hirdetés

Három rangos designdíj - egy hotelnek

Azért egy designversenyen három fődíjat bezsebelni – ez nem mindenkinek adatik meg. A Matild Palace Budapestnek azonban tavaly sikerült simán behúznia egyszerre ezt a díjesőt. Nem véletlenül mondta megérkezésünkkor a ház igazgatója, Selim Ölmez: „Remélem, most is ugyanolyan jó élményekkel távoznak tőlünk, mint egy éve, amikor a díjakat kaptuk”. 

hirdetés

Tavalyi győzteseinket meglátogató programunkon, a zsűri tagjaival közösen most ide, az Erzsébet-híd pesti oldalán álló, a szemközti Gellérthegy örökpanorámájában gyönyörködő luxushotelbe látogattunk el, hogy megtudjuk, mennyire számít egy pesti ötcsillagos ház esetén, ha díjakkal halmozza el a szakma - nemzetközi zsűri bírálat eredményeként és komoly versenytársak esetén.

Kilátással Pestre és Budára
Kilátással Pestre és Budára
 

Az év Klasszis TopDesign kávézója 2022: Matild Café & Cabaret Budapest

Az az igazság, mondják vendéglátóink - miközben egyik tavaly díjazott helyükre, a Matild Café-ban ülünk le, amely jelenleg elegáns, élőzenés, természetesen a külsős vendégek számára is nyitott kávéházként üzemel, azonban hamarosan a látványos revüestek is visszatérnek -, hogy egy rangos díj amellett, hogy büszkeséggel tölti el mindannyiukat, másfelől azonban nagy felelősséggel jár. Hiszen a díj kommunikációja, közzététele után jogos elvárás a vendégek részéről, hogy ők is megbizonyosodjanak arról, most épp valóban egy kitüntetett, rangos helyen tartózkodnak.

Matild Café  Cabaret
Matild Café Cabaret

Miközben vendéglátóink azt tanácsolják, kóstoljuk meg a híres Matild szeletet (amelyet a ház névadójáról neveztek el, hiszen a híd mindkét oldalán magasodó palotapárt eredetileg Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegnéről nevezték el, de egy idő után a köznyelv a déli épületet átkeresztelte Matildnak azért, hogy a palotákat megkülönböztessék egymástól), mellé kávét, limonádét kérünk, és közben egy rangos díj súlyáról beszélgetünk.

Kiderül, a Matild csapata annyiban vannak könnyebb helyzetben más kitüntetett vendégváróhelyekhez képest, hogy mivel történelmi épületről, műemlékileg védett falakról van szó, ráadásul egy nemzetközi brandhez, a Marriott luxus márkájához tartoznak, ezért évente két alkalommal szigorú (anonim) auditnak részesei. Amelynek során az ellenőrök egy hosszú lista alapján többek közt azt is vizsgálják, mennyire vigyáznak a ház értékeire, mennyire valósul meg az állagmegóvás.

Passage
Passage
 

Az év Klasszis TopDesign fővárosi szálláshelye 2022: Matild Palace Budapest

Nem csak a ház története rendkívüli és mesébe illő, hanem az öt éven megvalósuló teljes átalakítási munkák sem voltak éppen hétköznapiak. Amelynek design feladatait az MKV Design és a stúdió alapítója, Maria Katsarou Vafiadis olyan lelkiismeretesen végezte el, mesélik vendéglátóink a közös kávézás alatt, hogy eredetileg, amikor a belsőépítészhölgy és csapata tervükkel elnyerték a munkát, majd utána a helyszínre érkeztek, és meglátták az a miliőt, azt a környezetet, amibe tervük megvalósulásra kerül – újraterveztek mindent, mert úgy érezték, a korábbi koncepció nem tükrözi vissza azt, amit ez a csodálatos épület megérdemel.

„A dizájnnarratíva, amelyet erre a csodálatos palotára megalkottunk, a helyi kultúrában kell, hogy gyökerezzék, és ez az érzés a projekt minden elemét át kell, hogy járja”, fogalmazta meg az MKV Design alapító-vezető tervezője, Maria Vafiadis.

És valóban. A szálloda egyedi dizájnmegoldásai egy karakteres, nagyon is nyomon követhető narratívát közvetítenek, amely varázslatos időutazásra csábít mindenkit, aki e házba betér. A történelmi bejárat passzázsát porcelánelemekből álló csillár díszíti, az egész épületben sorra előjönnek a türkiz, az arany és a réz árnyalatai. A lobby és a recepció nyugalmat és eleganciát áraszt, a lobbyban ott függ a Főhercegné hatalmas portréja, mindenütt történelmi fotók vezetik a szemet a falakon. A középpontban pedig egy elegáns, egyedi csillár lóg, amely olyan különleges ékszerre emlékezteti a látogatót, amelyet a Habsburg család női tagjai, köztük a Főhercegné is hordhatott.

Lobby
Lobby

És akkor, a közös terek taglalása után még nem szóltunk a ház vendégszobáinak szépségéről egy szót sem.

 

Az év Klasszis TopDesign vendégszobája 2022: Matild Palace Budapest

Pedig nem csak a közösségi terek és a ház designmegoldásai, hanem az egyedi vendégszobák is győzelmet hoztak a háznak tavalyi versenyünkön. Végig is járjuk ezeket, megnézve, hogy néznek ki ma, miként fogadják lakóikat. Persze, nem mindegyikbe kopogtatunk, majd nyitunk be vendéglátóinkkal közösen a mesterkulccsal, hiszen a 111 elegánsan berendezett signature szoba, valamint a 19 db (!) lakosztály elvenné az egész elkövetkező 24 órát – és egyáltalán nem mellesleg a ház nagyrésze lakott -, hanem megtekintünk mindegyikből 1-1 pregnáns képviselőt.

A főhercegnői lakosztály nevéhez méltóan nagyúri – innen a kilátás a hídra és a szemközt lévő Budára valóban fejedelmi. Ami viszont elsőre feltűnik: az a csend. Hiába dübörögnek alattunk valószínűleg a csúcsforgalomban a járművek – a lakosztályba ebből semmi nem hallatszik fel.

Maria Klotild Royal Suite
Maria Klotild Royal Suite

A legtöbb vendégszoba különben, halljuk háznézés közben, óriási belmagassággal rendelkezik, mindegyik páratlanul részletgazdag és szecessziós jegyekkel teli. Kézműves, népi motívumok is szerepelnek az ágyfejvégeken, tradicionálisan magyar a halszálka mintás parketta, különleges hímzésekkel díszítettek a párnák és mindenütt elegáns kristálylámpák ontják a fényt. A szobák fürdőiben a spa-hatás érződik, megidézve a híres magyar termálfürdőket: olasz öntött fürdőkáddal felszereltek, itt-ott aranydíszítésekkel, türkiz üvegmozaikokkal tarkítottak. A fürdőket díszítő fehér márvány a luxus élményét biztosítják.

Szoba kilátással: a Dunára
Szoba kilátással: a Dunára

A lakosztályok esetén pedig mindezt a luxusérzést szorozzuk még meg hárommal. Mi Maria Klotild Főhercegné privát apartmanját néztük meg – ez az egy, amelyik éppen nem volt foglalt. Itt tágas hálószoba, nappali, két fürdőszoba, külön dolgozószoba várja a vendéget, a bútorok stílusa a modern összeölelkezése az antikkal. Elegáns csillárok, kézzel készített üvegmozaikok, döbbenetes rajzolatú márványlapok a falakon, a régi időkre emlékeztető fapadlózat hozza bárkinek, aki idelátogat, vagy olyan szerencsés, hogy kibérli ezt a lakosztályt – a királyi luxus élményét.

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk