hirdetés
hirdetés

Hamarosan elárasztják Észak-Magyarországot a lengyel turisták

Az idei esztendő eddig eltelt részének egyik kiemelkedő észak-magyarországi eseményeként tíz orvosból és két ellátásszervezőből álló lengyel delegáció látogatott a régióba. A szakemberek a térség egészségturizmusának helyzetét tanulmányozták és további együttműködésről állapodtak meg.

hirdetés

A delegációnak változatos programban volt része, amelyet a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és partnere, az egri székhelyű Goodness Health and Beauty Kft. szervezett. A társaság arról állapodott meg a kamarával, hogy az északi régióban együttesen segítik az egészségügyi és az egészségturisztikai szolgáltatókat annak érdekében, hogy azok a külpiacokon is megjelenhessenek.

A krakkói párbeszéddel kezdődött

A stratégiai cél megvalósításának első állomásaként tavaly októberben a "Betegmobilitás, orvosi ellátás és a határokon átnyúló egészségügyi együttműködés" című programot indították el. Ennek keretében a dél-lengyelországi Krakkóban szakmai napot tartottak, melyre a lengyel orvosokat, továbbá a Lengyel Országos Egészségbiztosítási Pénztár Nemzetközi Együttműködési Főosztályának munkatársait hívták meg. Magyar részről - többek között - ott voltak az észak-magyarországi egészségügyi és egészségturisztikai szolgáltató vállalkozások, a gyógyszállodák, a kórházak képviselői. A szakemberek előadásokat tartottak és hallgattak meg, majd közös kerekasztal-beszélgetésen vettek részt.

A szervező Goodness Health and Beauty Kft. ügyvezető igazgatója, Orosz Krisztina lapunk munkatárásának elmondta, hogy a résztvevők megismerkedhettek a magyarországi gyógyászati szolgáltatásokkal, emellett tájékoztatást kaptak az európai uniós irányelvekről a határokon átnyúló egészségügyi ellátást illetően. Megismerkedtek a lengyel egészségbiztosítási rendszerrel, továbbá az irányadó európai uniós betegjogi szabályozásokkal is.

Tanulmányút a Mátrában, Egerben és Noszvajon

A kölcsönös bemutatkozást segítő szakmai nap után, a program folytatásaként a közelmúltban lengyel delegáció járt Észak-Magyarországon, így lehetőségük nyílt arra, hogy konkrétan is tanulmányozzák a régió egészségügyi és egészségturisztikai szolgáltatásait, amelyről előzetesen Krakkóban már tájékoztatást kaptak. A delegáció ellátogatott a mátraderecskei széndioxid gyógygázfürdőbe, ismertebb nevén a Mofettába, Bükkszékfürdőn pedig a Salvus-víz gyógyító hatását ismerhették meg. De ellátogattak az egri Markhot Ferenc Kórház reumatológiai osztályára is, ahol az intézmény gyógyászati kínálatát, közöttük a magyar találmányként számon tartott súlyfürdős kezelést is láthatták. Jártak a Felső-Mátrában, a Galyatetőn működő négycsillagos Hunquest Grandhotel Galyában, ahol kényelmes ellátást nyújtó kikapcsolódás mellett a magas hegyvidéki levegő gyógyító hatásáról értesülhettek, melyet a légúti betegségekben szenvedő betegeknek ajánlanak.

Ezek mellett Noszvajon megismerték a négycsillagos, családbarát Oxigén Hotel Family & Spa munkáját is, amely 2015-ben elnyerte a világ legjobb erdei szállodája címet. Ezután a lengyel delegáció Egerben, a háromcsillagos Hotel Unicornisban az egészségügyi konferenciák rendezésének feltételeit tanulmányozta. Az észak-magyarországi gasztronómia jellegzetes ételeit és kiváló borait pedig az országos hírű Thummerer pincészetben kóstolhatták meg.

A vendégek jártak a mátraderecskei Mofettában is (Fotó: Mentusz Károly)
A vendégek jártak a mátraderecskei Mofettában is (Fotó: Mentusz Károly)


A galyatetői négycsillagos Hunquest Grand Hotel Galya (Fotó: Mentusz Károly)
A galyatetői négycsillagos Hunquest Grand Hotel Galya (Fotó: Mentusz Károly)


A háromcsillagos egri Unicornis Hotel (Fotó: Mentusz Károly)
A háromcsillagos egri Unicornis Hotel (Fotó: Mentusz Károly)

Kezelések és egészségturisztikai programok

A látogatást követően a lengyel delegáció tagjai úgy döntöttek, hogy még februárban közös nemzetközi kutatási együttműködésről írnak alá megállapodást Krakkóban, valamint arról is egyeztettek, hogy a megállapodás keretében február végén Egerbe érkeznek az első gyógyulni vágyó lengyel páciensek, akik fogászati és szájsebészeti, valamint orvos-esztétikai kezeléseket kapnak. Ők a gyógyítás mellett komplex turisztikai szolgáltatásokat is igénybe vesznek, így szálláshelyeket foglalnak és kulturális programokon is részt vesznek. A vendégek többsége a családtagjaival érkezik a hevesi megyeszékhelyre, és minimum hat vendégéjszakát töltenek el.

A következő időszakban érkező és gyógyulni vágyó lengyel turisták másféle orvosi ellátást is igénybe vehetnek. Így például - igény szerint - rehabilitációs, izületi sebészeti, szemészeti – szemfenék- és szemlencseműtéteket - és bőrgyógyászati kezeléseket is.

Más európai országok felé is nyitnak

Orosz Krisztina arról is tájékoztatott, hogy a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen az a céljuk, hogy ne csak a lengyelekkel folytassák a kapcsolatok elmélyítését, hanem más európai országok felé is nyissanak még az idén, és francia, angol, német és a skandináv országokból érkező turistáknak is ajánljanak gyógyító kezeléseket. Arra is törekszenek, hogy az érkező páciensek az anyanyelvükön értesüljenek az orvosi és az egészségturisztikai szolgáltatásokról, valamint egyéb programokról. Ezek mellett az anyanyelvükön megjelenő szakmai kiadványokat is biztosítanak, a kezelésekhez pedig a vendégek nyelvét beszélő tolmácsokat is segítségül hívnak.

Az egri Markhót Ferenc Kórház reumatológiai osztálya (Fotó: Mentusz  Károly)
Az egri Markhót Ferenc Kórház reumatológiai osztálya (Fotó: Mentusz Károly)


Erdei környezetben a noszvaji négycsillagos Hotel Oxigén (Fotó: Mentusz Károly)
Erdei környezetben a noszvaji négycsillagos Hotel Oxigén (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk