Itt az idei Dining Guide győztesek listája

Közzétették a legújabb Dining Guide győztesek listáját. Az ünnepélyes díjáatdóra február 25-én, a Várkert Bazárban került sor. A győzets Top 10 tulajdonképpen 12.

Megszülettek a 2019-es gála eredményei, és közzétették a legújabb Volkswagen-Dining Guide TOP100-at is.  

 A Dining Guide idén is tartotta magát ahhoz, hogy külföldi szaktekintélyeket hoz, akik a végső döntéshozatalt segítik. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje. A Dining Guide évek óta dolgozik továbbá Fausto Arrighivel is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek, olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak.

Mivel a szerkesztőség nem akarta ezek miatt szűkebbre szabni a tíz legjobb étterem listáját, így idén is 10+2 éttermet listáztak az ország legjobbjaiként. Új csúcséttermet avattak, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat a Stand kapta.

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj birtokosa 2019-ben a Széll Tamás és Szulló Szabina vezette Stand 94+ ponttal. A Dining Guide ítészei szerint a Standban a nemzetközi mércével is tökéletesen helytálló szakmai munka, a befektetett hit és energia egy olyan éttermet eredményezett, melynek további, nemzetközi eredményeiről minden bizonnyal fogunk még hallani a közeljövőben. Az ország legjobb szakemberei közül került ki az a négy ember – a séfpároson kívül Hamvas Zoltán és Csahók Ibolya –, aki megálmodta és létrehozta Magyarország legújabb csúcséttermét. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtaláljuk a sok éve tökéletesített, ikonikus gulyáslevest és a somlóit is, és nem hiányozhatnak olyan hazai büszkeségeink sem az étlapról, mint a kecsege vagy a kacsamáj.

A Standot követi 93+ ponttal az Onyx. Az Onyx a magyar éttermek világában 2018¬-ban történelmet írt: elsőként érdemelte ki a két Michelin¬-csillagos minősítést. A második csillag érkezése óta az eddigieknél is hangsúlyosabban, valódi nemzetközi kulináris úti cél. Az étterem konyháját 2016 óta Mészáros Ádám vezeti biztos kézzel, 2017 óta Mártha Róbert cukrászséffel kiegészülve. Található ma is az étlapon halászlé, libamáj, töltött paprika vagy a „Túró Rudi” desszert, természetesen a hagyományostól elrugaszkodott módon készítve és tálalva. 93 ponttal a tavalyi győztes, a Costes következik. Színvonalából az étterem semmit nem veszített. A hazai fine dining éttermek úttörője és állócsillaga 2010 óta őrzi Michelin-¬csillagát. Palágyi Eszter konyhafőnök magabiztos vezetése alatt ma már határozottan magyar alapanyagokra épít a menüsor. Olyan hagyományos magyar ételeket kóstolhatunk kortárs és rendkívül esztétikus megjelenésben, mint a csipketészta, a halászlé Fertő-¬tavi harcsából gyufatésztával, a paradicsomleves betűtésztával, a sárgaborsó¬főzelék vagy a somlói galuska. Gazdag az étterem vadkínálata: az étlapon szarvas, vaddisznó; a céklával és kávéval készülő vadgalamb pedig a Costes signature étele.

92 pontos a Borkonyha, a Costes Downtown, valamint a Babel. A Sárközi Ákos vezette Borkonyha szépen összeállított, „tiszta ízű” tányérjain egyre hangsúlyosabbak a magyar konyha klasszikus elemei, legyen az kocsonya, puliszka vagy Fekete-erdő ¬desszert. A Costes Downtown konyhafőnöke, Tiago Sabarigo az utóbbi évben egymás után mutatott be újraértelmezett klasszikus magyar fogásokat, harcsát túrós csuszával, vadast, mákos gubát, máglyarakást és szilvás gombócot. A top éttermi kategória egyik legszínvonalasabb reggelijét is itt találjuk. A Babel Budapest egy nagyon egyedi felfogású, a divatos „nordic cuisine” stílus jegyeit is hordozó konyhát képvisel. Az artisztikus felfogású Veres István születési helyéről, Erdélyből származó, az ottani gasztronómiára jellemző alapanyagokkal kísérletezik. Így kerül erdélyi széna és gyógynövények a menüsorba; ikonikus fogásuk, a tojásos nokedli visszakerülése az étlapra pedig mindenképpen üdvözlendő.

91 ponttal szerepel a kalauzban a MÁK, valamint a St. Andrea Restaurant. A MÁK igazi állócsillag a hazai gourmet éttermek világában, állandó vendégkör, rajongótábor kíséri. Mizsei János szinte az étteremben nőtt fel és válik a szemünk előtt egyre karakteresebb séffé. A St. Andrea Restaurant rendszeres teltházzal fut, magabiztosan képviseli az innovatív, modern magyar konyhát. Az elegáns étterem bátran vállalja a marhapörköltet, töltött káposztát, véres hurkát és mákos gubát, a Békés megyei származású Barna Ádám séf jó ízléssel alkotja újra a magyar polgári és vidéki konyha klasszikusait.

Új belépő 90 ponttal a Textúra. Koncepciózusan alkották meg, az étterembelsőt egy geometriai tétel köré építették, Georgij Voronoj ukrán matematikus Voronoj¬-celláinak elméletéből kiindulva, amely az enteriőrön túl a sült kacsamáj mousse előételben a tányéron is megjelenik.

A TOP10+2-es lista egyetlen vidéki szereplője, az Anyukám Mondta 90 pontot érdemelt. Hazánk egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. Az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek és a házilag savanyított zöldségeknek is.

89 ponttal az Olimpia következik a sorban. Az Olimpia egy fogalom a hazai gourmet éttermek világában. A progresszív attitűdért Ádám Csaba tulajdonos/séf felel. A naponta változó, táblás kínálatáról híres étterem kerül minden sallangot, a pincehelyiségben zajló teljesítmény önmagáért beszél.

A TOP10+2-es listát 89 ponttal Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár zárja. A várnegyedbeli étterem egyszerre őrzi saját hagyományait, ugyanakkor képes a megújulásra is. Egyes orosz fogásait több mint 25 éve készítik és tökéletesítik, az utóbbi években pedig hazai édesvízi halas ételekkel bővítették a menüsort, és az eddigieknél jóval hangsúlyosabban jelennek meg fogásaikban a magyar alapanyagok. Champagne vacsorák és hétvégi pezsgős reggelik színesítik az étterem életét, a konyha élén Kanász Lászlót találjuk.

A fődíjat idén a Stand kapta:

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Stand

Különdíjat többek között a következőknek ítéltek oda:

Dining Guide – Römerquelle Az Év Séfje Díj / Sárközi Ákos / Borkonyha & Textúra

Dining Guide – Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díj / Farkas Richárd / Pajta 

Forrás: Dining Guide / fotó: Vágó Ágnes


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.