Javaslat a jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítására

Turisztikai berkekben egyre gyakrabban merül fel a jogosulatlan idegenvezetés témaköre. Mit takar ez pontosan? Mik a veszélyei? Ötvenezer forint vagy hatvanezer euró a megoldás? Nem ilyen egyszerű. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európában a jogosulatlan idegenvezetésért kiszabható bírság 1000 és 5000 euró között van. Persze, vannak kirívó esetek is: Spanyolországban például 6000 és 60 000 euró közé esik a büntetés összege. Bécs történelmi belvárosába csak akkor hajthatnak be a turistabuszok, ha azokon van helyi idegenvezető. Görögországban, ha valakit három alkalommal is jogosulatlan idegenvezetésen kapnak a hatóságok, akkor a személy, és az őt küldő iroda is három éves eltiltásban részesül. Leggyakrabban touristpolice, néhol pedig maguk az idegenvezetők is ellenőrizhetik a jogosultságot.

Magyarországon a rendszerváltás óta kevesebb, mint tíz ellenőrzés zajlott, ezek is főleg a magyar idegenvezetőket vizsgálták, mert a kijelölt ellenőrző csapat nyelvtudás hiányában nem tudta a külföldi idegenvezetők tevékenységét górcső alá venni. Azokban az esetekben, amikor pénzbüntetést szabtak ki, az nem haladta meg az 50 ezer forintot. Stumpf Éda, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének tiszteletbeli elnöke elmondta, ez az összeg nem elrettentő jellegű, és a nemzetközi átlagtól is messze elmarad.

Mielőtt a büntetéseket elkezdenénk részletezni, vegyük sorra, mi vezetett odáig, hogy a magyar idegenvezetők szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

A MIE tiszteletbeli elnöke szerint nem lehet pontosan megmondani, mennyi aktív idegenvezető dolgozik hazánkban, csak azt, hogy hányan végezték el az idegenvezetői tanfolyamot. Ez azonban nem ad támpontot, mert nem adja meg a pályaelhagyók, a külföldre költözők, az inaktívak vagy az elhunytak számát. Az elmúlt 30 évben több mint tízezer engedélyt adtak ki, azonban a becslések szerint alig néhány ezren végzik aktívan az idegenvezetői tevékenységet. Stumpf Éda szerint még így is nagy a kihasználatlan kapacitás. A szakember elmondta, hogy ma már nem jellemző, hogy egy iroda idegenvezetőt alkalmazzon, inkább vállalkozóként lehet munkába állni.

Az idegenvezető az adott országban letett egy vizsgát, aminek köszönhetően jogosultsággal gyakorolja a hivatását. Szakmai tudásának része a művészettörténet, történelem, néprajz, népzene, miközben ismeri az adott ország hétköznapi életét, a városokat, az útvonalakat. A jelenlegi szabályozás szerint az Európán belüli határon átnyúló szolgáltatások esetén egyszerűen csak kérvényezni kell a külföldi engedély honosítását. Tehát akinek a saját országában van engedélye –még ha csak regionális is-, egy adminisztratív folyamat végeztével, bármilyen hazai vizsga nélkül egész Magyarországon vezethet csoportot. Akkor is, ha soha, egy szót sem tanult hazánkról.

Az idegenvezető és a tourleader tudása és feladata nem azonos: míg előbbit fentebb részleteztük, utóbbi feladata az, hogy a csoport igényeit közvetítse a szolgáltatóknak (éttermeknek, szállodáknak), ezzel a csoport komfortérzetét erősítse.  A gyakorlatban viszont gyakran a tourleader, vagy még rosszabb esetben a sofőr próbálja meg betölteni az idegenvezető szerepét: az így kapott szolgáltatás nem ugyanolyan minőségű, mélységű, mintha egy idegenvezetőtől származna.

Stumpf Éda szerint elképzelhető, hogy olyan lelkes valaki, hogy a vonatkozó tudásanyagot megszerzi, azonban magyar nyelvtudás hiányában, veszélyhelyzetben nem tud segíteni. Képzeljünk csak el egy olyan szituációt, amikor (vidéken) kibicsaklik az utazó bokája: milyen nyelven kér segítséget egy spanyolul beszélő idegenvezető vagy tourleader? Stumpf Éda tapasztalatai alapján nem biztos, hogy minden külföldi idegenvezető jól beszél angolul. Ha mégis, sajnos hazánkban, főleg vidéken még azt sem nagyon értik. Éppen ezért szeretnék elérni a magyar idegenvezetők, hogy aki Magyarországon vezet csoportot, legalább középfokon beszéljen magyarul. Ez segítheti a kormányzati szándékot, miszerint a vidéki városokat is be kell kapcsolni a turizmus vérkeringésébe, hogy ezzel terhet vegyenek le Budapest „válláról”, ahol a turizmus oroszlánrésze összpontosul.

A MIE szeretné elérni, hogy az idegenvezetők egy jól látható, nem (vagy a jelenleginél nehezebben) hamisítható fényképes igazolványt hordjanak, amelyen szerepel az engedélyszámuk és a további elérhető információkról egy QR kód. Amennyiben ez fizetős lenne, egyszerűbbé válna az aktív idegenvezetők nyilvántartása.

Ennek természetesen akkor van gyakorlati haszna, ha létre jön egy napi szintű, rendszeres ellenőrzéseket végző szerv. A MIE szerint egyszerre hat –legalább egy idegen nyelven beszélő - ember munkája elegendő volna: kettő a Mátyás-templomnál, kettő a Hősök terén, egy a Bazilikánál, egy pedig a Citadellánál tevékenykedne. Az egyesület tagjai felajánlották, hogy nyelvtudásukkal segítséget nyújtanak az ellenőrzésekhez.

Jelenleg a vállalkozói törvény szerint az első vétség írásbeli felszólítást von maga után. A MIE javaslata alapján az idegenvezetői tevékenységet ki kéne vonni e törvény hatálya alól, hogy a jogosulatlanság azonnali pénzbüntetéssel szankcionálhatóvá váljon. Ahogy korábban írtuk, Magyarországon a bírság mértéke európai és világviszonylatban is alacsony, elrettentő hatást nem vált ki. A bírságok emelésével és a rendszeres ellenőrzések hatására várhatóan növekedne az adóbevétel, és a bírságokból származó bevétel is.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.