Hat év után újra Budapesté a Bocuse d’Or Europe

2022-ben, hat évvel az első budapesti Bocuse d’Or Europe után, ismét a magyar főváros ad otthont a világ legrangosabb szakácsversenye európai döntőjének. Ez egyben a megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ egyik első nagy, nemzetközi rendezvénye lesz 2022-ben.

Az elmúlt évtizedben a magyar gasztronómiai élet hatalmas fejlődésen ment keresztül, ami számos nemzetközi eredményben is megmutatkozott. Óriási megtiszteltetés és érdem, hogy 2016 után újra fővárosunkban gyűlnek össze Európa legismertebb séfjei, és mi adhatunk otthont a Bocuse d’Or európai döntőjének, amelyre 20 országból érkeznek majd csapatok. A zsűri tagjai Budapesten választják majd ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2023-as lyoni világdöntőjén - írja közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

2016-ban Széll Tamás és csapata történelmet írt, és megnyerte a döntőt. Az öt évvel ezelőtti verseny kapcsán a francia szervezők kiemelték a rendkívül magas színvonalú szervezést és a magyar vendégszeretetet, Jerome Bocuse, az alapító Paul Bocuse fia, pedig „minden idők legjobb európai döntőjének” nevezte az eseményt záróbeszédében.  A jövő évi budapesti európai döntő során ismét megismerheti a hazai alapanyagokat a nagyközönség, ami páratlan lehetőség arra, hogy megerősítsük pozíciónkat a világ kulináris térképén.

A Bocuse d’Or, Európa legrangosabb főzőversenyeként, az egyik legnagyobb turisztikai reklámot is jelenti Magyarország számára, olyan élményekkel gazdagítja az ide látogatókat, amelyekért a jövőben visszatérnek majd. A rendezvény egy újabb segítség a bajba került budapesti turizmus újraindításában - hangsúlyozza a Magyar Turisztikai Ügynökség. A legutóbbi budapesti versenyen több mint 400 hazai és nemzetközi újságíró, valamint több ezer szurkoló és érdeklődő vett részt, és jó lehetőség volt számos magyar termelőnek, borásznak és étteremnek a nemzetközi bemutatkozásra. A jövő évi megmérettetés azért is különösen fontos, mert „a mögöttünk álló nehéz időszak után, most, ha lehet még nagyobb szüksége van a szakmának az összefogásra, a találkozásra, eszmecserére és arra, hogy erőt adjunk egymásnak” – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. 

„Az, hogy a rendezés jogát ismét hazánk kapta egyszerre elismerése Magyarországnak és a folyamatosan megújulni képes Hungexpónak, emellett újabb mérföldkő a magyar gasztronómia fejlődésében” – mondta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. Emlékeztetett rá, hogy a cég kezdetektől aktívan részt vett ebben a folyamatban, amelyhez nagyban hozzájárult a Hungexpo francia anyacégének, a GL Events-nek az elkötelezettsége, és az, hogy annak idején Budapestre hozta a világ egyik legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítását, a Sirha-t. A Bocuse d’Or európai döntőjét ezúttal is a Sirha Budapest keretében rendezik meg 2022. március 22—24. között, az azóta immár a teljesen megújult Hungexpo egyik újonnan épült pavilonjában.

A Sirha Budapest szakkiállításon és a Bocuse d’Or Europe versenyen 2016-ban több, mint 20 ezer szakmai látogató vett részt. A Bocuse d’Or verseny két nap alatt 6000 nézőt vonzott a helyszínre, közülük csaknem háromezren külföldről érkeztek. A rendezvény három napja alatt több mint 2000 ember dolgozott a különböző helyszíneken, az 1800 férőhelyes lelátó zsúfolásig megtelt, a közönség több mint 70 négyzetméternyi kivetítővásznon követte a 10 teljesen felszerelt, éttermi színvonalnak megfelelően felépített konyhákban folyó munkát.

Az eseményhez kapcsolódó videó az alábbiakban tekinthető meg:

{youtube|id=P1EwJIYpBCw}


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?