hirdetés
hirdetés

Hol rendeztek idén karikatúra találkozót?

Az elmúlt fél évtizedben, a gödöllői dombságban fekvő Váckisújfalun négyszáz millió forintot költöttek turizmusfejlesztésre pályázati támogatásokból és saját erőforrásokból.

hirdetés

Elkészült a település új központja, a Corvin udvar egy szabadtéri- és egy fedett színpaddal. Ennek közelében, egy korábbi romos parasztház teljes felújításával Tájházat létesítettek. Ugyancsak Váckisújfalu közepén találni a Szent Erzsébet Parkot, amely a megemlékezések helye, játszó- és pihenőtér, valamint egy tűzrakóhellyel, a közösségi összejöveteleket is szolgálja.

Dr. Sajó Gyula polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, hogy a Tájházat - szakértők közreműködésével - a közeljövőben rendezik be, ahol a helyi viseletet, régi eszközöket, bútorokat, használati tárgyakat mutatnak be a vendégeknek.

Szintén korszerűsítették az út- és a járda hálózatot, fejlesztették a közműrendszert valamint a helyi összefogással tisztították meg. a települést és környékét. A természet értékeire ügyelve felelős erdőgazdálkodást alakítottak ki.

Az  idei több napos ünnepeken  sokan látogattak el Váckisújfalura a tóhoz horgászni és pihenni. Vadászok szintén kezdik felfedezni a környéket. A közeli tanyán pedig többen a lovaglást próbálták ki.

Az elmúlt években a település, a méreteit meghaladó mértékben kapcsolódott be a térség kulturális életébe. Ez annak köszönhető, hogy országos érdeklődésre számot tartó rendezvényeket szerveznek.

Idén áprilisban először rendeztek karikatúra találkozót Váckisújfaluban. Az önkormányzat és a Magyar Karikatúra Művészeti Szakosztály közös összefogásával 14 művész mutatta be alkotásait a helyi közösségi klubban, jelentős sikerrel. Májusban - immár ötödik alkalommal - tartották meg a Füredi Mihály, egykori operaénekes és népdalgyűjtőről, a falu szülöttjéről elnevezett népzenei találkozót. Augusztusban lekvárfőző- és mézes találkozóra invitálták a vendégeket, ahol a szomszédos községek képviselőivel együtt mutatták be a helyi termékeket és kézműves alkotásokat.  Az említett programok megmozgatták Váckisújfalut, miután csaknem ezer résztvevőt fogadtak.

Ebben az évben nyolcadszor tartották a meghívott képzőművészek önálló tárlatát. Festő nap is volt, amikor egy alkotó közösség: grafikusok, olajfestők, képírók, szobrászok mutatkoztak be. Erre az alkalomra kenyérlángost sütöttek a Corvin udvarban épített szabadtéri kemencében. Szeptemberben a Szüreti sokadalomra érkeztek a turisták, akiknek látványosságot jelentett, hogy a helyi és a környékbeli hagyományőrzők népviseletben vonultak fel. Az október kiemelkedő rendezvényének számított a Múzsák ölelésében című összművészeti alkotó találkozó, amelyen az ország különböző részeiből költők, írók, festők és zenészek mutatták be alkotásaikat.

A polgármester szerint Váckisújfalun a turizmusban látják a jövőt. Elsősorban a lovas- a kerékpáros és a horgász turizmus fejlesztésében, a szálláshelyek kialakításában. Az önkormányzat arra törekszik, hogy ezek feltételeinek megteremtéséhez nyújtson segítséget. z idei eredmények után bíznak a 2014-es kedvező folytatásban és a további fejlesztések megvalósításában.  

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk