hirdetés
hirdetés

Sue 65 millió éves és ép

A chicagói Field múzeum őrzi a legjobb állapotú amerikai fosszíliát, a Sue nevű T. Rex csontvázát, a washingtoni Smithonian múzeum pedig szintén különleges őshüllőcsontvázzal gazdagodik.

hirdetés

Valóságos aranyláz kerítette hatalmába a kincskeresőket 1997 októberében. A Sotheby’s New York-i aukcióján ugyanis elképesztő áron kelt el egy őshüllő csontváza. A szinte tökéletes állapotban megtalált T. Rex-csontvázért szó szerint megküzdöttek a múzeumok: a húsz licitáló között volt egy floridai alapítvány, egy észak-karolinai múzeum, a washingtoni Smithonian és a chicagói Field múzeum. A licit félmillió dolláros „álomárról” indult, majd drámai fordulatokat követően 7,6 milliárd dollárnál állt meg. A kincskeresők ezt követően szó szerint hajtóvadászatot indítottak a T. Rex-csontváz után, hiszen a hihetetlenül magas ár nagy haszonnal kecsegtetett. A Field múzeum három évvel később az előcsarnokban állította fel a hét tonnás csontvázat – s azóta ez Chicago egyik sztárja. Az elmúlt években 21 millió látogató kereste fel a 90 százalékban ép őshüllő csontvázát. A 65 millió éves „szörny” a Sue nevet felfedezőjéről, Sue Hendriksonról kapta. A csontváz nyomaira 1990-ben egy indián rezervátumban bukkant egy vadőr, aki jutalomként egy 5.000 dolláros csekket kapott.

Sue a Field múzeumban
Sue a Field múzeumban


16 ládában a Wankel T. Rex

A Sue nevű csontváz után a második legjobb állapotú amerikai fosszíliának tartott, több száz darabból álló Wankel T. Rex pedig az elmúlt héten 16 ládában érkezett meg az amerikai fővárosba. A több mint 11 méter hosszú fosszíliát Montana államban találták 1988-ban, és a Sziklás-hegység múzeumában vetették alá tudományos kutatásnak. A „Nemzet T. Rexe” a Smithsonian múzeum 2019-ben újranyíló dinoszaurusz csarnokában kap központi helyet - de csak ideiglenesen. A csontvázat ugyanis 50 évre kapta kölcsön a montanai múzeumtól a washingtoni intézmény. A Wankel T. Rex nevű leletet megtalálójáról, Kathy Wankelről nevezték el. Paleontológusok szerint 18 éves volt, amikor 66 millió évvel ezelőtt elpusztult. A dínócsontvázak meglehetősen ritkának számítanak. Az elsőt 1905-ben fedezték fel, s azóta csak ötvenet ástak ki. Ezeknek viszont csupán a negyede tekinthető teljesnek. A Smithonian 48 millió dolláros átalakítás után nyitja meg új dinoszaurusz-kiállítását 2019-ben.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk