hirdetés

Hol tart a magyar konferenciaturizmus?

A Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetségének (MaReSz) hagyományos szakmai konferenciáját „Térjünk a lényegre!” címmel idén a gyönyörűen felújított Vigadóban tartották. Ganczer Gábor elnök megnyitója után a szövetség díját Semsei Rudolf tagozatvezető vehette át.

hirdetés

Ferenczy Anikó (Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatóság, igazgató) ismertette az üzletág hazai helyzetét. Az ICCA felmérése szerint – amely csak tudományos konferenciák adatait foglalja magában – a 250 résztvevőnél nagyobb kongresszusokat fogadó helyszínek között Barcelona vezet, majd a rangsorban Bécs és Prága következik. Van hová fejlődnie Budapestnek, hiszen a magyar főváros minden másban kiváló adottságokkal rendelkezik, csak egy nagy befogadóképességű budapesti kongresszusi központ hiányzik. A Magyar Kongresszusi Igazgatóság kizárólag állami támogatásból működik, míg máshol a nemzeti légitársaság, a szállodaszövetség, kamarák, szakmai szervezetek is támogatják. Eltérő jelenség az is, hogy Magyarországon csak egy kongresszusi iroda dolgozik a MICE üzletág segítéséért, míg versenytársainknál minimum három. Jó irányú fejlődést jelez viszont, hogy Debrecenben, Győrben és Pécsett már megindult az összefogás azért, hogy létesítményeik kihasználására minél több rendezvényt vonzanak városukba. Az összefogás nemzetközi színtéren is nagyon hasznos. Remek ötlettel rukkolt elő Szlovénia a Conventa Vásár megszervezésével, melyhez 11 ország és az ICCA támogatását is elnyerték. Bécs és Barcelona bár egymással vetélkedve versenyeznek a MICE üzletágban, távolabbi földrészeken mégis közösen pályáznak és nyerik el kongresszusok rendezési jogát. Ezt a sikeres példát követve Budapest és Prága közösen lépett fel az amerikai piacon.

A reális és digitális élményvilág

Áthidalva a pillanatnyi előadói hiányt, az egyediség és élményszerűség fontosságára hívta fel a figyelmet Réz András „A pillanat művészete” című előadásában. Az apró dolgokra való odafigyelés, az egységes dizájn hihetetlenül sokat emelhet a rendezvény szintjén. Példái szelíd kritikái voltak az aktuális rendezvénynek. Például, hogy a hostessek ruháján legyen apró, aktuális jelzés, egy kiemelt történelmi szépségű színtért ne rontsunk el hervadt virágcsokrokkal, legyen mindig üzemképes mikrofon és tiszta víz az előadó poharában, éljünk a digitális és fénytechnika eszközeivel.

Kolesár Krisztián (Visionary 7, kreatív producer) öntötte a hallgatóságra mindazon digitális eszközök választékát, melyek a MICE üzletágban nemcsak hasznosíthatóak, de hova-tovább elkerülhetetlenek. Ilyenek a közönség közé bedobálható puha mikrofonok, okostelefonon követhető és kommentálható előadások, okostelefonra kiterjesztett valóság alkalmazása kiegészítő információkkal, melyekkel a papíralapú tájékoztatás kiváltható, az infografika, a gamificatio, a crowdsourcing alkalmazása. A rendezvények trendjei közül kiemelte a hibrid (személyes és távrésztvevők) elegyét, az interaktivitást, a fenntarthatóság – papírmentes, energiatakarékos, egészséges catering – igényét.

Hogy áll a nagy befogadóképességű budapesti Kongresszusi Központ ügye?

A szakma érdeklődésének homlokterében álló, régóta esedékes beruházás kapcsán Dr. Fürjes Balázs (Miniszterelnökség, egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos) adott megnyugtató választ.

Tisztán állami beruházásból születik egy többcélú, 4-5 ezer befogadóképességű központ, melynek révén Budapest a 3-5. helyre léphet elő a nagy kongresszusokat fogadó városok listáján. A Millenniumi városnegyedben már megvásárolták a telket, a közbeszerzési eljárásokban kiválasztott tervező, kivitelező és tanácsadó cégek munkája azonban több évig tart. A reklámozást már most el kell kezdeni, mert a nemzetközi kongresszusi naptárakban több évre előre kötik le a helyszíneket. Eldöntendő kérdés, hogy az üzemeltető az állam vagy egy profitorientált szakmai cég legyen. A kormánybiztos szoros szakmai együttműködést kért és ígért.

A Budapesten ebben a ciklusban megvalósult, vagy megvalósuló kulturális nagyprojektek (Zeneakadémia, a BMC, az Erkel Színház, a Kossuth tér és Várkert Bazár) egyik gyöngyszeme a megújult Vigadó, fejtette ki Dr. Kucsera Tamás Gergely (Magyar Művészeti Akadémia, főtitkár). Ismertette az épület történetét, a felújítással kialakított új részeket, és épületbejárásra invitálta a hallgatóságot. A Vigadó a rendezvényszervezők különleges helyszínéül kínálkozik, megkeresésüknek örömmel tesznek eleget.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai