hirdetés
hirdetés

Hamarosan vízisportolásra is lehetőség lesz a nógrádi faluban

Szerencsés földrajzi környezetben, Heves, Pest és Nógrád megye határán találni Héhalmot, azt a régi kis települést, amelynek lakói között egyre több a fiatal. Az önkormányzat abban közvetít, hogy a régi, elhagyott ingatlanokat elsősorban az ifjak számára értékesítsék. Emellett a képviselőtestület is vásárol házakat, amelyeket felújítanak és kedvező áron albérletként igyekeznek hasznosítani, hogy ezzel is gyorsítsák a fiatal lakosok letelepedését.

hirdetés

A dél-nógrádi falu életében fontos szerepet kap a turizmus, különösen a jövő építése miatt – tudta meg lapunk Bakos József polgármestertől. Ennek alapjai elsősorban a látványosságok, a szálláshelyek és a programok. De Héhalom ma egészségügyi mikrocentrumként is ismert, mentőállomással és tíz településre szóló orvosi ügyelettel működik, amely szükség esetén a turistákat is ellátja.

Helytörténet, népviselet és a szokások

A falun érdemes végigsétálni, mert hamar előtűnnek a héhalmi nevezetességek. Így rögtön a településre vezető út mentén látható az a három lyukú műemlék híd, amelyet 1833-ban építettek. Előtte pihenőhelyet alakítottak ki a turistáknak. A Bér-patak fölött átívelő hidat jövőre felújítják és az építményt az önkormányzat veszi tulajdonába. Mellette pedig közösségi tér fogadja majd a vendégeket.

A falu a nevét az egykor létezett lakóhalomról kapta, ahol bronzkori település állt, itt jelenleg is régészeti feltárásokat végeznek. Az egykori településnek a templom is része volt, amelynek hamarosan fából készítik el a másolatát, a tornyát pedig kilátóként használják majd. Az új turisztikai attrakciót 2017 végéig, több mint száz millió forintos költséggel valósítják meg.

A községháza mellett az elmúlt időszakban parkot alakítottak ki kisebb közösségi térrel és Petőfi Sándor szobrával. A szomszédságában pedig a falumúzeumot találni, amely egy felújított épületben kapott helyet. Az épület jól tükrözi a régi héhalmi építkezés jegyeit. Itt az érdeklődők megismerhetik a falu történetét és a helyi szokásokat és természetesen a népviseletet is bemutatják. Ezt egyébként a héhalmi Rózsafa Hagyományőrző és Néptánc Együttes tagjai – akik főleg fiatalok – rendszeresen magukra öltik és bemutatják. Sportegyesület is működik Héhalmon, ahol kilenc korosztályos csapatot edzenek. Ezek különlegessége, hogy női foci-, illetve strandfocicsapattal is büszkélkedhetnek. Ők immár hat éve őrzik a bajnoki címüket.

A műemlék híd (Fotó: Mentusz Károly)
A műemlék híd (Fotó: Mentusz Károly)


A műemlék híd (Fotó: Pásztörperc / Hungarian Wikipedia)
A műemlék híd (Fotó: Pásztörperc / Hungarian Wikipedia)


A héhalmi falumúzem (Fotó: Mentusz Károly)
A héhalmi falumúzem (Fotó: Mentusz Károly)


A héhalmi népviselet és más textíliák (Fotó: Mentusz Károly)
A héhalmi népviselet és más textíliák (Fotó: Mentusz Károly)


Az egykori tisztaszoba (Fotó: Mentusz Károly)
Az egykori tisztaszoba (Fotó: Mentusz Károly)


A községháza előtti park (Fotó: Mentusz Károly)
A községháza előtti park (Fotó: Mentusz Károly)

Tízezren a böllérfesztiválon

A községházától nem messze magasodik a barokk stílusban épített római katolikus templom, amelyet 2012-ben újítottak fel. Itt találni néhány sárga színű, úgynevezett rópatéglás házat is, amely Héhalom valamikori módosabb lakóinak egyik jellegzetessége volt. A falu biztonságos hely, hiszen teljes kamerarendszer szolgálja a lakókat és az érkező vendégeket.

Héhalmon évről évre több rendezvényt is tartanak. Ezek közül kiemelkedik az idén is április harmadik hétvégéjén rendezett Böllérfesztivál, amelyet a több mint tíz hektáros rendezvénytéren tartottak, harmincöt csapat részvételével. Ennek keretében harmincöt sertést vágtak le és dolgoztak fel a szakavatott kezek. A húsokból pedig ínyenc falatokat készítettek, amelyeket a tízezer látogató közül sokan meg is kóstoltak. Ez a fesztivál ma már Nógrád megye egyik legnagyobb turisztikai eseménye.

A rendezvénytérnek a Palotás felé vezető út menti részén látható Szent István király fából faragott szobra, amely egy későbbi szoborpark első alkotása, melyet Koltai László püspökhatvani művész készített. A következő években újabbakat avatnak majd fel ezen a helyen.

A felújítottt héhalmi katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)
A felújítottt héhalmi katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)


A sárga téglából épült héhalmi házak (Fotó: Mentusz Károly)
A sárga téglából épült héhalmi házak (Fotó: Mentusz Károly)


Szent István szobra a rendezvénytéren (Fotó: Mentusz Károly)
Szent István szobra a rendezvénytéren (Fotó: Mentusz Károly)

Jövőre a kálvária is elkészül

Ebben az évben összefogással, a hívek adományaiból valósult meg a keresztút, amely stációival a temetőhöz vezető utat díszíti. Jövőre pedig ennek folytatásaként a kálváriát is átadják. A következő időszakban egy öt hektáros területen mesterséges tavat szeretnének létrehozni úgy, hogy a Bér- és a Buják-patak vizét felduzzasztják. Ez egyben árvízvédelmi célokat is szolgál majd. Ennek megvalósítására az önkormányzat pályázatot nyújtott be támogatásért. Ezt a fejlesztést a vizes sportok hódolóinak, illetve a szabadidejük kellemes eltöltésére érkező turistáknak szánják a vendégszerető héhalmiak.

Az ide látogatók túrázhatnak a szomszédos Palotásra, ahol a tavon horgászhatnak, de a közeli sziráki kastélyt, a bujáki várat vagy a béri fogadót is útba ejthetik.

A stációk utcája (Fotó: Mentusz Károly)
A stációk utcája (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk