a cserhát-aljai falut

A munkahelyteremtés a legfőbb célja az ecsegi önkormányzatnak – tudta meg lapunk Moravcsik Ferenc polgármestertől. Ennek egyik lehetősége a turizmus fejlesztése az 1200 lakosú Cserhát-aljai, illetve a Mátra kapujának nevezett faluban. A következő időszakban a település természeti és épített adottságait még inkább igyekeznek kihasználni és az idegenforgalom szolgálatába állítani.

hirdetés

A dél-nógrádi Ecseget a Cserhát három hegye, a Bézma-, a Közép- és a Magas-hegy fogja közre. Ezek a jelképek a falu címerében is megtalálhatók. A község valamikor Nógrád megye híres szőlő- és bortermelővidéke volt Nógrádban, amely napjainkra teljesen megszűnt. Ám ennek az emlékeit ma is felidézi a falu központjához közel levő Boros úti történelmi pincesor. Ezeknek a magántulajdonban levő építményeknek az az érdekességük, hogy egykor tufába vájták őket és megmaradtak a mának.

Ecsegi látkép, háttérrben a Cserháttal (Fotó: Mentusz Károly)
Ecsegi látkép, háttérrben a Cserháttal (Fotó: Mentusz Károly)


A történelmi pincék egyike (Fotó: Mentusz Károly)
A történelmi pincék egyike (Fotó: Mentusz Károly)

Kegyhely és turisztikai attrakció

Ecseg egyik látványossága a műemlék katolikus templom, amelynek a tornya középkori eredetű és feltehetően őrtoronynak használták. A templomépület barokk hajórészét viszont 1792-ben építették hozzá a toronyhoz. A település határa is rejt néhány érdekességet. Így például az ugyancsak a középkorból származó Ilona-várat, amelynek ma már csak a romjai lelhetők fel, valamikor védővárként jegyezték. De itt található az a forrás is, amelyből gyógyhatású víz folyik. Az önkormányzat a 2000-es évek elején bevizsgáltatta a vizet, és a szakértők a radontartalma alapján gyógyvízzé nyilvánították. A Mária-forrás ma is működik, kegyhely és turisztikai attrakció. Miután a falu a Mária Út mentén helyezkedik el, így nemrég francia zarándokok keresték fel az ecsegi műemlék templomot, valamint a gyógyvizes forrást.

Moravcsik Ferenc azt is elmondta, hogy az önkormányzat hosszabb távon a forrást is szeretné az idegenforgalom fellendítésére hasznosítani. Ám Ecsegen jelenleg kevés a szálláshely, ezért az átmenő turizmus jellemző a falura. De a település kedvező földrajzi helyzete előnyt jelent, hiszen közel van az UNESCO világörökségi listáján szereplő Hollókő, amely sok turista célpontja. Alig tíz kilométerre találni Pásztót is, amely szintén több értékes látnivalót kínál a vendégeknek. De nincs messze Gyöngyös és a Mátra sem.

A híres műemlék templom középkori toronnyal (Fotó: Mentusz Károly)
A híres műemlék templom középkori toronnyal (Fotó: Mentusz Károly)


Egy szépen felújított ecsegi ház (Fotó: Mentusz Károly)
Egy szépen felújított ecsegi ház (Fotó: Mentusz Károly)

Közösségi térré alakítják a pincesor környékét

Ecseg viszont arról is nevezetes, hogy a közelében található Cserhát szintén vadregényes turistalátványosságokat rejteget. Forrásokban, hegyi patakokban gazdag hely ez, védett virágokkal és állatokkal együtt, így főleg a bakancsos turisták kedvenc kirándulóhelyének tartják. A falu környéke pedig kapcsolódik a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzethez, több fokozottan védett területtel együtt.

A falu vezetője azt is kiemelte, hogy a következő években felújítják a Boros úti pincesor környékét, ahol közösségi teret, padokkal berendezett pihenőparkot alakítanak ki szalonnasütőhelyekkel együtt, a pincesorhoz vezető jelenlegi földutat pedig sétálóutcává fejlesztik. A tervezett beruházás 40 millió forintba kerül, ezért a Palóc Út Egyesület közreműködésével támogatásért pályáztak. A jövőben a szálláshelyek számát is szeretnék bővíteni. Nemrég két régi házat vásároltak meg a faluban, amelyeket pályázati támogatással újítanak fel. Az elképzelések szerint ezek egyikében – várhatóan 2019-ig – megnyitják a helytörténeti faluházat, ahol a településen felkutatott régi tárgyakat, eszközöket, fotókat mutatják majd be.

Park Ecseg központjában (Fotó: Mentusz Károly)
Park Ecseg központjában (Fotó: Mentusz Károly)

Karácsony előtt masinákon sütik a krumplit

Ecsegen a legnagyobb közösségi ünnepet idén is karácsony előtt, december 15-20. között tartják. Ekkor a falu központjában az ünnepre készülődve feldíszítik az utcát, ahol régi tűzhelyeken – ahogy a helybeliek nevezik –, masinákon sütnek krumplit és hozzá forralt bort is készítenek. Tavaly nagy sikere volt ennek a rendezvénynek, hiszen sokan látogatták, főleg a falu lakói közül.

Ecseg főtere (Fotó: Mentusz Károly)
Ecseg főtere (Fotó: Mentusz Károly)


Jelképek Ecseg címerében (Fotó: Mentusz Károly)
Jelképek Ecseg címerében (Fotó: Mentusz Károly)


Tábla jelzi, hogy Ecseg a Mária Út része (Fotó: Mentusz Károly)
Tábla jelzi, hogy Ecseg a Mária Út része (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk